22.2 C
New York City
miercuri, mai 22, 2024

Buy now

spot_img
Acasă Blog

Alege serviciile de găzduire web CyberFolks pentru o prezență online de succes!

0

Indiferent dacă ești un blogger pasionat, un antreprenor ambitios sau un dezvoltator web profesionist, lansarea și menținerea unui site web sau a unei aplicații online necesită alegerea unei soluții de găzduire web fiabile și performante. Iar aici intervine CyberFolks, un furnizor de servicii de găzduire web care se remarcă prin calitate, fiabilitate și suport tehnic excelent.

De ce să alegi CyberFolks pentru găzduirea site-ului tău?

De ce să alegi CyberFolks pentru găzduirea site-ului tău?

 1. Performanță excepțională: CyberFolks investește în infrastructură de ultimă generație pentru a-ți oferi un mediu de găzduire web rapid și stabil. Serverele noastre sunt echipate cu tehnologie de vârf, astfel încât site-ul tău să se încarce rapid și să ofere o experiență impecabilă vizitatorilor.
 2. Fiabilitate și uptime garantat: Ne asumăm responsabilitatea de a-ți asigura că site-ul tău este mereu online și disponibil pentru vizitatori. Cu o infrastructură redundantă și măsuri avansate de securitate, poți avea încredere că site-ul tău este protejat împotriva oricăror amenințări și că va funcționa în mod fiabil în orice moment.
 3. Suport tehnic de calitate superioară: Echipa noastră de suport tehnic este aici pentru tine 24/7, pregătită să te ajute cu orice problemă sau întrebare legată de serviciile noastre de găzduire web. Indiferent dacă ai nevoie de asistență în configurarea unui cont nou sau de rezolvarea unei probleme tehnice, poți conta pe suportul nostru prompt și eficient.
 4. Flexibilitate și scalabilitate: La CyberFolks, înțelegem că nevoile tale pot evolua odată cu dezvoltarea proiectului tău online. De aceea, oferim o gamă variată de planuri de găzduire web, astfel încât să poți alege soluția perfectă pentru nevoile tale actuale și să ai posibilitatea de a escalada în funcție de cerințele viitoare ale proiectului tău.

Cum poți beneficia de serviciile noastre?

Pentru a începe, pur și simplu accesează găzduire web și explorează opțiunile noastre de găzduire web. Apoi, alege planul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și efectuează o comandă simplă și rapidă. În doar câteva minute, vei avea acces la un mediu de găzduire web de înaltă calitate, gata să-ți găzduiască site-ul și să-ți susțină succesul online.

La CyberFolks, suntem dedicați să-ți oferim o experiență de găzduire web fără griji, astfel încât tu să te poți concentra pe ceea ce contează cu adevărat: dezvoltarea și promovarea proiectului tău online. Așadar, nu mai sta pe gânduri! Alege CyberFolks pentru găzduirea site-ului tău și fii pregătit să cucerești online-ul cu o prezență de neuitat!

Vrei un ten frumos, dar și sănătos?

0

Lamiderm APEX este cel mai eficient ser de regenerare a celulelor pielii la nivel mondial. Compania Dermatest a declarat acest ser, drept cel mai bun ser din lume în 2020 pentru regenerarea pielii (echivalentul premiului Nobel în lumea suplimentelor nutriționale).

Este biologic natural și conține extractul fertilizat de ou, patentat de LifePharm, care, clinic dovedit, stimulează producția celor trei  componente ale pielii, redându-i elasticitatea, fermitatea și luminozitatea. În doar 3 zile, crește nivelul fiziologic al colagenului cu 250%, elastinei cu 200% și fibronectinei cu 350%.

Colagenul face pielea mai compactă, elastina crește elasticitatea pielii, iar fibronectina susține și îmbunătățește matricea pielii și accelerează vindecarea rănilor.

Formula de extract fertilizat din ouă este, de asemenea, o sursă de lisil oxidază, o enzimă naturală găsită în pielea umană, esențială pentru o piele sănătoasă și un aspect tânăr, influențează lungimea și fermitatea fibrelor pielii. Adăugarea de extract elvețian de plante reduce petele întunecate ale pielii cu 70% și îmbunătățește tonusul pielii, iluminând fața.

Amestecul exclusiv de kiwi, căpșuni, rodie, afine și extract de fructe de afine ajută la refacerea pielii deteriorate și la regenerarea celulelor pielii. Combinația dintre CoQ 10, vitamina C și vitamina E combate radicalii liberi, încetinind îmbătrânirea pielii. În plus, uleiul de cocos și sucul de aloe vera optimizează absorbția naturală a ingredientelor.

LAMIDERM APEX este o terapie de regenerare/întinerire 100%!

Lifepharm Lamiderm Apex – ser celule stem

Îl poți comanda online, chiar acum de AICI

”Ori ești precaut, ori ești…”, Florine!

0
foto: bihon.ro

Întreb și eu ca prostul: cu ce e mai proastă decizia de acum a PNL, decât cea de atunci când au fuzionat prin absorbție cu PDL? Hâmmm?!

Adică de ce e mai rău să arunci o parte din responsabilitatea dezastrului guvernărilor din ultimii 2 ani în cârca PDS-ului? Pentru că oricum asta au făcut liberalii de câte ori s-au ospătat din ciolanul puterii împreună cu stânga.

Adică de ce e mai rău să te agați ca înecatul de pai, decât atunci când ai băgat portocaliii în mașina de spălat și colorat, pentru că altfel nu mai prindeau pragul electoral? Când ai renunțat la un lider cu carismă și discurs politic, pentru a-l promova pe Mutulică de Sibiu, expert în meditații și imobiliare?

Adică, de ce e mai rău Ci-Ciolacu? Vezi biografia

CICCIOLINA

Potrivit ebihoreanul.ro, cei trei reprezentanţi ai PNL Bihor în Biroul Politic Naţional – Ilie Bolojan, Florin Birta şi Florica Cherecheş – s-au împotrivit prin vot negocierilor pentru o guvernare cu PSD şi s-au pronunţat pentru refacerea vechii coaliţii cu USR. Bolojan a afirmat că după ce liberalii au combătut PSD în toate campaniile, „este o chestiune de consecvenţă, de decenţă şi de normalitate” această poziţie, iar Birta a cerut vot nominal, „să se ştie mai târziu cine e responsabil” pentru combinaţia cu PSD.

Mă surprinde foarte tare poziția și strategia politică a primarului Florin Birta, care la nici o lună de la înscăunarea în ”politica mare” mușcă din mâna care l-a cooptat în structura centrală a partidului. Adică, acum o lună susții fără crâcnire noua conducere, echipa câștigătoare big-time, iar acum ceri vot nominal ca „să se ştie mai târziu cine e responsabil” pentru combinaţia cu PSD? Dar la Congres, atunci când ți-ai asumat ”din culpă” actualul dezastru, de ce n-ai cerut vot nominal? Ca „să se ştie mai târziu cine e responsabil! Când ai fost ”deștept”, atunci sau acum? Ca să citez un clasic în viață, în politică ”ori ești precaut, ori ești…”, inconsecvent, Florine!

Singurul consecvent este Ilie Bolojan, dar nu cred că e din cauza ”inteligenței politice”, cât mai degrabă a caracterului: știm cu toții că Ilie e cam ”Berbec” – și nu la zodie, ci la temperament! Pe de altă parte, dacă așa cum suntem obișnuiți parteneriatele la nivel central dintre partide ”operează” musai și la nivel local, apoi parcă îl înțeleg și pe Ilie: n-ai cum să te încuscrești (iar) cu Mang, n-au cum! Altă clasă, altă valoare, altă personalitate politică. Altă mâncare de pește!

Poate dacă s-ar schimba și la nivel local ”echipa PSD-itoare”, apoi alta ar fi și situația și atmosfera. Până atunci:

Fără curent în pușculiță

0

Prețul la pătrunjel crește mai sălbatic decât ,,iarba”

M-a trimis domnița mea după ceva verdeturi în piața ,,Nufărul” pentru leveșea de duminică. Ceva rață de Bicaciu refuzată de chinezi deoarece nu a fost balonată cu condimente furajate, și de frică pentru că oricum va fi refuzată de supervisorul de la ,,United Ma” mă trezi-i cu Ronald, ceva neam al lui Donald, că a ajuns în bucătăria apartamentului de pe Peneș Curcanu.

Piele galbenă, grăsime puțină dar compactă, cu aripi lungi. Urme de luptă cu alți rățoi. Zarzavat este, pe masură! Numai pătrunjelul lipsea, să-i dea acel starter de gust ,,old style ca la măicuța acasă.

Am pornit cu planuri rapide bine definite în piață. Cobor din apartament, mă întâlnesc cu un amic vechi dinaintea erei noastre, un gozer de școală veche, nonconformist, conservativ, cu adânci influențe de stânga. Îi dau binețe și ca o ripostă de ziua bună, mă întreaba: inde merj pensionarule?

Merg în piață după,,pătrunjei”…. Amicul, fără scrupule, cu textul bine pregătit: ,,esti prost”, hai să mem să bem o bere!

Nu te supăra, mă grăbesc!

De la liceu tot prost ai rămas!

Și ca să ies din capcana aceasta de caracter negativ, zic hai să mergem!

gozer conservator, atoate-știutor

Bere de dimineață cu octan ridicat, cu pălincă de Zetea

Am ajuns la dugheana,,Puricele însetat” și intrăm. Dimineața, mulți amatori de matrafox încearcă să pornească motoarele cu ceva combinații de metil alcool, ceva surogat de morcovi camuflat cu etichetă de portocale, dă-i să meargă: bârfă mondenă de cartier, cu sfatul bătrânilor, cu pricepuți în energie, economie și blasfemie.

Ce doriti? Eu o cafea, amicul o votcă – așa, de dimineață…să-mi revină vocea, zice el . Am repetiție la canto astăzi. Mă gândesc puțin …îl cunosc pe ista de 36 de ani, dar nu l-am auzit cântând de 34 de ani, când împingeam împreună lopețile pe digul de la hidrocentrala din amonte de Tileagd.

Omu`, mă grabesc că a pus muierea rața în laboș. Simțeam așa o frică, o licoare de drăcușor care tot îmi spunea că ceva urmează să se întâmple.

Domnișoara îl anunță pe prietenutul meu: nu am votcă, numai pălincă de Zetea! Reacția nemultumitului – foarte rapida: da` cum nu aveți votcă? Indiferent, dați-mi o ștampă. Domnișoara ia paharul în mână, mă uit la ea și ca sa fiu,,destept” ca de dimineață ( deja am fost prost de două ori: odată în fața scării, și o dată cu ora de canto) grăiesc: puneți-i vă rog o cinzeacă.

Ce ai mă? Vrei să mă corupi de dimineață? Nuuu, vai de mine, zic și eu să ai hoangă bună la cor.

Băăă, la canto!

Aoleoo!!! Înainte de a mă face prost a treia oara, ca să previn demolarea sufletului meu zbuciumat cu o bere de stingere (că asta-i mai cu grade multe), cer apă… Domnișoara: nu am, numai la robinet…ăăăă… O bere totuși!

De care? Amicul: de careeee…..unaa românească! ,,Mă reped”.

Si uite-așa, după vreo 25 de minute de când ieșisem din casă după pătrunjei, eu eram la 77 de metri de scară, la o cafeluță cu amicul care avea oră de canto după-masă, dar care, pentru îmbunătățirea corzilor vocale a apelat la un unguient fluid al esofagului, cu clătăreli ale cavității bucale.

Vai!!! Rața muierii se scaldă în laboș, și eu marele,,harnic” m-am angajat să-i aduc pătrunjei.

Piața plină de fum de,,iarbă”

După escapada de la ,,Puricele însetat” și după vreo 55 de minute de tăiere cu joagărul verbal al frânturilor de viață sedentară pe care o trăim, cu înțepati, neînțepați” și refuzați la înțepare pentru că au fost înțepați în prealabil cu altă țeapă, nu știu dacă mă înțelegeți… Dacă nu, oricum știți că am deficiențe…

Ajung aproape de intrarea în piață și simt ceva, adică altceva! Mirosul acela de păr de poțoc pârlit. Ce să faci? E sfârșit de săptămâna și tinerii noștri emancipați, stresați și umblați prin Amsterdam sunt puși pe șotii de dimineață. Nu contează, zic și eu. De când neurologul mi-a prescris ”hemp oil”, de atunci numai zic nimic de băieții veseli.

Fac încă vreo unșpe” pași și vine o pereche tânără cu zâmbet pe față, proptindu-l pe Gicutzu care era varză, și fără să vreau îi spun: tinere, mai bine ulei decât iarbă!

Răspunsul a venit imediat: nu sunt ruginit nenea, ca matale, dai semne de coroziune!!! …. Mda, într-adevăr! Adică Gicutzu mă făcu` neghiob și asta mă deranja tare. Intru în piață și întreb de pătrunjei. Am vândut, ați venit târziu. Poate măine, încercați în spate, poate…

Verdețuri scumpe ,,iarbă la discreție”

Alerg printre rânduri ca un rățoi de frica uliului, pătrunjel nici poveste; leuștean, țelină și spanac la un mic producător tinerel, ,,inginer agronom” fără teren, „samsar de curechi” … Șăfule, ai pătrunjei? Nu am pentru că e mai scump decât iarba… trage cu nesaț dintr-o rachetă, învolburat de fumul de verdeață uscată.

Spune-mi dar, cât e iarba? – mă gândeam că poate duc vreo două mănunchiuri, să le pun la friptura de Ronald! Oricum, am eșuat cu o simplă cumpărătură. Eram dezolat, cu o anxietate și o oftică adâncă față de mine. Cum sărăcie, să nu găsești o legatură de pătrunjel dacă întârzie omul o oră de la piață și nu găsește alternativă, din cauza smogului intens de,,iarbă”?

Nime-n drum și plin de praf, dar cu drona până-n pat

0

Șantierele deschise pentru refacerea culoarului Cantemir-Nufărul au umplut Oradea de praf. Iar firmele care execută lucrările, îi tratează pe orădeni ca și cum acesștia ar fi niște ”nimeni în drum și plini de praf”.

Din neglijență, sau din indiferență, lucrările de înlocuire a linilor de tramvai -au lăsat pe locatarii din zonă fără vreun loc pe unde să treacă de pe o parte pe cealaltă a străzii. Bătrîni, bicicliști și femei cu copii în brațe sau cu cărucior fac echilibristică printre liniile înălțate la aproape 1 metru, pentru că nimeni n-a instalat acolo ” o trecere”. Întrebați de o ”cetățeancă”, muncitorii au dat din colț în colț, dând vina pe ”șefu”, care binențeles nu era prezent.

Un bătrân a căzut și s-a accidentat destul de serios, dar nici atunci muncitorii n-au ”mișcat ” vreun deget. Nici măcar să-l ajute pe bătrân. Noroc că mai există spirit civic. Află povestea în următoarele 3 minute:

Primul documentar local despre Securitatea din Oradea

0
Cristina Pușcaș la Radio Transilvania

Nu mai aștepta după Google Maps: aplicația pentru transportul în comun este deja aici: #Hereitis

3

La începutul lunii, presa locală anunța că ”Oradea a intrat în rândul orașelor cu transport public monitorizat în timp real, prin intermediul Google Maps, ca urmare a unui protocol încheiat de OTL și Google”.

Numai că deodamdată, datele cu care lucrează Google nu sunt tocmai actuale. Intr-adevăr, există un protocol între OTL și Google Maps, doar că, așa cum se întâmplă întotdeauna la ”casele mari”, la pomul lăudat nu e bine să mergi cu sacul. Vestea bună însă este că orădenii au la dispoziție, GRATUIT, o aplicație care funcționează foarte bine și care prevăd că foarte curând va deveni foarte îndrăgită de utilizatori.

