Echipă mixtă formată din instituții responsabile a monitorizat condițiile de salubrizare și întreținere a cursurilor de apă
În perioada 6-29 iunie 2023, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), s-a desfășurat o acțiune de verificare a nivelului de salubrizare a cursurilor de apă din județul Bihor. Scopul acestei acțiuni a fost de a evalua modul în care au fost întreținute și curățate șanțurile, rigolele și alte zone critice, asigurând astfel secțiunile de scurgere a apelor mari în vederea prevenirii inundațiilor.
La acțiune au participat reprezentanți ai mai multor instituții responsabile, precum Instituția Prefectului – Județul Bihor, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, Garda Forestieră Oradea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bihor și Parcul Natural Apuseni.
În cadrul verificărilor în teren, au fost acoperite 78 de cursuri de apă din 30 de unități-administrativ teritoriale (UAT) din județul Bihor. Principalele aspecte verificate au fost: implementarea măsurilor și lucrărilor stabilite în anul 2022, identificarea depozitelor de deșeuri și materiale lemnoase care pot obstrucționa scurgerea apelor, verificarea întreținerii șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale în localități, evaluarea stării cursurilor de apă și identificarea zonelor nesalubrizate.
Rezultatele verificărilor au arătat că, în general, lucrările stabilite în anul 2022 au fost realizate corespunzător în toate UAT-urile inspectate. Au fost identificate doar două depozite de deșeuri pe valea Borumblaca, iar șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale din cele 30 de UAT-uri verificate au fost întreținute în proporții situate între 70-85%.
De asemenea, au fost identificate deșeuri pe malurile și în albiile cursurilor de apă din 20 de UAT-uri, însă nu s-au înregistrat situații deosebite cauzate de neîntreținerea cursurilor de apă. Nu au fost identificate zone nesalubrizate pe cursurile de apă pe care s-au produs inundații în anul 2022.
În urma acțiunii de verificare, au fost trasate măsuri pentru remedierea deficiențelor către 28 de primării, iar două sancțiuni cu avertisment au fost aplicate în cazurile în care au fost identificate neconformități.
Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat faptul că nivelul de salubrizare în județul Bihor crește anual datorită acțiunilor de verificare periodice și coordonate cu toate instituțiile responsabile. Prin efortul comun al cetățenilor și al autorităților locale, județul devine un exemplu de curățenie și sănătate, reprezentând un model de bune practici pentru întreaga țară.




