Formația CARGO: povestea unei legende muzicale
Formația CARGO, una dintre cele mai iubite și longevive trupe rock din România, va susține un concert extraordinar sâmbătă, 2 septembrie 2023, de la ora 20.00, în frumosul Parc al Muzeului Țării Crișurilor. Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu mai multe entități culturale, și este deschis publicului, cu intrare gratuită.
O istorie muzicală de peste patru decenii
CARGO a fost înființată la Timișoara în 1985 de către Adi Bărar și a devenit rapid un nume cunoscut în lumea muzicii rock din România. De-a lungul anilor, formația a cunoscut mai multe schimbări de componență, dar formula actuală include artiști talentați precum Adrian „Baciu” Igrișan (voce/chitară), Tavi Pilan (tobe), Alin Achim (bass), Ionuț Cârjă (clape) și David Cristian (chitară).
Din România în Franța și înapoi
În anul 1990, formația CARGO a atras atenția unor reporteri francezi, care au rămas profund impresionați de muzica lor. Această întâlnire a dus la un turneu în Franța și la înregistrarea primului lor single pe vinil, intitulat „Ana”. Cu un amestec unic de elemente balcanice și rock occidental, CARGO și-a definit stilul muzical în acea perioadă.
Repertoriu de referință
CARGO a adus în lumea muzicală românească melodii de referință, cum ar fi „Aproape de voi,” „Doi pași,” „Nu pot trăi fără tine,” și „Mama”. „Dacă ploaia s-ar opri,” de pe albumul „Spiritus Sanctus,” este considerată una dintre cele mai frumoase balade rock românești și a dominat difuzările radio de după Revoluția din 1989.
Un eveniment cultural de mare amploare
Concertul CARGO din Parcul Muzeului Țării Crișurilor este organizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Armonix Centru Educațional SRL, și cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și Primăriei Municipiului Oradea. Partenerii privați, Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea, au contribuit la realizarea acestui eveniment deosebit.
Un proiect cultural sustenabil
Evenimentul face parte din proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu, implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, și cofinanțat de România și Ungaria. Prin acest proiect, se urmărește promovarea dezvoltării sustenabile a zonei eligibile prin intermediul culturii și a colaborării transfrontaliere.