Aplicația este deja aici, adică disponibilă pentru descărcare în magazinul de aplicații, atât pentru IOS cât și pentru Android. Este creația unor întreprinzători din Iași, și se adresează persoanelor care folosesc mijloacele de transport în comun din marile orașe. Datele sunt cât se poate de exacte, deoarece ”jucăria” are acces la serverele OTL.

Bogdan Florea şi Cristian Nistor

Hereitis te ajută să nu mai petreci minute în șir în stațiile mijloacelor de transport în comun, să-ți programezi călătoriile după graficul real al tramvaielor și autobuselor aflate pe traseu. Afli exact cât timp mai trece până vine următorul mijloc de transport sau pe care itinerariu să o apuci. Dacă te afli spre exemplu la un nod de transport( de pildă Biserica Emanuel, Parcul Olosig sau CeleTrei Crișuri) știi imediat spre ce stație să te îndrepți, în funcție de tramvaiul sau autobusul care ajunge primul.

Ai posibilitatea să urmărești pe traseu un anumit tramvai sau autobus, să semnalizezi în timp ce călătorești dacă acel mijloc de transport este aglomerat, sau dacă are loc un accident pe traseu(similar cu raportările din Waze). Aplicația te informează și cât timp a trecut de la ultima actualizare a datelor.

Poți să-ți alegi o destinație, pe care să o definești ca fiind favorită și să vezi doar traseele mijloacelor de transport care circulă spre acel punct. Iar dacă debifezi opțiunea vei vedea absolut toate tramvaiele si autobusele care sunt în trafic, în jurul tău sau în oraș. Una peste alta, o aplicație mult mai ”user-friendly” decât Google Maps, mult mai actuală și mult mai locală. Spor la călătorit! Și măcar pentru aplicația aceasta, OTL merită niște felicitări!

Iată și un scurt ghid de utilizare a aplicației:

Mercur traversează ”Peștii” – crește intuiția și sensibilitatea

0

Sincer, nu mă prea ”omor” după sfaturile și recomandările zecilor de ”astrologi” apăruți ca ciupercile după ploaie în ultimii ani, dar pe Camelia Pătrășcanu am ” prins-o întâmplător la TV în timp ce trebăluiam prin casă. Practic, nu o ascultam ci mai degrabă era un fundal să mai alunge din monotonia casei, în timp ce făceam naveta din baie în bucătărie și balcon. De câte ori treceam pe lângă televizor, surprindeam în fugă câte o idee care suna bine si mi-a fi plăcut să mi se intâmple. Încet-încet, opririle deveneau din ce în ce mai lungi.

Azi așa, mâine asa, până când m-am surprins că aștept cu nerăbdare ”predicțiile pentru zodia mea. Fac parte din categoria celor care am ”făcut mișto” la greu de cei care pleacă urechea la ”prostiile” astea medievale și căutam să găsesc inadvertențe sau exgerări specifice ”științelor oculte”, pentru a avea ”argumente” la o viitoare luptă de idei cu vreun ”pasionat”. Așa că performanța Cameliei de a mă face atent este chiar de lăudat. O fi limbajul uman de vină, sau organizarea felului în care transmite informația, nu știu. Sau poate siguranța cu care transmite informați, cert este încă că m-am trezit așteptând să văd că nu se adeverește ce îmi ”prezicea” pentru întreaga săptămână care urma.

Surpriză uriașă!!! N-a greșit niciodată și nici măcar pentru o zi. Și sunt un tip destul de atipic și cu viață plină de surprize, având in vedere domeniul în care îmi desfășor activitatea. Iar chestia asta cu ”verificatul” ține de mai bine de un an. Așa că, îți propun să duci tu mai departe demersul meu de ”demascare” falselor predicții pe zodii, pentru că eu unul am renunțat. Nu mai încep săptămâna fără prezicerile Cameliei.

Trei tineri piloți lansează un vlog de aviație și aventură

0
David, Maria și Bogdan sunt trei tineri piloți de 26, 21 și respectiv 32 de ani care ne invită, în fiecare săptămână, să vedem viața de sus, de la bordul unui avion Diamond DA62.

În luna noiembrie s-a lansat Wings’n Dreams, primul vlog de aviație din România. David, Maria și Bogdan sunt trei tineri piloți de 26, 21 și respectiv 32 de ani care ne invită, în fiecare săptămână, să vedem viața de sus, de la bordul unui avion Diamond DA62.

Misiunea proiectului WND este de a motiva tânăra generație să țintească sus, să fie curajoasă și să își dezvolte spiritul de aventură. De asemenea, echipa WND transmite un mesaj puternic: acela că oricine poate să-și transforme pasiunea în profesie.
Mai mult, călătoriile lor la înălțime încurajează turismul local, aduc idei de destinații inedite și activități distractive de făcut în România.

„“Cea mai mare provocare a vieții mele a fost să trec Atlanticul de două ori pilotând un avion de mici dimensiuni. Visez să pilotez un Boeing 777 sau 787 și știu că voi face asta într-o zi”.”

David Stoica

”Îmi trăiesc visul de la 16 ani: zborul. Acum am 21 ani și mă bucur de fiecare zi pe care o trăiesc la viteză maximă în aventura Wings’n Dreams. Viața noastră este plină de adrenalină și îmi doresc să împărtășesc cu publicul nostru toate acele momente palpitante, când simt că inima îmi iese din piept de emoție!”

Maria Ciobanu

”Sunt în aviație de 7 ani, pilot de 3 ani. Nu există prea multă pregătire, prea multă ordine sau prea multă disciplină atunci când vorbim de pilotaj. Vreau să afle cât mai multă lume povestea noastră și să fie motivați să devină piloți sau orice altă meserie unde e nevoie de curaj”.

Bogdan Drăgoi

Despre Vlogging în România

În România, vlogging-ul a debutat prin proiecte care tind mai degrabă să imite unele vlog-uri de succes din afară și au crescut treptat, datorită accesului la internet acum disponibil și pentru segmentul de vârstă 10-15 ani.
În primii ani, 2009-2010, domeniile de vlogging cele mai populare au fost gaming, beauty și entertainment. Creșterea s-a făcut organic, ajutată de comunități specifice și lipsa unei concurențe reale pentru acest canal de promovare. La ora actuală, sunt peste 10.730 de vlog-uri disponibile, cu o creștere de 12% față de 2019.


Proiectul WND este primul vlog de aviație și aventură din România cu o componentă educațională pentru tineri și care își propune să lanseze un trend care promovează un stil de viață sănătos și activ.

Până pe 22 noiembrie orădenii pot vota unul din cele 6 proiecte de amenajare a noii piațete

0

Orădenii pot vota până pe 22 noiembrie, unul din cele șase proiecte de amenajare a piațetei Independenței, alese de juriu în această vară.

La finalul lunii iulie, o comisie internațională formată din arhitecți și urbaniști a ales șase dintre proiectele cele mai bune pentru realizarea acestei piațete. La acea vreme, au existat anumite reacții în presa locală, cât și în mediul online.

Acum Primăria a lansat un sondaj pentru a consulta orădenii. Votul se va desfășura pe site-ul www.oradea.ro și va fi un vot sigur, pentru că se va putea vota doar pe bază de CNP, număr de telefon sau adresă de email și vor putea vota doar locuitorii orașului Oradea”, a precizat primarul Florin Birta.

„Ne dorim ca undeva până în data de 1 decembrie să avem un rezultat, pentru ca cel mai târziu în primăvara anului viitor să începem să amenajăm această piațetă, astfel încât până la finalul anului 2021 zona centrală să fie finalizată”

a mai precizat el.

Spălatul pe dinți ne-ar putea feri de infecția cu noul coronavirus, susține un stomatolog

0
Spălatul pe dinți ne-ar putea feri de infecția cu noul coronavirus

Spălatul pe dinți ori de câte ori părăsiți locuința vă poate ajuta să vă feriți de infecția cu noul coronavirus, susține un medic stomatolog.

Martin Addy, profesor la Universitatea din Bristol, a susținut că pasta de dinți conține aceleași substanțe chimice ca dezinfectantul de mâini. El a susținut că substanțele chimice din pasta de dinți ar putea opri noul coronavirus de a pătrunde în cavitatea bucală.

Profesorul a afirmat că oamenii ar trebui să se spele pe dinți de fiecare dată când pleacă de acasă și a cerut Guvernului să încurajeze publicul să-și curețe dinții mai des, în același mod în care recomandă purtarea măștii de protec’ie și spălarea mâinilor. De asemenea, spălatul pe dinți ar împiedica răspândirea virusului la alte persoane.

Acțiunea antimicrobiană a pastei de dinți persistă timp de trei până la cinci ore și, prin urmare, ar reduce încărcătura virală din salivă”,

a mai adăugat profesorul.
Martin Addy, emeritus professor in dentistry

Până în 2025 roboții ar putea prelua și executa jumătate din sarcinile pe care le face omul

0

Un raport al Forumului Economic Mondial (FEM) a prezis că până în 2025 mașinile vor prelua și executa jumătate din sarcinile de lucru, ceea ce va crea 97 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, însă va distruge același număr de locuri de muncă în acest proces în urma căruia mulți oameni vor fi în pericol să-și piardă serviciul.

(Photo by Scott Olson/Getty Images)

Cei mai vulnerabili la această schimbare sunt cei care îndeplinesc sarcini de rutină în administrații sau prelucrarea datelor. Această schimbare va accentua probabil inegalitățile sociale, atrage atenția Science Times.

Proiect Google: Robotul care sortează gunoaiele

În raport se mai precizează că „revoluția roboților” va crea locuri de muncă în domeniul îngrijirii, depistării erorilor și al economiei ecologice. Cercetările au vizat peste 300 de companii mari, care au în total peste opt milioane de angajați în întreaga lume. 50% dintre ele au spus că se așteaptă ca automatizarea să accelereze procesele în unele zone ale afacerii lor.

O clădire istorică din Shanghai, salvată de la demolare după ce a fost mutată 60 de metri VIDEO

0

O clădire din China tocmai a fost mutată cu adevărat din loc. Potrivit televiziunii de stat CCTV, China a ridicat recent și a mutat o clădire istorică de 7.600 de tone din Shanghai într-un loc nou.

Tehnicienii au „plimbat” clădirea pe o distanță de peste 60 de metri. În încercarea de a evita orice stricăciuni, lucrătorii de la o companie de construcție au echipat clădirea cu 198 de dispozitive robotice care arată ca niște picioare.

Din cauza lucrărilor de construcție din apropiere, clădirea ar fi trebuit să fie demolată. Clădirea are cinci etaje, și a fost în trecut Școala Primară Lagena, fiind construită în 1935. Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, clădirea a fost transformată mai apoi într-o școală generală, fiind folosită până în 2018.

Astfel de performanțe au fost realizate și în România, la începutul anilor 1980, când 3 blocuri din București au fost mutate pe distanţe variind între 8 şi 14 m.

Roboţelul-barman, afacerea inedită a unui tânăr român întors din Dubai. Face cocktailuri în doar câteva secunde

0

Roboţelul reţine peste 100 de reţete, iar o bătură este creată în doar câteva secunde, dispărând astfel timpul de aşteptare.

Un tânăr antreprenor din Satu Mare, a creat, în urmă cu un an, primul roboţel-barman, menit să faciliteze munca barmanilor, dar şi să elimine cozile create la evenimente.

Totul a luat naștere după o experiență în Dubai, unde Cristian a lucrat în domeniul organizării de evenimente și a văzut că multă lume pierde momente importante dintr-un eveniment stând la rând la bar pentru a primi băutura cumpărată.

Norocul lui a făcut ca exact în perioada în care el gândea acest proiect și avea deja discuții cu producători de dozatoare de sucuri din America și Europa, să dea peste programul Start-up Diaspora, program de finanțare a ideilor de afaceri a românilor care muncesc în străinătate.

Având deja un suport financiar, mai trebuia să găsească o firmă care să poată pune în practică toate ideile lui, să le transforme în coduri și într-un program care mai apoi să ajungă să fie un roboțel care prepară cocktail. Iar firma care a făcut toate acestea a găsit-o în Italia.

Robinetul digital e produs și programat de o companie din Italia, în colaborare cu o firmă din UK. Aparatul e legat prin bluetooth la o tabletă, care e “creierul” operațiunii. Poate stoca până la 100 de rețete în același timp, iar timpul de preparare este de 3 secunde pentru orice cocktail, indiferent de numărul de ingrediente.

Tot roboțelul este încadrat pe un scuter Piaggio Ape, fiind singurul roboțel de cocktailuri din lume în momentul de față.

Un băimărean a obținut AUR pentru România la Mondialul de Astronomie și Astrofizică 2020

0
Traian Rares Tus – elev in clasa a X-a a Colegiului National Gheorghe Sincai din Baia Mare a obținut medalia de aur.

Echipa Romaniei a obtinut o performanță deosebită la Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics, competiția care a indeplinit în acest an, misiunea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică în contextul pandemiei COVID-19.

La această competiție au participat aproape 300 de concurenti din 40 de țări de pe toate continentele lumii. Elevii au susținut 3 probe și anume: proba teoretică, proba de analiza datelor și proba observațională.

Proba Teoretică de anul acesta a fost deosebit de dificilă comparativ cu ceilalți ani de la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică. Elevii pe timpul probelor au fost înregistrați video și monitorizați în același timp de profesori din alte țări.

Echipa Romaniei s-a întors cu 3 medalii de aur, 4 medalii de argint, 1 medalie de bronz și doua mențiuni de onoare. Traian Rares Tus – elev in clasa a X-a a Colegiului National Gheorghe Sincai din Baia Mare a obținut medalia de aur.

Lucrările de la noua linie de tramvai au ajuns în dreptul sălii de sport a Universităţii

0

Lucrările de construire a noii linii de tramvai care va lega zona Calea Aradului de cartierul Dimitrie Cantemir de-a lungul pârâului Peţa au ajuns la jumătatea străzii Făgăraşului, în dreptul sălii de sport a Universităţii.

Constructorii lucrează la degajarea vegetaţiei din calea noii linii, montarea şinelor şi îngroparea reţelelor electrice din zonă. Reprezentanţii Electrica au dat asigurari că până la începutul lunii noiembrie vor finaliza îngroparea cablurilor de 110 kV. D

in 15 noiembrie societatea va începe demolarea stâlpilor de înaltă tensiune din zonă. Constructorii vor continua peste iarnă lucrările la noua linie de tramvai, atât cât va permite vremea, de-a lungul pârâului Peţa spre zona Ceyrat.

Linia lungă de aproape 4 kilometri va fi înierbată și va lega cartierele Ioşia şi Cantemir de-a lungul pârâului Peţa. Lucrările vor costa municipalitatea puțin peste 69 de milioane de lei.

Panourile solare vor fi înlocuite de o vopsea

0

În viitorul apropiat, masivele panouri solare care se montează pe acoperișuri pentru a furniza electricitate vor fi înlocuite de o vopsea specială realizată de cercetătorii din Noua Zeelandă.

Echipa coordonată de profesorul Nathaniel Davis de la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă a realizat o vopsea care are capacitatea extraordinară de a absorbi lumina și de a o transmite mai departe, prin intermediul unor molecule luminiscente.

Procedeul este simplu: acoperișul este tratat cu substanța nou descoperită și se montează un sistem de panouri mult mai mici la nivelul jgheaburilor. Vopseaua absoarbe lumina și o redirecționează către sistemul de încărcare, transformând energia solară în energie electrică.

Avantajele sunt numeroase: nu mai este necesară montarea unor panouri de mari dimensiuni, iar costul sistemului implementat de cercetătorii neozeelandezi este mult mai mic – de circa 160 de ori mai ieftin decât metoda folosită în prezent; în plus, vopseaua nu are nevoie de întreținere și are o rezistență de ordinul zecilor de ani. Foarte important, vopseaua inventată de cercetătorii din Noua Zeelandă poate fi integrată și în sistemele actuale de energie solară.

