Atelierul de film documentar pentru adolescenți: Meet, Point & Shoot Oradea

0
84

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

Până pe 14 septembrie sunt deschise înscrierile pentru atelierul din Oradea, care se va desfășura în perioada 2 – 6 octombrie la Comuniteca, hub-ul co-organizatorului local Fundația Comunitară Oradea. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Răzvan Marchiș (artist, manager cultural) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.

Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze în limba engleză formularul: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.

Traineri:

Ana Gurdiș este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuiește la București. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în

2021 și tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”, despre provocările unei familii cu dizabilități din nordul Moldovei, care și-a avut premiera mondială la TIFF, ulterior a fost proiectat în festivaluri ca ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku și poate fi vizionat pe platformele East Silver Doc și Agora Doc Market. În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar și experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală. Ana deține o formare de trainer în educație media, obținută în cadrul mai multor ateliere organizate de DW Akademie și este absolventa atelierelor de dezvoltare de film documentar: Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.

Răzvan Marchiș este un artist și trainer multilateral dezvoltat. După ce a studiat regie de film la București s-a întors în Oradea, orașul său natal, și a colaborat cu un ONG de teatru, înainte să inițieze propria aventură pe scena cultural-educațională independentă, MA hub. De-a lungul anilor, deși a explorat și teatrul și dansul contemporan, a rămas fidel pasiunii pentru cinema, organizând un cineclub în cadrul căruia se proiectează atât ficțiune, cât și documentar. Recent a fost tot mai preocupat cinema, susținând workshop-uri și reluând activitatea de creație.

Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*Înscrierile pentru atelierele din celelalte orașe vor începe în curând.

*****

Atelierele Meet, Point & Shoot fac parte dintr-o serie mai amplă de programe pe care One World Romania le organizează în această toamnă. În afară de ateliere, vor avea loc ediții ale festivalului de film documentar și drepturile omului, cu proiecții și dezbateri, în Oradea (6-8 oct.), Brașov (13-15 oct.) și Timișoara (2-5 nov.). Același subiect al refugiaților va fi și tema principală a dezbaterilor. Mai multe detalii în curând, pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Un alt atelier pentru adolescenți va avea loc în București, în februarie 2024.

*****

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

CO-ORGANIZATOR LOCAL

Fundația Comunitară Oradea

PROIECT FINANȚAT PRIN

Programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

PARTENERI

UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Centrul Europe Direct Oradea, Visit Oradea, Fundația People to People, Fundația Șinca

PARTENERI MEDIA NAȚIONALI

Radio România Cultural, Libertatea, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, LiterNet, All about Romanian Cinema

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru inițiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizațiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității. Fundația Comunitară Oradea mobilizează, gestionează și alocă resurse financiare pentru implementarea de programe proprii sau dezvoltate cu ajutorul altor organizații, în toate ariile de interes, de la educație la ecologie, de la social la medical, de la cultură la sport, exceptând aria politicului.

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.