Zeci de filme vor rula între 2 și 12 octombrie în cadrul celei de-a 19-a ediții a Zilelor Filmului Maghiar / Filmtettfeszt. În acest an, în cadrul evenimentului organizat de asociația clujeană Filmtett vor avea loc proiecții în 15 orașe din țară, cu trei mai multe decât în cadrul ediției trecute. Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc la Cluj, la cinema Victoria, cu producția Deva.
Filmtettfeszt 2019 se va desfășura în orașele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timișoara, Arad, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Covasna, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Salonta, Carei, Gherla și Gheorgheni.
În cadrul festivalului vor fi proiectate 15 lungmetraje, 4 documentare și 7 scurtmetraje. Vor rula filme de artă produse în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil, filme a căror majoritate nu intră în distribuţia cinematografică din România. Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Filmele sunt subtitratre în limba română sau în limba engleză.
Filme interzise, documentare din Transilvania și ateliere de animație pentru copii
În mai multe orașe va fi proiectată varianta necenzurată a filmului Martorul (1969), în regia lui Bacsó Péter, producție interzisă timp de zece ani în Ungaria.
La începutul anilor 1950, în Ungaria aflată sub regimul totalitar al Partidului Muncitoresc Maghiar, ţăranul József Pelikán primeşte un post important şi urcă pas cu pas în ierarhia comunistă, fără să înţeleagă prea bine ce i se întâmplă şi datorită căror merite deosebite este promovat. Până într-o zi, când i se cere să returneze „favoarea” depunând mărturie falsă împotriva unui bun prieten, într-un proces înscenat. Interzis timp de zece ani în Ungaria, filmul „Martorul” este considerat una dintre cele mai importante satire la adresa comunismului realizate în cinematografia est-europeană. Filmul a fost proiectet pentru prima dată în 1981, la Festivalul de Film de la Cannes, iar apoi avut premiera în Ungaria și în alte 32 de țări. Pe baza singurei copii necenzurate a fost posibilă reconstrucția variantei originale cu ajutorul tehnicilor digitale. Restaurarea filmului, la rezoluție 4K, este rezultatul muncii comune a Arhivei de Film și Laboratorului de Film din Ungaria, cu colaborarea a 30 de specialiști și a Cameramanilor Maghiari. „Martorul e ca o întâlnire între Kafka, Orwell, Pinter și Hašek (bravul soldat Švejk)… Felul în care coșmarul birocrației, amestecat cu motivele Big Brother, materializează dinspre mașinăria executantă de stat în direcția lui Pelikán József nu are niciun pic de umor, ci e sinistru și de un echivoc de neconceput ”(Alex Keneas, Newsday Garden City, 14 iulie 1984).
Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 6 tineri talentați își vor prezenta creațiile.
La multe din proiecții vor fi prezenți actori, regizori, membri ai echipelor de filmare, iar sesiunile de întrebări și răspunsuri – 20 de sesiuni în 5 orașe – vor beneficia de traducere simultană în limba română.
Copiii sunt așteptați la festival cu filme clasice de animație, dar și cu jocuri (la Cluj) și ateliere de animație (la Oradea și la Miercurea Ciuc).
Despre Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar
Prima ediţie a festivalului Filmtettfeszt a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un prilej de prezentare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.
De-a lungul anilor a crescut numărul filmelor proiectate, a genurilor şi invitaţilor din breaslă prezente la festival, dar şi a locaţiilor: în 2019 avem bucuria de a organiza proiecţii simultane în 15 oraşe(Cluj-Napoca, Arad, Carei, Covasna, Gheorgheni, Gherla, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Satu Mare, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Timișoara).
Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Filmele rulează subtitrate în limba română sau engleză.
Informații detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar și despre filmele din cadrul acestuia găsiți la adresa www.zilelefilmuluimaghiar.ro