Guvernul ia în calcul restricţionarea liberei circulaţii pe timp de noapte

0

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că guvernul evaluează decizia de a restricţiona circulaţia pe timp de noapte, din cauza pandemiei de coronavirus.

Orban a fost întrebat dacă ia în considerare o astfel de măsură, în condiţiile în care tot mai multe localităţi au depășit rata incidenței de 3 la 1.000 de locuitori.

“Avem în evaluare o astfel de decizie, vrem să vedem în schimb efectul măsurilor pe care le-am stabilit prin lege şi prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă în cazul depăşirii indicelui de 3 la 1000. Se face evaluare pentru că deja sunt localităţi importante, printre care şi Bucureşti, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare”,

a răspuns Orban.

România, printre statele membre UE cu cel mai deficitar sistem în adoptarea digitalizării

0

Comisia Europeană a publicat ediția 2020 a „Digital Economic and Society Index” (DESI), un studiu anual care evaluează performanța digitală a Europei și urmărește evoluția statelor membre ale UE în ceea ce privește competitivitatea digitală.

România s-a clasat pe locul 26 din 28 între statele membre, poziție obținută în baza a cinci criterii cheie – conectivitate, capital uman, utilizarea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale, scrie forbes.ro

În ciuda unui sector IT puternic și a reputației bune a companiilor din domeniul tehnologiei, România este încă deficitară în comparație cu alte state membre ale UE la adoptarea digitalizării în sectorul privat și cel public.

Conform studiului, la categoria servicii publice digitale și utilizarea serviciilor de internet, România s-a clasat pe ultimul loc în UE. La integrarea tehnologiei digitale, care include adoptarea de către IMM-urile locale a soluțiilor digitale, țara noastră ocupă penultimul loc.

Studiul arată că doar 23% dintre companiile românești transmit informații prin canale electronice, comparativ cu 34% media din UE, și doar 8% folosesc rețele de socializare (media din UE fiind de 25%).

Începând cu 2019, 11% dintre IMM-urile românești au migrat la vânzări online și doar 5% din cifra de afaceri totală a fost generată prin platformele de e-commerce, comparativ cu media din UE de 11%. În plus, statisticile mai arată că, IMM-urile românești au făcut cele mai mici investiții în tehnologie în cursul anului 2019 dintre toate statele membre ale UE.

Sântandrei, Toboliu, Bratca, Sânmartin şi Hidişelu de Sus intră pe lista localităţilor în care se impun restricţii

0

Ziua și ședința: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor s-a întrunit din nou sâmbătă, și a luat noi decizii

A fost actualizată lista localităţilor din judeţ în care impun se limitări în domeniul HoReCa, precum şi în domeniul cultural şi de divertisment pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Astfel, în Sântandrei, Toboliu, Bratca, Sânmartin şi Hidişelu de Sus vor fi impuse restricţii pentru că incidenţa cumulată în ultimele 14 zile depăşeşte rata de 3 la mia de locuitori. Potrivit analizei DSP Bihor nu se impune carantinarea acestor localităţi.

Cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localităţile unde incidenţa este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori:

– Este obligatorie purtarea măştii atât în interior, cât şi în toate spaţiile deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani;

– Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar este permisă livrarea la domiciliu;

– Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

– Sunt suspendate activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.

Localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu cu 3/1.000 de locuitori sunt: Oradea, Beiuş, Aleşd, Marghita, Săcădat, Suplacu de Barcău, Căbeşti, Drăgeşti, Nojorid, Oşorhei, Olcea, Copăcel, Girişu de Criş, Bunteşti, Holod, Abrămuţ, Cetariu, Şinteu, Remetea, Cefa, Paleu, Sânnicolau Român, Spinuş, Şuncuiuş şi Lugaşu de Jos.

Măsuri:

– Activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi este limitată la intervalul orar 06.00-22.00;

– Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, precum şi a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

– Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă”.

Măsurile adoptate sâmbătă vor fi instituite în cele 30 de localităţi vizate, începând cu data de 25 octombrie, ora 00.00

Orașe și comune cu incidență mare de Covid-19 – 22 octombrie

0

Reunire de urgență a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor – noi restricții

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, a actualizat localităților din județ în care se impun limitări în domeniul HoReCa, precum și în domeniul cultural și de divertisment pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.


Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior
este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00

În urma analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor, localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor depășește 3/1.000 de locuitori, sunt Sântandrei și Hidișelu de Sus.

 • Este obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în toate spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani;

 • Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă livrarea la domiciliu;

 • Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

 • Sunt suspendate activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu cu 3/1.000 de locuitori sunt:

Oradea, Beiuș, Aleșd, Marghita, Bratca, Copăcel, Sânmartin, Suplacu de Barcău, Săcădat, Toboliu, Olcea, Căbești, Oșorhei, Husasău de Tinca, Drăgești, Holod, Cetariu, Șinteu, Buntești, Remetea, Cefa, Nojorid, Abrămuț, Lugașu de Jos și Rieni.

Măsuri care se aplică în aceste localități:

Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00;


Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;


Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

În localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 de locuitori este obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în toate spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani.

Reamintim că evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și în interior, sunt interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie.

Hot.-39-CJSU-Vizata-stampilata

Mare atenție, șoferi! Pandemia te lasă fără carnet. Poliția habar nu avea de așa ceva – VIDEO

0
Un polițist de la Brigada Rutieră din Bihor a relizat un experiment care a devenit viral pe internet.

Un polițist a realizat un experiment inedit, care demonstrează faptul că aparatul etilotest poate comite erori.

Un polițist de la Brigada Rutieră din Bihor a relizat un experiment care a devenit viral pe internet. Concret, acesta a demonstrat cum poate fi păcălit aparatul etilotest, iar șoferii ar putea fi amendați fără să aibă vreo vină.

Experimentul realizat de omul legii a scos la iveală faptul că în cazul în care un șofer s-a dezinfectat pe mâini cu spirt în exces, înainte să sufle în aparat, rezultatul testului îl poate lăsa fără permis.

Experimentul a fost făcut în contextul în care, în judeţul Bihor, mai multor șoferi li s-a suspendat permisul. Aceștia au contestat sancțiunile primite pe motiv că ei nu consumaseră alcool.

Polițistul Tavi Perţea a postat experimentul pe canalul său de Youtube.

„Continuam seria de experimente pe care le-am făcut cu noul model de #alcooltest din dotarea politiei rutiere.

În acest episod verific un mit des întâlnit în ultima perioadă, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus COVID 19 de la începutul anului 2020 și anume, daca iese alcool in aerul expirat, dopă ce te-ai #dezinfectat pe mâini cu spirt”, spune polițistul de la Rutieră, în videoclipul postat pe Youtube.

Experimentul surpriză

În videoclip, polițistul a intrat în rolul șoferului și a simulat o oprire în trafic. Acesta a fost tras pe dreapta de către un coleg de-ai săi și a fost pus să sufle în alcooltest.

Înainte de a sufla, autorul experimentului s-a dat cu spirt pe mâini și a dezinfectat în exces documentele. Rezultatul: aparatul a indicat alcool în aerul expirat.

După câteva minute, acesta a cerut ca testul să fie refăcut de două ori, iar rezultatul a fost 0,26mg/l alcool în aerul expirat, respectiv 0.16mg/l alcool în aerul expirat.

Poliţistul recomandă cetățenilor să fie foarte atenţi la cât spirt folosesc când dezinfectează obiectele din maşină. Ba mai mult, Octavian Perţea le recomandă şoferilor să solicite recoltare de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, dacă ajung în situaţia din experimentul său.

Au devastat un spital din cauza nervilor

0

Un număr de 41 de muncitori pakistanezi confirmaţi cu COVID-19 internaţi în Spitalul judeţean Brăila au produs distrugeri în saloanele în care sunt internaţi, în condiţiile în care secţia respectivă este inaugurată chiar la începutul pandemiei. Ei au distrus plasele de ţânţari, au fumat în saloane, au stricat mobilierul, saltelele şi lenjeria, au aruncat cu mâncare în personalul medical.

Ca urmare, preşedintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a spus că va încerca să recupereze pagubele create de pakistanezi de la firma angajatoare, dar va înştiinţa şi Ambasada Pakistanului.

Autorităţile brăilene speră ca, după cele 14 zile de internare, cei 41 de muncitori să fie testaţi negativ şi să fie externaţi, pentru a se putea face o evaluare a pagubelor, iar apoi să se încerce recuperarea acestor pagube de la societatea angajatoare sau chiar de la Ambasada Pakistanului la Bucureşti.

BĂRBAT, BĂNUIT DE TÂLHĂRIE ŞI TENTATIVĂ DE VIOL

0
Alina Fărcuța, purtător de cuvânt IPJ Bihor
Alina Fărcuța, purtător de cuvânt IPJ Bihor
sursă foto: ebihoreanul.ro

Bănuit că ar fi încercat să violeze o tânără, pe care a şi tâlhărit-o, depistat, reţinut cu
operativitate de poliţiştii orădeni şi arestat de magistraţi.


Sâmbătă, 20 iunie a.c., poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au reţinut pentru 24 de ore, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, un bărbat de 45 de ani, din comuna Beliu, judeţul Arad, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie şi tentativă de viol.


Acesta este bănuit de poliţiştii orădeni că, la 19 iunie a.c., la ora 21.30, în timp ce o tânără de 18 ani, din comuna Ciumeghiu, se deplasa pe terasamentul căii ferate, în proximitatea pasarelei care face trecerea dinspre strada Pescăruşului înspre strada Ecaterina Teodoroiu din municipiul Oradea, ar fi acostat-o şi, prin violenţă, ar fi încercat să o dezbrace pentru a întreține cu aceasta relații sexuale neconsimțite.


De asemenea, cel în cauză este bănuit că, tot prin violență, ar fi deposedat-o pe victimă de o poșetă în care avea diverse bunuri, provocându-i un prejudiciu declarat în valoare de 40 de lei. Bărbatul a fost întrerupt de trei trecători, care au intervenit la strigătele de ajutor ale victimei şi au apelat poliţia. Acesta a fost identificat şi prins cu operativitate de poliţiştii de ordine publică orădeni, la aproximativ 10 minute de la comiterea faptei, în imediata apropiere, pe strada Pescăruşului din Oradea.


De asemenea, poliţiştii orădeni au recuperat, integral, de la cel în cauză, bunurile sustrase. La 21 iunie a.c., poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea l-au prezentat pe bărbatul de 45 de ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză.

*

Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să preveniţi propria dumneavoastră victimizare!

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,

este

112 – APEL DE URGENŢĂ

7 persoane salvate de pompierii bihoreni și peste 30 de misiuni în doar câteva ore. A fost cod roșu până la 3 noaptea

0

În intervalul 22 iunie a.c., ora 19.00 – 23 iunie a.c., ora 03.00, un efectiv de 160 de  pompieri militari a acționat cu șase autospeciale de intervenție cu capacitate de evacuare a apei, trei autospeciale de primă intervenție și comandă, șase autocamioane de intervenție,șapte motopompe si cinci bărci, pentru salvarea a șapte persoane și evacuarea apei acumulate în gospodării situate în 13 localități.

         Ca urmare a avertizării meteorologice COD ROȘU, emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru localitățile: Popești, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Dobrești, Oșorhei, Brusturi, Tăuteu, Ceica, Aștileu, Holod, Ineu, Derna, Sârbi, Cociuba Mare, Abram, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Țețchea, Lăzăreni, Drăgești, Copăcel, Vârciorog, Răbăgani, Husasău de Tinca, Căpâlna, Săcădat, Sâmbăta și Spinuș și a avertizării hidrologice COD ROȘU, ce a vizat râurile Crișul Negru și Pietros,  în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au fost înregistrate efecte negative care au impus intervenția structurilor operative din cadrul unității, sub conducerea inspectorului șef al Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”, colonel Caba Sorin Mihai,  a instituțiilor cu funcții de sprijin și Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea.

În vederea avertizării oportune a populației din zonele afectate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a transmis două mesaje de înștiințare prin aplicația informatică RO – ALERT.

 În cadrul punctului de comandă al inspectoratului au fost monitorizate un număr de aproximativ 100 apeluri care au vizat situații de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase, personalul din dispecerat asigurând gestionarea acestora. 

Pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse pe timpul manifestării fenomenelor avertizate, la nivelul județului a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH), au fost trimise mesajele de avertizare către unitățile administrativ-teritoriale aflate sub incidența CODULUI ROȘU, în vederea  instituirii permanenței la primării și s-a dispus creșterea capacității operaționale la nivelul Detașamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Intervenție Sălard, Stației de Pompieri Ștei și Stației de Pompieri Săcueni. 

         Echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita au acționat cu bărcile din dotare, pentru salvarea a șapte persoane (șase adulți și a unui minor):

 • în Cuzap, au fost evacuate trei persoane: o femeie cu probleme medicale grave, care a fost asistată de echipajul de pompieri și transportată ulterior la Voivozi, unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), respectiv un copil și bunica acestuia, care, după evacuare au fost transportați într-o zonă de siguranță;
 • în Voivozi, au fost evacuate 3 persoane, din care o femeie cu probleme medicale, care a fost predată ulterior unui echipaj al SAJ, o altă femeie, imobilizată la pat, care a fost predată unui aparținător și o femeie peste care a căzut un perete, aceasta din urmă, fiind asistată de echipajul de pompieri militari paramedici și predată după evacuare, unui echipaj medical; 
 • în Budoi, pompierii au evacuat din podul locuinței, o femeie, transportând-o ulterior într-o zonă sigură (la vecini).

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Marghita, Gărzii de Intervenție Sălard, Stației de Pompieri Ștei, Secției de Pompieri Beiuș, Stației de Pompieri Aleșd, respectiv ai Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au evacuat apa acumulată în urma ploilor abundente, din 8 curți, 23 de subsoluri și 2 locuințe situate în 13 localități: Budoi, Vărzarii de Sus, Voivozi, Săliște de Vașcău, Vașcău, ,Cărpinet, Beiuș, Leheceni, Peștiș, Aleșd, Cuieșd, Marghita, Cuzap.          

         În cursul dimineții zilei de marți, 23 iunie a.c., echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita, Gărzii Sălard și Stației Săcueni au reluat acțiunile de evacuare a apei din gospodării situate în localitățile Cuzap și Voivozi.

sursa: Facebook Daniel Șipoș

Precauții și dietă

0

Plimbări de agrement cu tramvaiul de epocă şi autobuzul turistic Cabrio.

0

Autobuzul turistic Cabrio va efectua curse în ambele zile ale weekendului (sâmbătă, 13 iunie şi duminică, 14 iunie 2020), dacă condiţiile meteorologice vor fi corespunzãtoare (respectiv dacă nu vor fi ploi). Astfel, vor fi 8 curse pe zi, cu plecări din staţia Piaţa Unirii/Episcopia Greco-Catolică la orele: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 şi 17:00.

Biletele se vor achiziţiona de la conducătorul auto.

Traseul curselor este urmãtorul: Piaţa Unirii (staţie cap linie Piaţa Unirii/Episcopia Greco-Catolică)-Avram Iancu-Sucevei-Mihai Viteazul (staţie Sinagoga Ortodoxă)-Piaţa 1 Decembrie-Piaţa Emanuil Gojdu (staţie Centrul Civic/Cec) – General Magheru – Republicii (staţie Magazinul Crişul) – Muzeului – Şirul Canonicilor (staţie Şirul Canonicilor) – Berzei – Piaţa Bucureşti (staţie Gara Centralã) – Muzeului – Roman Ciorogariu (staţie Episcopia Ortodoxă) – Parcul Traian (staţie Parcul Traian) – Andrei Şaguna – Aurel Lazăr – Piaţa Ferdinand (staţie Piaţa Ferdinand) – Primăriei (staţie Universitatea Partium) – b-dul Decebal (staţii Autogara Decebal şi Grădina Zoologicã ) – Calea Matei Basarab – Sucevei – Mihai Viteazul – Parc 1 Decembrie (staţie Parc) – Independenţei – Piaţa Unirii (staţie cap linie Piaţa Unirii/Episcopia Greco-Catolică).

