Accesul la ”Muzeul Iluziilor” e o iluzie. Cel puțin pentru persoanele cu dizabilități

0
353

Am primit pe adresa redacției un mesaj de la un cititor care ne ruga să popularizăm un anunț prin care să informăm membrii unei asociații pentru persoane cu dizabilități că se organizează o vizită la amintitul muzeu. Care e găzduit la Casa de Cultură a Municipiului – Sala ”Florica Ungur”. Și că e nevoie de voluntari care să îi care pe cei în scaune cu rotile pe scări. Pentru că nu condiții de acces, din cauza trotuarelor care se reabilitează în zonă și pentru că nu există lift special.

Și asta nu din vina celor care organizează expoziția, ci pentru că nu s-a îngrijit nimeni să creeze aceste condiții. Ca de altfel în majoritatea instituțiilor publice din Bihor. Deși legea o cere.

Pentru mine e de-a dreptul de necrezut câtă putere și voință au acești oameni, care trecând peste nenorocul lor se încăpățânează să se bucure de lucruri mici, cum ar fi o vizită la un muzeu.

Cel care a trimis mesajul a realizat și un material publicistic, pe care îl vom reproduce aici, ca semn de apreciere și recunoaștere pentru calitatea lor, a membrilor asociației, de oameni. Adevărați oameni.

Lăsând la o parte efortul depus, vom remarca relatarea entuziastă, ca și cum ar fi participat la o aventură, și nu la o umilință din partea autorităților.

Pentru că da, să nu asiguri rampă și lift pentru scaune rulante în instituții și într-o Casă de Cultură a Municipiului nu este altceva decât aroganță, sălbăticie, ignoranță și lipsă de civilizație. Și de OMENIE.

Pe de altă parte, materialulest foarte bine realizat, bine documentat și profesionist realizat, motiv pentru care adresăm felicitări.

Iată materialul trimis de Mircea Costel Bratosin:

Asociația Ridică te și Umblă Oradea Bihor a organizat o vizită la Muzeul Iluziilor, în sala Florica Ungur – sală în proprietatea Primăriei Oradea – neaccesibilizată pentru persoanele cu dizabilități.

Persoanele cu dizabilități locomotori, în scaun rulant, au avut de trecut un obstacol de 64 de scării pentru a ajunge la etaj. 3-4 voluntari (bărbați) au urcat și coborât persoanele cu dizabilități cu tot cu scaunul rulant pentru a se putea bucura de acest eveniment.

Persoanele cu dizabilități au trecut prin emoții la urcare și coborâre, datorită fricii de a nu fi scăpații în timpul transportului pe scării. Persoanele cu dizabilități locomotorii, deficiențe de vedere și deficiențe de auz s-au bucurat de această experiență minunată din Muzeul Iluziilor în sala Florica Ungur – Oradea Bihor prin pozele și experimentele iluzioniste prin știință, nu a magiei, de către ghidul muzeului.

 

Toții cei care au fost acolo și au exprimat profund dezamăgirea față de accesul în clădire. Evenimentul a fost benefic pentru descoperi cu ajutorul științei secretul, așa-ziselelor, magii. Să luăm aminte de acestea secrete care ne vor fi de folos cu siguranță pe viitor.


Următoarea întâlnire a Asociației Ridică-te și Umblă Oradea Bihor este pe 15 Martie 2020, de la ora 14.30, la Restaurantul Vegetarian Cris, lângă Poliția Rutieră.


Asociația Ridică te și Umblă Oradea Bihor și persoane cu dizabilități care vin la întâlnire au nevoie de un spatiu aceesibilizat, de o mașină accesibilizată, finanțare pentru toate proiectele de viitor și voluntarii care să se implice în transport și in multele nevoi ale vieții persoanelor cu dizabilități.


Vă așteptăm cu mare drag pe toții alături de Familia Asociației Ridică-te și Umblă Oradea Bihor.

 

Proiectul cu impact național este Centrul de Mobilitate „Ridică-te și umblă!”, la care momentan Oradea doar visează, în timp ce pentru 4 localități din țară este o realitate. Iată orașele în care Centrul de Mobilitate „Ridică-te și umblă!” există:
1. Arad (Cristian Bugariu 0770 624 162)
2. Botoșani (Dorina Munteanu 0751 888 007)
3. București (Florin Dobromir 0725 019 961)
4. București (Florin Necula 0725 019 868)
Program dispecerat:
Luni – Joi 08,00 – 18,00.

Un alt proiect național la care toți cei din familia „Ridică-te și umblă!” și toate persoanele cu dizabilități din România pot participa este un loc special accesibilizat la munte, pe Valea Prahovei pentru relaxare, prietenie, voie bună și alte surprize.

Centrul National de Activități Sinaia organizează mini-tabere pentru persoane cu dizabilități. Pot participa grupuri între 12 – 25 persoane. Costul mini-taberei este de 55 lei/zi, având incluse cazarea, 3 mese pe zi și o excursie. Pentru persoanele în fotoliu rulant dispunem de 6 locuri repartizate în 2 camere și microbuz accesibilizat. Pentru toate detaliile și înscriere vă stă la dispoziție Florin Dobromir (0725019961).
Sunteți așteptați cu toții pentru clipe de neuitat.”

 

Materialul realizat Mircea Costel Bratosin
Video realizat Mircea Costel Bratosin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.