Tramvaiul de Epocã va efectua  o cursă duminicã, 14 iunie 2020, cu plecare la ora 10:00 din staţia cap linie Nufărul pe următorul traseu: str. Nufărului (staţie cap linie) – str. Dimitrie Cantemir – Piaţa Cetăţii – Casa de Cultură – Piaţa Unirii – str. Primăriei – Calea Aradului – str. Aviatorilor – str. Lipovei (staţie cap linie Ioşia) şi retur.

Tramvaiul va opri în staţiile existente pe traseu.

Biletele se vor achiziţiona de la Autogara OTL Nufărul, cu maxim 15 minute înainte de plecarea în cursă.

Atât în tramvaiul de epocă, cât şi în autobuzul turistic Cabrio se va permite îmbarcarea călătorilor numai dacă vor exista locuri disponibile, cu respectarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 pe perioada stării de alertă.

Nu se va permite accesul fără mască în mijloacele de transport turistice.

Discriminare indirectă: CNCD aruncă în aer examenele naționale

0

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că interzicerea accesului candidaţilor cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius la examenele naţionale reprezintă „discriminare indirectă”.

Scopul urmărit prin impunerea condiţiei este unul legitim. Colegiul director al CNCD constată însă că măsura aleasă pentru a atinge scopul legitim nu este adecvată şi necesară din mai multe considerente: nu există o cercetare medicală care să dovedească faptul că o persoană care are temperatura corpului de 37,3 grade Celsius este purtătoare de SARS-CoV-2, totodată, este de aceeaşi notorietate faptul că purtătorii acestui virus pot avea temperatura corporală în parametri normali, din acest motiv ei fiind numiţi asimptomatici; există o serie de factori care nu sunt de natură medicală ce generează o creştere a temperaturii corporale peste pragul de 37,3 grade Celsius.

De asemenea, toţi elevii au obligaţia să respecte regulile de distanţare socială, respectiv dezinfecţie, pentru prevenirea transmiterii infecţiei. Din acest motiv, condiţia limitei temperaturii corporale reprezintă doar un indiciu şi nu constituie o certitudine medicală a existenţei infecţiei SARS-CoV-2, prevede punctul de vedere formulat de CNCD.

Conform sursei citate, interzicerea accesului elevilor care au un anumit nivel al temperaturii corporale la examenele naţionale din 2020 are ca efect „încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate”. Prin dreptul la educaţie se înţelege şi dreptul elevilor de a fi evaluaţi în condiţii egale, beneficiind de aceleaşi subiecte şi de aceleaşi criterii de evaluare.

Colegiul director recomandă instituţiilor competente să identifice şi să aplice măsuri care asigură atât dreptul la educaţie, în condiţii de egalitate, cât şi prevenţia răspândirii SARS-CoV-2.

Avocatul Poporului va formula o recomandare către Ministerul Educaţiei prin care va cere găsirea unei soluţii.

Antrenamente în condiții stricte

0

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 462 din 30 mai 2020 a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului/Ministerul Sănătății nr. 601/971  pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate în vederea reluării competițiilor sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite ori aflate în aer liber, precum şi a activităților de pregătire sportivă în spatii închise, în bazine acoperite sau aflate în aer liber de către sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați. Ordinul cuprinde trei anexe cu măsuri specifice care trebuie aplicate în vederea reluării competițiilor sportive desfășurate în aer liber (Anexa 1), activității de natație desfășurate în bazine acoperite și în aer liber (Anexa 2), activităților de pregătire fizică organizate în spatii închise (Anexa 3).

Reluarea competiției în cazul sporturilor individuale practicate în aer liber nu se poate face înainte ca sportivii să treacă prin perioada de antrenament necesară pentru acomodarea lor la regimul de efort şi pentru prevenirea accidentărilor grave în timpul competiției. 

Sportivii vor fi instruiți să își spele mâinile înainte şi după terminarea antrenamentului.

În cazul în care sala este prevăzută cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora în regim de circuit şi se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiași sesiuni de antrenament.

Cu excepția perioadei de desfășurare a activităților fizice intense, purtarea măștii este obligatorie pe toată durata prezentei în sală.

Ordin-MTS_MS-nr.-601_971-din-2020-1

Misiune inedită de salvare, desfășurată de pompierii militari în Oradea

0
Camelia Roșca, purtător de cuvânt I.S.U. Crișana

Pompierii militari au desfășurat marți, în Oradea, o operațiune de salvare mai puțin obișnuită.

La ora 12.23, un trecător a apelat numărul de urgență 112, solicitând intervenția pompierilor la intersecția străzilor Avram Iancu și Sucevei, pentru salvarea unui boboc de rață sălbatică, căzut într-un canal, prin orificiile de scurgere ale capacului de metal.

La locul indicat s-au deplasat pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea, care, acționând cu accesoriile din dotarea autospecialei de intervenție au îndepărtat capacul și au scos, în siguranță, puiul de rață, predându-l domnului Mihai Pop, trecătorul care a sunat la 112, după ce anterior salvase rața sălbatică și alți cinci boboci de pe șosea, făcând apel la șoferi să oprească.

Puiul de rață salvat a fost eliberat în Pârâul Peța, alături de rață și de ceilalți boboci.

ATENȚIE la ce aplicație descărcați. Kaspersky Lab au descoperit aplicații compromise chiar pe Google Play

0

Cercetătorii Kaspersky au descoperit în ultimele luni trei noi aplicaţii cu conţinut adware pe Google Play store, ele fiind potenţial dăunătoare pentru milioane de utilizatori, informează într-un comunicat compania.

Aplicaţile care aveau inserate module adware erau disponibile pe marketplace-urile oficiale. Una dintre ele, un chestionar interactiv popular, cu milioane de descărcări, a folosit o întârziere post-instalare înainte de a afişa reclama, informează Kaspersky. În timp ce îşi îndeplinesc funcţionalitatea principală, acestea trimit utilizatorilor anunţuri pe jumătate de ecran, de îndată ce smartphone-ul este deblocat, indiferent dacă aplicaţia rulează sau nu, se mai arată în comunicat.

Adware-ul este o formă de software nedorit care afişează reclame utilizatorilor. Acesta este de ani de zile una dintre cele mai populare tipuri de ameninţări. Metodele de monetizare utilizate într-un astfel de software pot reprezenta o ameninţare pentru utilizatori dar aduc, în acelaşi timp, mai multe venituri pentru dezvoltatori, datorită unei vizibilităţi mai mari. Deşi ameninţările care vizează utilizatorii de telefonie mobilă sunt, de obicei, distribuite prin diverse site-uri web infectate sau prin magazine de aplicaţii neoficiale, veniturile din astfel de activităţi sunt atrăgătoare, fapt care îi determină pe dezvoltatori să-şi extindă numărul de potenţiale victime. Drept urmare, aceste aplicaţii sunt uneori capabile să se infiltreze inclusiv în magazinele de aplicaţii oficiale, cum a fost cazul exemplelor găsite de cercetătorii Kaspersky.

Pentru a se proteja de adware, Kaspersky recomandă utilizatorilor dezinstalarea aplicaţiilor care acţionează neobişnuit sau care afişează publicitate nedorită, verificarea întotdeauna a permisiunilor aplicaţiei înainte de a o instala, pentru a vedea ce poate accesa sau modifica pe dispozitiv şi utilizarea unei soluţie de securitate fiabilă pentru telefonul mobil, care poate ajuta la detectarea unei game variate de ameninţări, inclusiv adware, se mai arată în comunicat.

Răspândirea adware-ului nu este întotdeauna realizată în mod intenţionat. Chiar şi aplicaţiile legitime pot fi vulnerabile şi pot sfârşi prin a răspândi publicitate nedorită, fără cunoştinţa dezvoltatorilor, mai spun cercetătorii producătorului de soluţii de securitate cibernetică.

Incendiu violent la o gospodărie din Alparea

0
Camelia Roșca, purtător de cuvânt I.S.U. Crișana
Camelia Roșca, purtător de cuvânt I.S.U. Crișana

În cursul zilei de marți, 2 iunie a.c., în jurul orei 12.05, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea au fost alertate pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Alparea, comuna Oșorhei.

În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată, incendiul se manifesta violent la magazie lipită de casă, în care erau depozitate lemne, fân, mașini-unelte și utilaje agricole, existând un risc ridicat de propagare a acestuia atât la locuința din cadrul gospodăriei, cât și la casa învecinată, situată la circa doi metri de focare.

Pentru stingerea incendiului și protecția celor două locuințe amenințate de flăcări, pompierii militari mobilizați la fața locului au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ 30 de minute, operațiunea continuând cu înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, căutarea eventualelor focare ascunse și cercetarea cauzei probabile a evenimentului, până în jurul orei 14.00.

În urma incendiului au ars acoperișul acaretului, trei mașini-unelte și circa o tonă de fân și s-au degradat patru utilaje agricole. Din fericire nu au existat persoane rănite, iar echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor la cele două locuințe, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului, un scurtcircuit determinat de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.

Bombă!!! Descoperită la Fughiu

0

În cursul zilei de luni, 01 iunie a.c., în jurul orei 13.50, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a fost solicitat să intervină în localitatea Fughiu, comuna Oșorhei, unde un apelant al numărului unic 112 sesiza descoperirea unei muniții.

Ajunşi la locul indicat de apelant, pompierii militari au identificat o bombă de artilerie, de calibru 82 de milimetri, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniţia, găsită de un localnic în timp ce efectua lucrări agricole, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă prin explozie controlată.

În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie:

• să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea de muniţii neexplodate;

• să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;

• să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

• ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

• comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

• introducerea muniţiilor în foc;

• topirea elementelor metalice de muniţii;

• tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

• utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

• demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

• folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

• accesul persoanelor şi animalelor;

• executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;

• aprinderea focului deschis;

• executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;

• circulaţia vehiculelor.

Din luna iunie, tarifele pentru depozitarea gunoaielor la groapa ecologică au fost majorate

0

Consiliul Local a aprobat joi majorarea tarifelor de depozitare a deșeurilor la groapa ecologică a orașului cu circa 50 eurocenți pe tonă.

Noile tarife se vor aplica în perioada 1 iunie 2020 – 30 mai 2021 și urmează să fie reflectate și în factura de gunoi plătită de orădeni.

Potrivit raportului de specialitate anexat hotărârii, majorarea de tarife se impune, printre altele, ca urmare a inflației euro în anul 2019 de 1,5%.

Sunt însă și vești bune: Consiliul Local a aprobat scutirea de plata taxei și a chiriei datorate pentru ocuparea temporară a domeniului public în timpul stării de urgență.Măsura se aplică firmelor care au fost obligate să își întrerupă total activitatea pe timpul pandemiei și celor care dețin certificatul eliberat de Ministerul Economiei privind întreruperea parțială a activității economice. Scutirea de plata taxelor se va aplica la cerere în baza OG 69 din 14 mai 2020.

Măști și biocide pentru școlile din Bihor

0

În acest weekend, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, Inspectoratul Școlar Județean a distribuit către școlile din județul Bihor 189.000 de măști de protecție, precum și 5.514 de kit-uri biocide formate din șervețele și gel antibacterian. În plus, pentru cadrele medicale care asigură triajul epidemiologic și monitorizarea în unitățile de învățământ din județ au fost distribuite 154 de viziere de protecție.

Menționăm că, în cursul săptămânii trecute, au fost distribuite cantități similare de kit-uri biocide și viziere pentru elevii, respectiv cadrele medicale școlare din Oradea.

Stocul total de materiale care a ajuns în custodia Inspectoratului Școlar Județean se ridică la 11.500 kit-uri cu biocide și 450 de viziere, care provin din materiale confiscate în Vama Borș de către autoritățile județene, și 409.000 de măști de protecție, trimise în Bihor de Ministerul Educației și Cercetării.    

De aceste materiale vor beneficia cei 10.114 elevi din clasele a 8-a, a 12-a și a 13-a de la nivelul întregului județ, care vor putea susține în acest an examenele de Capacitate, respectiv examenul de Bacalaureat. 

Cancelaria Prefectului                                                                                               Oradea, 1 iunie 2020

Județul Bihor

Două nopți cu robinete seci pe malul stâng al Crișului Repede

0

Compania de Apă Oradea îşi anunţă consumatorii situaţi pe malul stâng al Crişului Repede că, în cursul nopţilor din zilele de marţi spre miercuri 02.06.2020 / 03.06.2020 şi miercuri spre joi 03.06.2020 / 04.06.2020, furnizarea apei potabile se va întrerupe total după următorul program:

marţi spre miercuri 02.06.2020 / 03.06.2020, în intervalul orar 22.00 şi 09.00 vor fi afectaţi consumatorii situați pe malul stâng al Crişului Repede (cu excepţia zonelor din Cartierele Grigorescu, Ioşia, Ioşia Nord şi Splaiul Crişanei, respectiv zonele străzilor Calea Aradului şi Decebal);

miercuri spre joi 03.06.2020 / 04.06.2020, în intervalul orar 22.00 şi 09.00 vor fi afectaţi consumatorii situaţi pe malul stâng al Crişului Repede din zonele Cartierelor Ioşia, Ioşia Nord şi Splaiul Crişanei, respectiv zonele străzilor Calea Aradului şi Decebal.

Întreruperea este cauzată de lucrările de spălare programată a magistralelor de alimentare cu apă. Unele reţele stradale de apă se vor spăla prin intermediul hidranţilor de incendiu. Atenție:nu interveniţi la hidranţii stradali prin care se efectuează spălări.

Reluarea circulaţiei cu autobuze pe linia internaţională transfrontalieră Oradea-Biharkeresztes

0

UPDATE!

Avându-se în vedere că în vama Borş/Ártánd nu sunt înlăturate toate restricţiile necesare pentru efectuarea în bune condiţii a curselor regulate pe linia de autobuz Oradea-Biharkeresztes, informăm utilizatorii acestei linii că OTL-S.A. suspendă până în 15 iunie 2020, efectuarea curselor pe această linie.

De astăzi, se reia circulaţia autobuzelor pe linia Oradea-Biharkeresztes.


Pe această linie sunt planificate câte 3 curse/zi.

Orarul curselor pentru zilele luni-duminică este următorul:
plecări din staţia Auchan: 7:50; 15:40; 18:00.
plecări din staţia Gara Biharkeresztes (ore Ungaria): 8:00; 15:40; 18:10.

Operatorul de transport are obligaţia de a a verifica temperatura pasagerilor la îmbarcarea în mijlocul de transport şi să dezinfecteze suprafaţa salonului.

Se înlocuiesc copertinele pasajului subteran de la Crișul Shopping Center

0

Copertina pasajului pietonal subteran din str. Republicii, vis- a-vis cu Magazinul Crișul, se va înnoi cu bani de la bugetul local.

Vor fi realizate 4 copertine care au rolul de a proteja accesele în pasajul subteran. Acestea vor fi realizate din profile metalice peste care se va monta sticlă securizată, urmând să fie montate sisteme de iluminare ambientală cu led pe timp de noapte.

Valoarea totală a investiției este de 596.560 lei (inclusiv TVA), iar termenul de realizare a execuției este de 2 luni.

Aspectul va fi asemănător cu cel al copertinei care se va realiza și la pasajul subteran de pe Magheru, după terminarea șantierului din zonă.

După aproape 3 luni, elevii care susțin examenele naționale se întorc astăzi la școală

0

Elevii care susțin în această vară evaluarea națională și BAC-ul se întorc de marți la școală pentru pentru pregătirea examenelor naționale.

Ministerul Educației a publicat un set de măsuri generale de prevenire și protecție în sălile de clasă, care vizează în principal dezinfectarea acestor spații, păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între elevi și accesul interzis persoanelor cu temperatura mai mare de 37,3 grade.

Cum clădirile școlilor sunt în administrarea primăriilor, fiecare primar a stabilit în funcție de buget și metoda de abordare – de la autobuze dedicate elevilor, până la tuneluri de dezinfecție și bănci cu protecții de plexiglas.

Din informațiile comunicate de primării, la anumite unități de învățâmânt la pregătire nu va veni niciun elev, cursurile ființ ținute online, la altele prezența anunțată este de 30%, iar la altele de 80 %.

Cum a anulat Guvernul în plină pandemie o serie de facilități pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori

0

Toate categoriile de angajați au fost puse să plătească impozit pe șomajul tehnic, deși Codul Fiscal acorda scutiri unora dintre ele.


O ordonanță adoptată de Executiv în plină pandemie a anulat scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.


Astfel, persoanele care fac parte din aceste categorii au plătit impozit de 10% pe veniturile din șomaj tehnic și pe indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului.


Mai mult, constructorii erau scutiți și de contribuții sociale și de sănătate, însă aceștia au fost forțați să le plătească în cazul intrării în șomaj tehnic.


Aceste scutiri sunt prevăzute, în mod normal, în Codul Fiscal, iar ordonanța care reglementează plata indemnizației de șomaj tehnic a întărit acest lucru, notează Libertatea.ro.

Irina Rimes lansează Pastila, primul album din România lansat cu canvasuri pe Spotify!

0

Așteptarea a luat sfârșit! Irina Rimes le aduce fanilor primul său album trap, care se lansează astăzi pe Spotify, iar pe 1 iunie va fi lansat pe canalul de YouTube al artistei și pe toate magazinele digitale.

Albumul conține 10 piese și colaborări inedite cu Amuly, Bruja și Nane. Bagă, Copilul pierdut, Mică și slabă, Perfectul Imperfect, Perna ta, Singuri, Somn ușor, Tic Tac, Treci la nu și Vin și pastile sunt melodiile care pot fi ascultate începând de astăzi, aici: https://spoti.fi/2yHvg2a. Albumul Pastila are o însemnătate aparte pentru Irina, reprezintă o nouă etapă în cariera sa și totodată o surpriză pentru toți cei care o urmăresc și-i ascultă muzica.

“Nu mă întrebați nimic, doar ascultați. Eu fac muzică, nu știu să o comentez. Dacă vă întrebați de ce Pastila, pentru că așa am considerat potrivit. Pastila… punct. Fără simbolisme. Poate că în mintea mea albumul se asociază cu o pastilă… Există ceva bolnav în pastilă, dar există și vindecare. Dacă faci abuz, poți să mori, dar dacă o iei când trebuie și pentru ce trebuie, te vindecă”, a declarat Irina Rimes.

Grafica albumului a fost realizată de Dimi și David (@dimitricaceaune & @davidgal22), iar de partea de styling s-au ocupat Anda Crăpătureanu și Olivia Stoica.

Pastila este o capsula care conține 10 stări pline de profunzime și emoții, redate de Irina în versuri și condimentate de Amuly, Bruja și Nane.

Ești curios? Vezi cum arată și cum sună Pastila pe Spotify, iar de luni pe toate magazinele digitale și pe YouTube!

AFTR.SUN lansează „Diamond”

0

AFTR.SUN, sub numele real Przemek Bryl, este un DJ/Producător din nordul Poloniei. Este activ pe scena muzicii electronice de ani de zile, însă nu este străin nici de muzica clasică. A absolvit școala de muzică, secția pian, astfel că poate privi muzica printr-o perspectivă amplă. Astăzi, artistul se regăsește în zona deep house și g-house, utlima sa producție, „Diamond”, susținând această direcție.

AFTR.SUN lansează „Diamond”

AFTR.SUN – Diamond
Compozitori: Andy Dust, Adrian Nogly, Piotr Lekowski, Przemyslaw Bryl
Versuri: Adrian Nogly,Piotr Lekowski
Editor: EDITION DUSTYVIBEZ SONGS
Š & (P) 2020 DUSTYVIBEZ RECORDS under exclusive licence to INAMEIT

Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe cei din jur

0

Un profesor-cercetător la Universitatea din Nisa face cunoscut un studiu care va bulversa lumea medicală. Acesta schimbă din temelii ceea ce se știa până acum despre transmiterea coronavirusului.

Concluzia studiului este că transmiterea coronavirusului de către persoane asimptomatice este, practic, inexistentă.

Potrivit metodologiei studiului, o persoană testată pozitiv cu coronavirus, asimptomatică, a intrat în contact cu 455 de persoane (dintre care 25% aveau afecțiuni cardiovasculare), sub supravegherea specialiștilor, timp de 4-5 zile. Apoi cele 455 de persoane au fost izolate și monitorizate timp de 21 zile. Niciunul dintre cei 455 de contacţi nu s-a îmbolnăvit de COVID – 19.

Rezumatul studiului:

Studiul a fost trimis la OMS și se așteaptă o reacție din partea forumului internațional. Ar putea schimba fundamental modul în care ne raportăm la acest virus și felul în care ne vom duce viețile în viitoarele luni.

Cine este Horea Mihai Bădău?

Horea Mihai Bădău este Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 ICCD).

Horea Mihai Bădău

Formator acreditat ANC;
Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București;
Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+;
Cercetător-științific principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon;

Vezi mai multe despre Horea Mihai Bădău aici:

Ziua 5 fără fotbal: Înjur vecinii ăia de treabă să îmi amintesc de arbitrii…

0

 

E bine să lucrezi de acasă, nu? Nu strigă șeful la tine, nu te ia cu “au scăzut vânzările”; nu îți asculți colegele cum vorbesc de chestii feminine sau colegii care nu au treabă cu sportul de politică și filosofie politică superficială.

Știi cine nu are luxul ăsta? Arbitrul pe care tu îl înjuri sau la care strigi mereu!

În legătură cu articolul de data trecută, probabil ai suflat ușurat că nu am spus nimic de cei care strigă la arbitrii. Pentru ei trebuie articol separat. Scurt, promit! Că nu e mare lucru de înțeles.

În primul rând… MAJORITATEA NU ȚIN CU NICI O ECHIPĂ! Mai ales la evenimente sportive de copii și juniori, majoritatea arbitrilor sunt tineri și au nevoie să se afirme. Dacă sunt experimentați, atunci au nevoie să controleze jocul, deoarece un joc la copii și juniori e foarte diferit față de adulți deci au o provocare inedită. Sunt și excepții, știu, mai ales dacă vorbim de România.

Problema cu cei care sunt ”slabi” sau ”țin cu o echipă” vine de la șefii lor, de la federație și comitetul de selecție și monitorizare și antrenament. Și la copii și juniori normal că multora nu le pasă.

”E doar meci de copii, te descurci tu”. Bine că printre cei care spun asta sunt și indivizi care merg la meciuri și selectează viitoare staruri de la 6 ani, oferă verdicte pentru fiecare copil mai ceva ca zambilica ghicitoarea. Că ei sunt mai genii și faraoni decât noi ăștia de rând și văd în viitor toate posibilitățile, toți algoritmii și permutările de variabile la un nivel metafizic.

Revenind la arbitrii.

În al doilea rând, dacă strigi la el și de-al dracului face meseria împotriva ta. Dada! Am avut arbitrii foarte buni la niște meciuri de fotbal de copii de 14 ani care ne-au ajutat FOARTE SUBTIL după ce a fost abuzat de echipa adversă de prin minutul 5. Eu am observat, alții nu prea.

În al treilea rând și probabil ce mai important… de data trecută sper că mai știi că ți-am spus că ești o autoritate pentru copilul tău. Genul de autoritate pe care el o ascultă, deeeeci… ȘI EL O SĂ STRIGE LA ARBITRU ȘI NU E BINE! Nu e bine pentru că de la 7-8-9-10 ani învață să atribuie vina. Adică el nu are nici o vină, a pierdut din cauza arbitrului. Tu realizezi impactul pe termen lung? Ajunge să comenteze LA ORICE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN JURUL LUI! Deci nu progresează. Stagnează și tot potențialul și talentul se scurge ca într-un nisip mișcător. Dacă în loc să facă asta se concentrează la jocul și dezvoltarea lui va crește considerabil. Va dezvolta o reziliență de invidiat!

Eu ca antrenor refuz să comentez cu arbitrii. Da, în febra jocului e greu să nu fii debusolat când e o greșeală evidentă, dar apoi mă gândesc la sursa greșelii. Dar am mare atenție la copii să nu comenteze.

În al patrulea rând… e foarte posibil că sunt chestii de bază pe care nu le cunoști. Același principiu aplicat ca și la instrucțiunile către copil.

Lasă-l pe arbitru să-și facă treaba și fă-ți prieteni pe margine! Înjură și strigă la antrenori eventual, e o probabilitate bună să nimerești pe unul care merită.

Izolare plăcută!

 

Îndreptarea caroseriei fără revopsire – o tehnică inovatoare sau doar ignorată în România?

0
Bogdan Mezei-primul român campion la PDR

După ce ani de zile am fost campioni la ”cele rele”, iată că în ultimii ani apar din ce în ce mai des ”cele bune” despre români.

Asta și pe fondul ”generației tinere” care vine puternic din urmă. Au trecut totuși 30 de ani de Revoluție.

Dar poate și din cauză ca românii s-au săturat să fie ”ciuca bătăilor” prin Europa în timp ce medicii, profesorii, inginerii și meseriașii îngrașă zestrea intelectuală și profesională a mai marilor Bătrânului Continent, ba chiar și pe cea genetică.

Un tânăr modest dar extrem de ambițios a descoperit așa cum numai nevoia te învață o tehnică de îndreptare a caroseriilor, care aplicată te scutește de revopsire, adică mult chit, vopsea și manoperă de plătit service-urilor. Bașca timpul pierdut cu programarea și executarea lucrării.

Paintless Dent Repair

Tehnica asta de fapt nu este una inovatoare. Americanii o foloseau încă din anii 70, iar nemții au implementat-o prin anii 80 în fabricile BMW, pentru a nu vinde o mașină revopsită, atunci când în procesul de producție se mai întâmpla să de îndoaie câte o carosierie. Cât of fi nemții de nemți, până la urmă sunt și ei oameni.

Ei bine, dar în România-ca în România. În timp ce în Germania un tehnician care stăpânește această tehnică este remunerat cu 119 euro/oră manoperă, în țara nostră meseria nici măcar nu are atribuit un cod în nomenclatorul meseriilor.

Cireașa de pe tort, procedura de acreditare este mai birocratică decât pe vremea Prea-Împușcatului. PDR-iștii(Paintless Dent Repair) sunt asimilați tinichigeriei ușoare, motiv pentru care li se solicită locuri fixe(ateliere) și dotări specifice atelierelor de reparații auto, asta în timp ce specificul acestei tehnici este că nu are nevoie de dotări speciale și nici de puncte fixe de lucru. Ci dimpotrivă.

Să presupunem că o grindină afectează ca și anul trecut o întreagă zonă din țară, zeci de mașini necesitând intervenții. E ca și în cazul pildei cu muntele și Mahomed. N-are rost să vină sute sau mii de mașini la un atelier din Oradea sau din alt oraș. Toți tehnicienii care folosesc aceeastă tehnică își iau plăsuța cu sculele (trusa de instrumente este simplă și nevoluminoasă) și se duc ei unde e nevoie de ajutorul lor.

Dar ce s-ar face țara noastră dacă n-ar mai exista atâtea organisme de acreditare și control care să perpetueze la nesfârșit birocrația și Sfânta Șpagă? Cum și-ar mai ”premia” partidele favoriții?

 

Vestea bună este că bistrițeanul naturalizat la Oradea e extrem de ambițios, nu renunță la visul lui și e încăpățânat ca un berbec în demersul lui de a înființa această meserie. Într-un interviu pentru Radio Transilvania, Bogdan Mezei  mărturisește că e furios că firmele de asigurări au solicitat de câteva ori aceste servicii, pe care le-au plătit cu câteva milioane de euro unor firme străine.

 

”Imaginați-vă ce s-ar întampla dacă aceste milioane s-ar împărți între service-urile din România?”

Chiar așa! Doar imaginați-vă cum ar putea prospera micul întreprinzător sau IMM-urile dacă am fi mai cu” ochii deschiși” la interesele noastre, și n-am fi niște delăsători sau, mai rău, niște simpli trădători de țară și de interese naționale și economice.

Până să se dumirească și să se hotărască autoritățile, Bogdan a înființat o școală de succes la Oradea, pe banii lui, așa cum îi stă bine unui om de dreapta, care nu stă cu mâna întinsă la stat. Ăștia de dreapta de la noi, nu știu cum se face, sunt toți conectați la bugetul de stat sau chiar lucrează la stat și pun bețe în roate celor ca Bogdan.

Despre cum a devenit primul român campion european la PDR, cum a ajuns să învețe această tehnică, ce avantaje are pentru posesorii de mașini și cum își propune să învingă birocrația, poți afla din interviul următor:

Cei care doresc să învețe această tehnică, au aici detalii despre școala care este inclusă în proiectul de învățământ dual din Bihor.

Liceul fetelor inteligente -enigma rombului cu margini albastre

3
Liceul de Filologie Istorie Oradea, azi Colegiul Național Mihai Eminescu

Una din grandioasele cladiri ale orasului cel putin dupa cetate,palatul episcopal -fostul loc al Muzeului Tarii Crisurilor,langa basilica romano-catolica,cazarmile,,Ludovika” din coltul drept al drumului catre cimitir ,fosta policlinica adica cladirea bursei de valori vis-a-vis cu magazinul Crisul,Sirul Canonocilor si cladirea premontreza din 1870 -actualul Colegiu National ,,Mihai Eminescu”.

In zilele noastre cladirea e grandioasa dar ar merita cu adevarat sa se restaureze dar cel putin sa se dea o culoare la fatada de un gri tulburator.La 30 de ani de la absolvirea liceului ,ma trezesc intr-o zi de mai 2019 ca o cucta -cratita sub presiune ca imi tremura mainile si picioarele ca ma voi intalni cu colegele mele de clasa ,,bombele orasului” cum le numeam in monologurile de laudarosenie pe care le tineam vecinilor si prietenilor din generatia mea dar care umblau la alte institutii de invatamant din oras industrial 1,2 CFR,3 constructii,4 agricol,5 -actualul Ady si cei 11 baieti adica de o echipa buna de fotbal fara rezerve.

Nu eram niciodata obositi ca doar asa ne-am nascut cu oboseala multa ,nu greseam niciodata de ceea taceam malc ca mielul in prag de sacrificiu,cu o neobrazare iesita din comun ceream lectiile facute de colegele noastre si ca totul sa fie ,,hent ” le mai luam tigarile ,mancarea si chiar le obligam la chiul in masa.Imi cer scuze ulterior pentru toate pacatele din urma iar dintre cei 11 baieti 5 au fost departe de aceste uratenii pe care le-am enumerat anterior.

Asadar sunt sub presiune am remuscari adanci timpul a trecut peste noapte a lasat sa mocneasca amintirile in sufletul meu si chiar am probleme din alea cu galuste in gat,cu cu suspine innecate in lacrimi de bucurie si nostalgie.

CAT DE BUCUROS AM FOST CU VOI -cat de buna soarta am avut in cei 4 ani in liceu ,cat de repede au trecut anii acestia care de fapt au avut realizari,pierderi ,succese si chinuri.CAT DE NOROCOS pot sa fiu ca peste ani sa ne intalnim cu bine sanatosi.

La a treia incercare am primit permis de intrare pe portile scolii prima data imediat dupa terminarea claselor primare dar am fost refuzat pentru ca nu stateam in zona , a doua oara la terminarea clasei a VI-a deja incepusem sa joc baschet, acest aspect putea sa fie un element determinant in accederea printre discipolii scolii dar nea ,,Pilu” mi-a dat de inteles ca sunt scund ,ciacanau si pipernicit asa ca data viitoare .Acest prag de atingere a cerintelor mi se parea din in ce mai greu de atins ca Everestul fara tub de oxigen.Veni 85″ si treapta intai de liceu la liceul cu romb.Frica mare pe mine de la scoala de unde veneam majoritatea erau pe linia ,,Gojdu” dar pentru ca regula de trei simpla mi se parea in multe cazuri un doctorat de al lui Bolyai si pentru ca tot ce ma interesa era Topescu,Pumnea si Secosan asa am crezut ca acolo intre,,fetele inteligente ” se va lipi de mine ceva sa-mi moscoleasca creierii.

Clasa a X-a A, 1987

Ajuns in clasa ravnita ne trezim dupa vreo luna ca respectatul profesor de romana si cel de chimie sa afirme in timpul orelor ca suntem cea mai slaba generatie care a intrat pe portile scolii de cand ei dascalesc lumea.Si deodata ma gandesc dar stai,tata pai aici sunt si prunci care au facut aici clasele 5-8 si cu toate astea……..

Nu intelegeam nimic din ce se intampla in jurul meu ….am ajuns aici sunt singur nu cunosc numai doua persoane cei care fusesera inainte sub tutela obladuitoare a cladirii aveau avantaj se cunosteau,ii cunosteau profesorii aveau stilul de romb- adica legea corespondentei ceea ce este sus este si jos si invers….Unificarea aspectelor superioare cu cele inferioare-rombul sincronizeaza emisferele cerebrale si unificarea materiei cu spiritul TOT CEEA CE IMI LIPSEA la momentul respectiv urma sa se acumuleze in urma stantei numarului de imatriculare 1913 -anul de nastere al bunicului …..doar trebuia sa rezist sa dainuiesc in acel <<oras stat >> cu doua litere de E daca privesti cladirea de pe LUNA -entuziasm si enigma.

Entuziasm exista inca de multe ori prea mult cand era vorba de fumat in toaleta fetelor sau in podul bisericii si acel chiul care se manifesta in ore visatoare pe ,,Vointa”iar enigma a ramas in picioare si la mai bine de trei decenii prin certitudinea care mi-a bulversat hardwareul….si totusi exista iubire” ….aici Cenaclul ,,Flacara” urmeaza melodia -TOTUSI de Tatiana Stepa…https://www.youtube.com/watch?v=3c32yGT_d6g  daa ,trebuie sa recunosc ca sunt dator fata de cei care mi-au spalat nestiinta in alma mater toti profesorii vreo 3 au vrut sa ma retrogradezesi  acelor 35 de suflete care s-au contopit cu tineretea,idealurile,entuziasmul si enigma din LFI.Va iubesc fara limita si va raman dator pe viata .

profesorul de istorie Teodor Sabău, dirigentele clasei a 12-a A, promoția 1989

Păsărilă – Fie-ți țărâna ușoară

0

Azi se împlinesc 11 ani de la tragica noapte de 8 februarie, noapte când jucătorii lui MKB Veszprem s-au întrunit să serbeze ziua de naștere a căpitanului echipei Gergo Ivancsik și a playmakerului Nikola Eklemovic în localul Patriota din Veszprem.

 

Totul a fost pașnic și cu o ambianță de chef până la apariția interlopilor din Enying, Nemeth, Rafael și Sztojka  însoțiți de locotenenții lor.  Nici până în ziua de azi nu s-a clarificat dacă au venit după taxa de protecție sau pur și simplu din cauza invidiei cu care erau tratați handbaliștii echipei în zonă, sau chiar în local când își făceau apariția.

 

Echipa Veszprem era după o victorie în Champions League și ca de obicei, evenimentele din sânul echipei erau serbate împreună pentru coeziunea echipei. Așa susținea antrenorul Lajos Mocsai la acea vreme. Trebuie subliniat că acest Mocsai a fost acela care a ținut morțiș ca Veszprem să-l transfere pe Marian Cozma la MKB, un diamant neșlefuit la acea vreme în handbalul european. Păsărilă are la început probleme de integrare cu limba, cu orașul și cu singurătatea. Doar sârbii din echipă și Mocsai  încearcă să-l introducă în anturajul închis al orasului Veszprem.

 

Noaptea de 8 Februarie 2009 este fatală pentru Păsărilă, pentru Veszprem și pentru naționala de handbal a României.

 

Având dimensiuni fizice extreme p,este 2 metri și 122 kg de mușchi fibră, acesta și prietena lui devin ținta interlopilor romi din Enying, care controlau tot ceea ce însemna localuri și discoteci din jurul Balatonului. Legenda spune că din banii colectați ca taxă de protecție, o bună parte se întorcea în buzunarele politicienilor și a capilor poliției maghiare din acea vreme. Consecință? Erau ocrotiți iar legea nu se aplica în cazul lor. De ce? Nu vi se pare asemănător cu ceea ce s-a întamplat în ultimul deceniu în România?

 

Bani calzi

Bani calzi, adică un venit rapid fără taxe și în formă continuată, indiferent că proveneau din proxenetism, trafic de droguri, trafic de carne vie, forțarea părăsirii de proprietate.

Filmul tragediei

Păsărilă nu prea avea adversar pe teren la acea vreme, 2-3 încercau să-l sugrume pe teren când se întorcea către poartă, fără sorți de izbândă. Așadar, în localul Patriota a fost provocat, împins de la spate, înjunghiat, înconjurat de 5 persoane in local, mai apoi de 8 persoane în fața localului și înjunghiat cu bestialitate în inimă de Rafael și administrându-i-se picioare în cap, având deja 3 plăgi de cuțit.

Oare cât de rasist trebuie să fiu să am curajul să relatez ceea ce s-a intamplat? Oare ce conștiință de judecător trebuie sa ai, pentru ca unui psihopat, pentru care o viață de om e nimica toată, (fapt dovedit prin declarații și înregistrare video)  să i se schimbe încadrarea de la grup organizat la ucidere din culpă?  Iar pedeapsa, de la executare pe viață să ajungă la 18 ani de detenție?

 

Realități

Cît de liberal și de integru poți să fii ca să spui că integrarea romilor e mult mai greoaie, când de fapt e nevoie de programe de ridicare a acestora, pentru a se integra în societate? Câșț dintre miile de deținuți romi nu au deschis proces pentru condițiile precare de la penitenciarele din România și Ungaria și/sau s-a redus substanțial pedeapsa? Sau au primit despăgubiri în numerar pentru condițiile de detenție?

 

E foarte clar că neoliberalismul Europei Unite sprijină cu orice preț activități ale unor minorităti(romi, imigranți) în toată Europa, pentru absorbirea de fonduri. Pe principiul ,,eu creez problema ,o țin sub control și tot eu încerc să o rezolv, pentru că EU creatorul consider că sunt cel mai deștept.

 

Mușamalizări

Din punctul meu de vedere, la 11 ani de la această tragedie situația s-a agravat.  Atunci, în presa din România a fost prezentat cazul ca și o execuție a unui cetățean român pe teritoriul Ungariei. În presa din Ungaria, la început s-a încercat mușamalizarea. Că de fapt a fost o întâmplare nefericită și că totul a escaladat sub influența alcoolului, și că  de fapt, Păsărilă  a murit din greșeală .

Gustul amar și neputința

Păsărilă a fost executat cu sânge rece iar consecințele sunt nule. Adică Rafael, sub enigma nopții anul trecut în vară este eliberat pentru bună puertare, dar același Rafael, este arestat peste 11 saptamani  cu probe pentru proxenetism și trafic de carne vie.

Oare cum o să-și spele păcatele adevărului sau ale nedreptății judecătorul de la Szombathely? Pentru că a ”reușit” să mai distrugă viața unei persoane în doar 11 săptămâni.

Programul de ”integrare” a lui Rafael a fost foarte eficient! Dacă acest Rafael mergea în UK era imediat capturat în vamă, și cu surle și trâmbițe se relata că acest interlop a avut acces la pașaport și drept de călătorie chiar dacă e un ucigaș înnăscut.

 

Monumentul pivotului desăvârșit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marian Cozma are statuie în fața Veszprem Arena. Degeaba! Viața acestuia s-a frânt pentru că și-a apărat coechipierii, pe Pesic și Vilovski. Pentru că a fost cel mai mare și cel mai tare din echipă iar pentru Rafael si Sztojka a reprezentat trofeul care trebuia răpus.

Marian a însemnat podul dintre două nații care nu pot trăi una fără cealaltă, dar care și-ar face rău cu orice preț, chiar dacă nu au nici un câștig.

Moartea lui Marian a arătat că totul e de moment și totul se uită, chiar dacă în acel an a avut cel mai tare impact asupra a 35 milioane de oameni. Moartea lui este dispariția pivotului desăvârșit!

Nume grele la ediția din acest an a Star Vivere Music Revolution și recitaluri ale invitaților de marcă

0

Facem ce facem și nu stăm ”pe curul nostru”, cum zice bihoreanul, noi orădenii! Nu ieșim prea des în față, dar și când o facem o facem bine.

Weekendul acesta, Oradea găzduiește un eveniment muzical de top pentru copii, un eveniment de amploare națională.

Festivalul Star Vivere Music Revolution a ajuns anul acesta la cea de a 6-a ediție, iar pentru cei care nu știu încă nimic despre el, spun doar că e o rampă de lansare pentru copii. Asta ăn condițiile în care vedem, auzim și simțim cu toții pe pielea și urechile noastre ce se întâmplă de vreo 20 de ani în show-biz-ul românesc.

Adică ce? Păi e un adevărat monopol al indistriei muzicale, în care 2-3 case de discuri în cârdășie cu vreo 2-3 radiouri și tot atâtea televiziuni formează gustul îndoielnic al publicului și taie orice speranță și posoibilitate de afirmare a talentelor adevărate. Dar nu despre asta vreau să vorbesc.

Festivalul muzical de la Oradea e o excepție din toate punctele de vedere, dovadă e și faptul ca o distinsă doamnă, Crina Mardare- vocal coach-ul de la X Factor Romania a ales pentru a doua oară să facă pate din juriu, știut fiind faptul că în general refuză astfel de invitații.

O altă excepție este aceea că membrii clubului orădean Vivere nu participă. E de bun simț, spune Valeria Mișcuția, sufletul acestui festival, ca să nu existe suspiciuni de favorizare.

Festivalul a ajuns anul acesta la ediția a 6-a, iar anul acesta mai înregistreaza o excepție: nu se mai ține la Teatrul Regina Maria ci la Sala Ambasador. Tot investițiile masive ale administrației sunt de vină, pentru că se fac lucrări atât la scenă cât și la exteriorul clădirii.

Vestea bună este că vom avea 3 invitați de marcă: celebra voce a muzicii pop românești Monica Anghel, Cezar Ouatu care nu mai are nevoie de nici o prezentare șiAlin Pascal.

Compoziția juriului

Președintele juriului este compozitorul Mihai Alexandru

Special quest starMonica Anghel

Crina Mardare, Alin Pascal, Cezar Ouatu și Doina Bentu-organitorul festivalurilor Ursulețul de aur și Delfinul de Aur.

Domnul Dan Manoliu de la TVR-celebru realizator de emisuni și producătorul Cerbului de Aur.

Anul acesta vor fi 86 de concurenți iar festivalul are loc sâmbătă de la ora 14, până seara la ora 21.

Gala Laureaților va avea loc duminică, tot de la ora 14 până în jurul orei 17.30, gală în care vor susține recitaluri cei trei invitați de marcă: Monica Anghel, Cezar Ouatu și Alin Pascal.

Valeria Mișcuția este din București, dar la fel ca mulți alți oameni care activează în artă, muzică și sport, foarte dragi nouă, s-a împământenit pe malurile Crișului Repede și bine a făcut. De 19 ani se ocupă de clubul Vivere din Oradea și a dat ă șansă viselor multor copii.

Detalii în interviul cald acordat emisiunii ”Made in Oradea” de la Radio Transilvania:

Altă poveste! Bătrânul cazan de la Termoficare își trăiește ultimele zile. Odihnească-se în pace!

0

Rentabilă sau nu, investiția realizată de orădeni la Termoficare SA era necesară. Cât de necesară era ”optimizarea costurilor” asta este o altă poveste, sau o altă discuție.

Nu încape nici o discuție, fără o innoire a echipamentelor la societatea care gestionează sistemul de termoficare amenzile ar fi continuat să curgă, în timp ce locuințele ar fi rămas tot cu sincope provizionarea cu agent termic pentru încălzire și apă caldă.

 

Tot la capitolul ”altă poveste” rămân și discuțiile despre cât de inspirate au fost achizițiile, prețul, contractul de mentenanță și pierderile cauzate de inerentele piedici ale începutului de drum.

Gaura asta neagră din bugetul local trebuia astupată. Iar decizia retehnologizării procesului de termoficare din oraș reușit atât de bine, încât gaura neagră s-a transformat într-o mină de aur. Numai din împrumutul de certificate verzi altor CET-uri din țară municipalitatea orădeană a câștigat binișor peste 1 milion de verzișori. Sau euroi, cum vrei tu să le spui.

Supărarea cea ma re este că odată cu modernizarea sistemului de termoficare și a CET-ului au crescut și facturile, iar orădenii nu prea iau parte la câștigul realizat și din contribuțiile lor. Preț la gigacalorie mare, subvenție mică – după buget, vorba lui Nenea Iancu.

 

În țara aia ”ca afară” la care tot jinduim nemulțumiți de ani de zile, firmele primăriilor fac profit pe care îl întorc contribuabililor. Același lucru îl facem și noi, ar putea răspunde edilii Oradiei. Nimic de zis, numai că atunci când benefiiile vin doar sub forma unor ”cântări” plătite de Primărie, pentru orădeni ce e drept, te gândești dacă banii ăia nu ar fi fot mai utili în altă parte.

Dar iar vom ajunge la alte discuții și nemulțumiri că nu se investește suficient în cultură. Și Primăria se poate apăra cu o vorbă pe cât de veche pe atât de adevărată: nu poți mulțumi pe toată lumea! Însă nu trebuie să fii ”mare intelectual” ca să sesizezi că multe trupe invitate să cânte pe banii orădenilor nu pot fi clasificate în categoria ”acte de cultură”, mai ales când fac și politică în actul lor ”cultural”. Iar chestia asta s-a observat cel puțin la ultimele două evenimente importante din oraș, Festivalul Medieval și Oradea Festifall. dar și asta e altă poveste!

 

După cum nu trebuie să fii ”mare specialist” ca să constați că firmele prestatoare de servicii și beneficiare ale contractelor pe bani publici sunt cam aceleași. Dar și asta e altă poveste iar subiectul nu e acesta!

Subiectul este încălzirea și Termoficare SA, mai exact o nouă ediție a Zilelor Porților Deschise. Pentru că anul acesta vor fi două zile cu porți deschise.

 

Termoficare SA și-a făcut temele pentru iarna asta

Până să ajungem însă la acest subiect, ne putem liniști. Chiar dacă prețul gazului crește, chiar dacă unii sunt îngrijorați că am putea rămâne fără resurse, adevărul este că Termoficare și-a făcut temele: după ce toată vara a înmagazinat gaz alb pentru zile negre, în septembrie s-a semnat și contractul de 1 an de zile cu Romgaz. Iar cum anul gazier începe la 1 octombrie, putem trage o primă concluzie: avem și echipamente, avem și gaz.

 

Investiții noi care ne vor ”scuti” de niște amenzi

Între timp, în curtea Termoficare se construiește de zor: o stație de tratare chimică – pentru că din considerente de mediu nu mai avem voie să ducem rezidurile de apă din sistem la Santău (anul trecut am luat și o amendă consistentă pentru asta), acolo unde e depozitul de zgură și cenusă. Stația are termen de finalizare 30 octombrie.

Nu este singura investiție care e în derulare. Se construiește și un degazor. Trebuie să știm că anul acesta este ultimul an în care Termoficare mai lucrează încă pe vechiul cazan, cazanul 1 nemaiavând autorizație de mediu, iar în prezent degazarea apei de adaos din sistem se face cu domul de degazare de la acest cazan. Din primăvară acest cazan va fi scos din uz, așa că e neaparat nevoie să existe un astfel de degazor pentru adaosul de apă din sistemul de termoficare.

Două zile pentru orădeni, cu oaspeți din toată țara, conferințe și vizite în teren

Vestea ceva mai relaxată care vine de la Termoficare este că anul acesta Ziua porților deschise se întinde pe durata a două zile. La fel ca anul trecut vor exista autobuse la dispoziția orădenilor care vor să vadă echipamentele cu care societate își propune să asigure apa caldă și căldura.

În prima zi, joi 17 octombrie, la Oradea vor veni peste 80 de reprezentanți ai societăților de termoficare din toată țara, ai mai multor primării din țară care vor au luat Oradea ca exemplu de bună practică, ai diferitelor ministere si ANRE, care vor face un tur al orașului pentru a vedea cu ochii lor dezvoltările pe care le fac antreprenorii în zonele Ceyrat, Grigorescu și Ciheiului, unde se va demonstra practic compatibilitatea sistemului de termoficare cu sistemele Smart-home de gestionare si tele-gestionare a comenzilor pentru încălzirea locuinței.

Iar vineri va fi o conferință în care vor vorbi mai mulți speakeri de la Ministerul Fondurilor Europene și de la Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și un profesor universitar de la Cluj care va face o comparație între poluarea cu centrale individuale și termoficările centralizate.

Au fost invitați și foarte mulți reprezentanți ai asociațiilor de proprietari care vor vorbi cu un reprezentant al Ligii Habitat despre noutățile din domeniul lor de activitate.

Nu ne mai rămâne decât să încercăm să ne bucurăm de această sarbătoare a unei societăți de succes, care teoretic ne aparține. Dacă tot ne costă atât!

Informațiile le-am cules din interviul telefonic pe care Stănel Necula l-a acordat postului de radio Transilvania, astăzi în timp ce se afla în delegație la București. Dacă te întrebi dacă a încălcat legea vorbind la telefon în timp ce se afla în trafic, atunci trebuie să știi că a ieșit din mașină pentru a putea vorbi la telefon. Nu se făcea să plătească din banii contribuabilului încă o amendă. Iar dacă ești curios, poți asculta aici tot interviul:

”E extraordinar ce se întâmplă!” OraDeA Bate Recordul de Guinness Book

0

Oradea intră sigur în Cartea Recordurilor, cel puțin așa ne asigură Kinga Sbestyen, fondatorul Kangoo Jumps România.

Vestea extraordinar de bună a venit ieri de la oficialii care gestionează aplicația Jump Class, acea aplicație prin intermediul căreia doritorii să participe la doborârea recordului se putea înscrie la eveniment. Asta înseamnă că numărul necesar de participanți a fost depășit.

Pentru a doborî vechiul record(1200 de oameni) ar fi fost nevoie de 1500 de participanți, iar blocarea aplicației confirmă că numărul înscrișilor este deja suficient.

Sănătate pe ghete

Despre ce eveniment este vorba? Despre Cea mai mare clasă de Kangoo Jumps! Adică cei mai mulți oameni care practică acest ”sport” pe ghete simultan.

Kangoo Jumps este cel mai bun mod de a ilustra expresia ”a îmbina utilul cu plăcutul”, iar în plus aduce sănătate. Este un sport care necesită acreditare și avizare pentru a putea fi predat, dar care este recomandat tuturor persoanelor, indiferent de sex, convingeri religioase sau ”dotări de la natură”.

Sportul poate fi practicat de diabetici, supraponderali, cardiaci, oameni cu probleme de coloană sau afecțiuni pneumologice. Cu toate că la nivel internațional au fost deja demonstrate beneficiile pentru sănătate, echipa de la Oradea(antrenorul, doi medici și un profesor universitar) au dorit să prezinte pe viu orădenilor rezultatele concrete în ameliorarea stării de sănătate a practicanților.

Toate datele adunate în ultimele 6 luni de la cei aproximativ 80 de practicanți care au urmat de 3 ori pe săptămână antrenamentele, vor fi prezentate mâine, 12 octombrie, într-o conferință de presă.

Cine este Kinga Sebestyen?

Fondatorul clubului din Oradea este o ”tânără” de 46 de ani din Miercurea Ciuc, care a ajuns la Oradea, după un stagiu în Serbia, la solicitarea doamnei Olivia Burtă de la Facultatea de Medicină.

Are doi copii, o fată care i-a moștenit pasiunea și predă același sport în localitatea de baștină, și un băiat de 23 de ani care studiază managementul și joacă hockey în Canada, la Calgary. Băiatul a ajuns azi în jurul orei 13 pe aeroportul din Oradea pentru a lua parte și el la eveniment.

Kinga este lector la Federația Română Sportul pentru toți, și a înființat cluburi de Kangoo Jumps în Suedia, Serbia, Bulgaria și România. Este o persoană plină de energie pozitivă pe care o împarte cu cei din jur, dovadă și cei peste 350 de practicanți ai acestui sport în Oradea.

A ajuns în Oradea la solicitarea Oliviei Burtă, care a rugat-o să vină să ajute niște fete de la facultate, care erau bolnave. Din păcate, începutul cursurilor a fost tardiv pentru una dintre studente, care nu a mai pututfi ajutată. Dar restul….se bucură și acum de mișcare și entuziasm.

 

Festivalul OraDeA Bate Recordul- un eveniment energic, colorat, sănătos, frumos și melodios

Este un eveniment care se va desfășura în Piața Unirii la o zi după Ziua Orașului, adică duminică 13 octombrie de la ora 13. Adunarea celor 1500 de ”sportivi” este programată la ora 11. Va fi un eveniment complet, care va cuprinde sport, dans, muzică și coregrafie, culoare și multă stare de bine.

Kinga e foarte mândră că România ca intra în Cartea Recordurilor prin intermediul orașului de pe malurile Crișului Repede.

Cei 1500 de participanți vor purta tricouri colorate în cele trei culori ale tricolorului românesc, roșu, galben și albastru, câte 500 pentru fiecare culoarea, așa că doar acest aspect al evenimentului garantează deja o panoramă extraordinară.

 

Invitați și participanți sunt și Frații Jdieri, cei care vor asigura acompaniamentul evenimentului cu piesa ”Curăță ghetele, accelereaza”.

Recordul impune ca timpul efectiv de mișcare al participanților să fie de minim 30 de minute, dar cei care doresc pot să rămână încă două ore să se distreze. Toți vor primi dovezi că au participat la cea mai mare clasă de Kangoo Jumps și suveniruri plăcute.

Poți afla de ce e considerat sportul ca fiind sănătate pe ghete, ce înseamnă KAPO și multe alte detalii interesante din interviul acordat astăzi în cadrul emisiunii ”Made in Oradea”, de la Radio Transilvania:

Iar de aici, poți afla mesajul organizatorilor:

 

 

Film preventiv antibullying lansat marți la Oradea

0

Un film preventiv antibullying, realizat cu doi magicieni şi cu baschetbalişti din echipa campioană CSM Oradea, va fi lansat marţi, 8 octombrie, la Cinema Palace, de poliţiştii de prevenire bihoreni.

‘În bullying există un dezechilibru de forţe. Copiii care agresează sunt nişte copii care nu cunosc nici fair-play-ul, nu ştiu ce înseamnă prietenia, nici ce e comunicarea. În acest scop, noi am adus în faţa copiilor doi exponenţi ai comunităţii locale care au un cuvânt de spus în faţa tinerilor: baschetbaliştii de la echipa CSM Oradea şi magicienii Eduard şi Bianca, doi tineri foarte apropiaţi de copii, care derulează multe evenimente pentru copii în şcoli’, a declarat, luni, pentru Agerpres, comisarul şef de poliţie Ioana Indrieş, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor.

Poliţiştii au beneficiat pe parcursul filmării şi de sprijinul elevilor Colegiului Naţional ‘Iosif Vulcan’ din Oradea, care au interpretat diverse roluri. Cu o durată de circa 15 minute, filmul este menit să înveţe adolescenţii cum să prevină victimizarea prin bullying, fiind conceput şi realizat la iniţiativa poliţiştilor din Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. ‘Meciurile de baschet ale echipei locale sunt pline de copii care au devenit fanii lor, cu toţii îi iubesc, cu toţii vor să facă baschet. Chiar şi fiul meu, de 16 ani, de trei ani merge la toate meciurile lor. Sportul te dezvoltă nu numai fizic, ci şi comportamental. Înveţi ce e prietenia, ce e fair-play-ul, spiritul de echipă. Şi noi asta vrem să facă copiii noştri: să lucreze în echipă. Să înveţe să se tolereze unul pe altul, să se accepte reciproc.

Magicienii Eduard şi Bianca vor face un număr de magie în film în care explicăm, de fapt, cum e sufletul copilului agresat zi de zi. E ca şi o carte de joc pe care o rupi în patru, aşa începe numărul lor, şi sufletul acelui copil rămâne rănit chiar pe toată viaţa. Ei vorbesc apoi despre nişte mituri referitoare la bullying: că e ceva ce nu doare, poate doar pe moment, că e ceva care trece, dar adevărul e că toţi copiii agresaţi prin bullying rămân cu traume. Şi, în timp, unii chiar dezvoltă anumite comportamente, de anxietate sau chiar se sinucid, tocmai pentru că cineva nu i-a ascultat, nu i-a luat în seamă’, a explicat iniţiatoarea acestui proiect, Ioana Indrieş. Filmul face parte din proiectul ‘Împreună împotriva bullyingului – Să luăm atitudine!’, implementat pe parcursul acestui an şcolar de IPJ Bihor în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Centrul Judeţean de Evaluare Psihosocială Bihor, în 50 de unităţi şcolare din judeţul Bihor.

Filmul preventiv va fi utilizat de poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de programe la întâlnirile desfăşurate cu elevii bihoreni, în şcoli, constituind punctul de plecare al unor discuţii interactive, cu caracter educativ preventiv pe tema bullyingului şi a violenţei. Lansarea materialului preventiv va avea loc marţi, 8 octombrie, la ora 13.30, la Cinema Palace din Centrul Comercial Lotus Oradea, în prezenţa celor patru poliţişti de prevenire din cadrul IPJ Bihor, a doi sau trei baschetbalişti de la echipa CSM Oradea, alături de copiii care au jucat în film, magicienii Eduard şi Bianca, psihologi, profesori şi copii, potrivit Agerpres

Ungaria extinde în aproape tot vestul României programul de sprijinire a fermierilor maghiari. E vizat și Bihorul

1

Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat luni că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ținutul Secuiesc.

Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării).

Nu doar maghiarii beneficiază de acest program , ci și proximativ 8-10% români.

Péter Szijjártó consideră un mare succes etapa a treia a programului de dezvoltare economică transilvăneană, în cadrul căruia au fost depuse 5291 de proiecte din Ţinutul Secuiesc, fiind solicitate pentru dezvoltare, în total, 21,5 miliarde de forinţi (64,5 milioane euro). “Ţinând cont de succesul programului, am convenit cu Hunor Kelemen să anunţăm următoarea etapă a programului în noiembrie, pentru Partium. Până atunci va fi finalizat conceptul de dezvoltare economică care va clarifica în ce domenii vor fi lansate apelurile de proiecte”, a declarat luni la Arad ministrul ungar de Externe, citat de agenția MTI.

Partium se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România.

Detalii și sursă, aici:

CM Gimnastică: Cristian Băţagă a suferit o ruptură de tendon ahilian şi va fi operat la Stuttgart

0

Echipa masculină de gimnastică a României a suferit o pierdere importantă înaintea debutului în calificările de la CM Stuttgart, după ce Cristian Băţagă a suferit o ruptură de tendon ahilian şi va fi supus unei intervenţii chirurgicale, chiar în oraşul german, potrivit News.ro.

 
Cristian Băţagă s-a accidentat la antrenamente la tendonul ahilian stâng, acelaşi care i-a făcut probleme şi anul trecut, fiind operat.
 
Băţagă va fi supus unei noi intervenţii chirurgicale, chiar într-o clinică din Stuttgart.
 
Echipa României va debuta la Campionatul Mondial luni, în subidiviziunea a 8-a. Calificările masculine au început duminică.
 
CM de la Stuttgart continuă apoi cu finalele pe echipe (feminină, în 8 octombrie, şi masculină, în 9 octombrie), finalele la individual compus (feminină, în 10 octombrie, şi masculină, în 11 octombrie), precum şi cele pe aparate (în 12-13 octombrie).
 
 

Eveniment inedit la Oradea: troc de modă

0

O inițiativă ieșită din comun pentru Oradea și care cred că va fi pe placul doamnelor va avea loc sâmbăta viitoare la Oradea.

Este vorba despre cea de a doua ediție a unui eveniment dedicat iubitoarelor de modă din oraș, doar că de data asta e vorba nu doar despre haine deosebite ci și despre schimb de haine.

Pasionatele de modă dar și de tradiții sunt așteptate cu zâmbete și voie bună la troc, sâmbătă 12 octombrie, între orele 12 și 15 la Căsuța Mariei, de pe strada Calea Adevărului nummărul 64.

Doamnele si domnișoarele sunt așteptate să vină îmbrăcate în strai popular sau doar în ii tradiționale. Aici vor putea să-și expună hainele sau încălțămintea cu care se mândresc dar și cu haine la pachet pentru că se pot face schimburi de haine, pantofi sau accesorii.

Indiferent dacă dorești să-ți etalei ținutele sau doar să cunoști oameni de calitate, ușile îți sunt larg deschise. Evenimentul este public și nu trebuie să te prezinte nimeni sau să-ți faci rezervare.

Ediția precedentă a avut în vară la Era Park și s-a bucurat de succes.

Iată căteva fotografii de la acel eveniment:

Detalii despre noua ediție, aici:

Școlile părăsite, transformate în cantină socială și incubator de afaceri

0

Reconversia clădirilor aflate în ruină, dar și reconversia profesională a localnicilor, sunt obiective aflate pe agenda primarului de Pomezeu.

 

Se va întâmpla la Coșdeni și Câmpanii de Pomezeu, acolo unde primarul Ioan Șora a reușit să atragă fonduri pentru a reabilita și moderniza imobilele în ruină și să le dea utilități care să deschidă perspective de dezvoltare și un trai mai bun pentru localnici.

 

Primul pas la incubatorul de afaceri din Coșdeni a fost făcut, după ce ieri, primarul Ioan Șora a semnat contract proiectare al viitorului sediu al bioeconomiei din zonă. „Incubatorul va funcționa la Coșdeni, acolo unde până în urmă cu un deceniu funcționa școala primară. Spațiile din incubatorul de afaceri în bioeconomie vor găzdui birouri, spații de microproducție, depozitare și depozite frigorifice, sală de conferinţe şi de expoziţii. În Pomezeu, cât și în microregiunea din care face parte, baza economiei o reprezintă agricultura”, a explicat șeful Primăriei Pomezeu care sunt motivațiile acestui proiect. Semnarea contractului de proiectare vine la aproximativ două luni după ce Ioan Șora a semnat la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest contractul de finanțare pentru construirea incubatorului de afaceri în bioeconomie. Valoarea contractului este de peste 4.900.000 lei.

Citește toată știre pe bihon.ro

O polițistă din Oradea a făcut senzație la ”Vocea României”

0

Natalia Selegean, de la Intervenții din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, a cântat piesa ,,Zig-Zaga” a Loredanei Groza în sezonul IV a show-ului ”Vocea României.”.

Polițista orădeană, în vârstă de 32 de ani, i-a impresionat pe jurați. Irina Rimes și Tudor Chirilă și-au întors scaunele pentru ea.

Natalia a participat la selecție cu soțul ei și fiica sa, Nadia. Întrebată de Smiley pe cine să aleagă mama, micuța Nadia a spus că o place pe Irina Rimes. În ciuda acestui fapt, Natalia a ales să facă echipă cu Tudor Chirilă.

Aș vrea să încep prin a face un elogiu Loredanei. Este probabil unul din cei mai explozivi artiști live pe care eu îi cunosc în această țară. Felul în care își conduce show-urile este excepțional. Vreau, cu ocazia asta, să îi mulțumesc Loredanei pentru cei trei ani petrecuți la Vocea României, a declarat Tudor Chirilă după momentul Nataliei.

Doamna polițistă, aș dori foarte mult să veniți în echipa mea nu doar să lucrez cu vocea dumneavoastră fermecătoare, ci și ca să mă ajutați să mediez relația asta din platou cu domnii ăștia. Eu, ca femeie, am nevoie de un pic de protecție, a încercat Irina Rimes să o convingă pe concurentă să aleagă echipa ei.

Pentru Natalia, muzica este mai mult decât o pasiune. Este un mod de viață. Ea își dorește, ca alături de trupa Naty Loves Monday, să reușească pe piața muzicală românească.

Anul acesta am hotărât să îmbrățișez din nou șansa de a reuși în industria muzicală din România, cu atât mai mult cu cât, de ceva timp, sunt solista trupei Naty Loves Monday, trupa în care am mare încredere! Visul meu este să cânt, să cânt pentru multă lume, să am piesele mele, și ceea ce Dumnezeu mi-a dat, să treacă prin mine și să le ofer celorlați, prin muzică. (Natalia Selegean)

Sursă

Arbitraj video în Liga 1 de anul viitor

1

Reactia FRF dupa anuntul LPF conform caruia se va implementa sistemul VAR: „Arbitrii vor fi pregatiti la startul sezonului viitor”

 

LPF a anuntat ca sistemul VAR va fi implementat in Liga 1 din sezonul 2020/2021.

FRF a reactionat dupa anuntul LPF si spune ca saluta initiativa si da asigurari ca arbitrii vor fi pregatiti pentru a putea lucra cu sistemul VAR.

„Federatia Romana de Fotbal a primit cu bucurie anuntul LPF facut prin intermediul site-ului oficial si precizeaza ca a demarat deja proiectul de implementare a sistemului VAR. FRF a sustinut inca de la inceput necesitatea acestuia in Liga 1 si apreciaza că LPF a reusit sa gaseasca resursele financiare necesare.

In acelasi timp, Federatia Romana de Fotbal este pregatita sa asigure resursele umane. In cadrul acestui proiect, la inceputul verii, FIFA si UEFA au fost anuntate, in luna septembrie a fost format un grup de lucru in cadrul FRF, iar urmatorul pas este intalnirea cu reprezentantii IFAB, intalnire ce urmeaza sa aiba loc in urmatoarele saptamani.

Taylor Swift şi-a anulat concertul, la presiunea militanților pentru drepturile animalelor

0

Vedeta pop americană Taylor Swift şi-a anulat concertul programat în cadrul Melbourne Cup, o cursă hipică vizată de acţiuni ale militanţilor care denunţă cruzimea împotriva cailor de curse, informează duminică AFP.

Cântăreaţa de 29 de ani ar fi trebuit să interpreteze două melodii de pe cel mai recent album al său, „Lover”, cu ocazia celei mai importante competiţii hipice din Australia, care va avea loc pe 5 noiembrie.

Anunţul acestui spectacol a declanşat o avalanşă de critici pe reţelele de socializare, vedeta fiind acuzată că „susţine maltratarea animalelor”, militanţii pentru drepturile animalelor învinovăţind-o imediat că pune „banii” mai presus de „compasiune”.

Peste 6.500 de persoane au semnat o petiţie online, prin care i-au solicitat să renunţe la acest spectacol.

Într-un comunicat publicat sâmbătă seară, organizatorul evenimentului, „Mushroom Events”, a precizat că vedeta a fost nevoită să-şi anuleze spectacolul din motive ce ţin de agenda sa.

„Modificări în ceea ce priveşte campania sa de promovare în Asia au făcut ca prezenţa ei aici să fie imposibilă din punct de vedere logistic”, susține organizatorului.

Activiştii implicaţi în campania de protecţie a cailor de curse s-au felicitat pentru această decizie.

„Presiunea exercitată asupra lui Taylor Swift pentru a-şi anula concertul a fost importantă”, au scris aceştia pe Facebook.

„Admiratorii săi nu doreau să o vadă susţinând aceste rele tratamente la care sunt supuse animalelor. Deşi motivul invocat de organizatorul curselor este o problemă de planificare, noi credem că a răspuns apelurilor noastre”, au afirmat ei.

Începând cu 2013, şase dintre caii participanţi la Melbourne Cup au decedat. Anul trecut, un cal irlandez în vârstă de cinci ani, a fost eutanasiat, după ce şi-a fracturat umărul drept în timpul acestei curse, desfăşurate, din 1876, în prima marţi din luna noiembrie.

Sursă

Două nopți fără apă potabilă pe malul stâng al Crișului

0

Compania de Apă Oradea îşi anunţă consumatorii situaţi pe malul stâng al Crişului Repede că, în cursul nopţilor din zilele de marţi spre miercuri 02.06.2020 / 03.06.2020 şi miercuri spre joi 03.06.2020 / 04.06.2020, furnizarea apei potabile se va întrerupe total după următorul program:

marţi spre miercuri 02.06.2020 / 03.06.2020, în intervalul orar 22.00 şi 09.00 vor fi afectaţi consumatorii situați pe malul stâng al Crişului Repede (cu excepţia zonelor din Cartierele Grigorescu, Ioşia, Ioşia Nord şi Splaiul Crişanei, respectiv zonele străzilor Calea Aradului şi Decebal);

miercuri spre joi 03.06.2020 / 04.06.2020, în intervalul orar 22.00 şi 09.00 vor fi afectaţi consumatorii situaţi pe malul stâng al Crişului Repede din zonele Cartierelor Ioşia, Ioşia Nord şi Splaiul Crişanei, respectiv zonele străzilor Calea Aradului şi Decebal.

Întreruperea este cauzată de lucrările de spălare programată a magistralelor de alimentare cu apă. Atenție: unele reţele stradale de apă se vor spăla prin intermediul hidranţilor de incendiu. Nu interveniţi la hidranţii stradali prin care se efectuează spălări!

În anumite zone pot apărea decalaje în privinţa reluării serviciului de alimentare cu apă, în funcţie de realizarea parametrilor de calitate ai apei. Sesizări: Dispeceratul central al companiei, la numerele de telefon 0259 – 430.928 sau 0359 – 410.203

Al doilea Congres internațional al SRAFA: un summit al terapiilor naturale pentru sănătate și vindecare

0

Societatea Română de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie (SRAFA) este încântată să anunțe că al doilea Congres internațional al acestei societăți se va desfășura în perioada 24-27 mai 2024. Un eveniment de importanță crucială pentru domeniul terapiilor naturale, congresul va aduce în atenție cele mai recente descoperiri și practici în apiterapie, fitoterapie și aromaterapie, explică secretarul asociației, Ioan-Liviu Borza.

Cu un accent deosebit pe aplicațiile acestor terapii în prevenția și tratarea bolilor acute și cronice, sănătatea metabolică, precum și în prevenirea și tratarea bolilor infecțioase, congresul reprezintă o oportunitate esențială pentru profesioniștii din domeniul medical, cercetători, dar și pentru publicul larg interesat de sănătatea și bunăstarea personală.

Programul preliminar al evenimentului este disponibil pe site-ul oficial al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, www.srafa.ro. Acesta cuprinde o varietate de sesiuni, prezentări și workshop-uri susținute de experți recunoscuți la nivel internațional în domeniul terapiilor naturale.

Secretarul Societății, domnul Ioan-Liviu Borza, a subliniat importanța acestui congres în avansarea cunoștințelor și practicilor terapeutice, evidențiind și contribuția sa la dezvoltarea și promovarea terapiilor naturale în România și în întreaga lume.

Pentru toți cei interesați de domeniul apiterapiei, fitoterapiei și aromaterapiei, al doilea Congres internațional al SRAFA este un eveniment imperativ ce nu ar trebui ratat!

Pentru detalii suplimentare și pentru a vă înregistra, vă invităm să accesați site-ul oficial al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie.

Descoperă Frumusețea Naturii: Seminar Online dedicat Femeii și Feminității

0

Într-o lume în care căutăm mereu modalități să ne menținem sănătoși și frumoși, Societatea Română de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie vine în întâmpinarea noastră cu un seminar online dedicat femeii și feminității.

Evenimentul va avea loc pe data de 7 martie 2024, începând cu ora 20:30, și va fi găzduit de doamnele doctor Steluța Georgescu Măriuțan și Ramona-Niculina Jurcău, experți recunoscuți în domeniul terapiilor naturale.

Tema seminarului este una extrem de captivantă și relevantă: ”Resurse Naturale pentru Frumusețe”. Participanții vor avea oportunitatea de a descoperi secretele și beneficiile pe care natura le oferă pentru îngrijirea și menținerea frumuseții feminine.

Accesul la seminar este gratuit și se va face prin platforma Zoom, în limita locurilor disponibile. Datele de conectare sunt următoarele:

Nu rata ocazia de a participa la acest eveniment care îți va dezvălui secretele naturii pentru o frumusețe autentică și radiantă! Alătură-te nouă în călătoria spre o viață mai sănătoasă și mai frumoasă!

Pentru mai multe informații și pentru a fi la curent cu evenimentele viitoare, urmărește pagina noastră de Facebook și site-ul oficial.

Baschet: Echipa Clubului Crișul Oradea câștigă medalia de bronz la Campionatul Național de U19

0

Echipa de baschet feminin a Clubului Sportiv Crișul Oradea a obținut rezultate remarcabile în cadrul Campionatului Național de Baschet U19 desfășurat la Târgoviște în perioada recentă. Printre cele patru echipe calificate la turneul final s-a numărat și echipa orădeană, antrenată de Ioana și Daniel Anica.

Componența echipei Crișul Oradea a inclus sportivele Ariana Ganea (căpitan de echipă), Petra Căliman, Alina Dunca, Natalia Ene, Nicole Fritea, Iulia Huciu, Alexia Iovița, Ingrid Jurcan, Adelina Lazăr, Georgiana Nedelcu, Papp Anna și Ariana Moldovan.

Echipa a jucat cu inima și determinare, demonstrând un spirit de echipă puternic și perseverență în fața adversarilor. Deși s-au confruntat cu provocări, fetele au reușit să obțină medalia de bronz, clasându-se pe locul trei în competiție. În semifinala care a avut loc împotriva echipei Politehnica Timișoara, victoria a fost strânsă, cu scorul de 49-48, demonstrând determinarea și abilitățile echipei.

Doamna Pető Dalma Csilla, directorul Clubului Sportiv Crișul Oradea, a subliniat importanța susținerii echipei și a prezenței în tribune, evidențiind mândria și sprijinul constant al clubului pentru sportivele sale.

Antrenoarea Ioana Anica a apreciat efortul și dedicarea sportivelor, evidențiind mobilizarea echipei și importanța susținerii din partea părinților și a clubului.

Felicitări întregii echipe Crișul Oradea pentru performanțele remarcabile și pentru medalia de bronz obținută la Campionatul Național de Baschet U19!

Performanțe remarcabile pentru Clubul Sportiv Crișul Oradea în atletism și polo

0

Clubul Sportiv Crișul Oradea a obținut rezultate de excepție în două discipline sportive importante în perioada recentă, evidențiindu-se prin performanțe deosebite în atletism și polo.

Atletism: În cadrul Campionatului Național de aruncări lungi seniori și U23 desfășurat la București în perioada 23-25 februarie 2024, sportivul Mehes Cristian a reprezentat cu mândrie clubul nostru. Cristian a urcat pe podium de trei ori, obținând o medalie de bronz la proba de aruncarea discului la categoria U23, cu o distanță de 40.97 metri, și o medalie de argint la aruncarea ciocanului, cu o performanță de 64.29 metri. În plus, la proba de aruncarea ciocanului la categoria seniori, Cristian a obținut medalia de argint. Antrenorul Albert Mehes a subliniat competitivitatea echipei și a exprimat încrederea în progresul continuu al sportivilor.

Polo: În aceeași perioadă, echipa de polo U15 masculin a Clubului Sportiv Crișul Oradea a participat la Campionatul Național desfășurat la București. Echipa antrenată de Antonio și Adrian Alexandrescu a reușit să obțină victorii consecutiv, demonstrând un joc de echipă solid și determinare în fața adversarilor. Cu rezultatele obținute, echipa noastră se află în fruntea clasamentului, cu 18 puncte, apropiindu-se de obținerea titlului național.

Felicitări pentru performanțele remarcabile și mult succes în competițiile viitoare!

Filarmonica Oradea aduce muzica clasică mai aproape de copii prin concerte interactive

0

Filarmonica de Stat Oradea pregătește o serie de concerte interactive dedicate copiilor din clasele 0-IV, în care Corul Filarmonicii Oradea și moderator-dirijorul Dalma Toadere vor fi în centrul atenției.

Vocea umană, unul dintre cele mai vechi și frumoase instrumente muzicale, va fi celebrată în cadrul acestor evenimente, unde copiii vor avea oportunitatea de a experimenta bucuria muzicii corale într-o manieră captivantă și interactivă.

Sub îndrumarea maestrului Dalma Toadere, un dirijor renumit în domeniul concertelor interactive, publicul va fi ghidat printr-o experiență muzicală plină de măiestrie și pasiune. Pe scenă, Corul Filarmonicii de Stat Oradea, alături de pianista Camelia Andone, va încânta auditoriul cu armoniile sale subtile și puternice.

Aceste concerte educative reprezintă o oportunitate unică pentru copiii din comunitatea locală de a se apropia de muzica clasică într-un mod accesibil și interactiv. Prin participarea la aceste evenimente, cei mici vor putea descoperi pagini celebre ale muzicii corale și vor consolida sentimentul de apartenență la acest ansamblu minunat.

Marți, 5 martie 2024, ora 9.00 și 11.00 (Limba Română)

Miercuri, 6 martie 2024, ora 9.00 și 11.00 (Limba Română)

Joi, 7 martie 2024, ora 9.00 și 11.00 (Limba Maghiară)

Sala de concerte „Enescu – Bartók”

Universitatea Oradea anunță disponibilitatea a 60 de locuri în noul cămin studențesc

0

Universitatea din Oradea continuă să ofere opțiuni de cazare pentru studenții săi, punând la dispoziție încă 60 de locuri în noul corp de cămin C4, în cadrul campusului central al instituției.

Odată cu începerea semestrului doi al anului universitar 2023-2024, universitatea a inaugurat o nouă aripă a căminului C4, oferind astfel încă 150 de locuri pentru studenți. Cu toate acestea, încă există 60 de locuri disponibile pentru cei care doresc să se mute în cămin.

Noul cămin dispune de camere spațioase cu trei paturi și baie proprie, la un tarif avantajos de 280 de lei pe lună pentru studenții admiși la forma de învățământ fără plată, respectiv 400 de lei pe lună pentru cei care plătesc taxe de școlarizare.

Studenții interesați de aceste locuri trebuie să contacteze Serviciul Social al Universității Oradea până cel mai târziu la data de 6 martie 2024.

„Este o oportunitate pe care o oferim studenților noștri și mă gândesc aici, în primul rând, la cei care stau cu chirie, în oraș”, a declarat rectorul Universității din Oradea, Prof. univ. dr. habil Constantin Bungău, la momentul deschiderii noilor capacități de cazare.

Această inițiativă vine în sprijinul studenților și demonstrează angajamentul universității de a asigura condiții optime de trai și învățare pentru comunitatea academică.

Aplicația OTL Oradea: acum cu funcții actualizate!

0

Aplicația OTL Oradea: o experiență de călătorie îmbunătățită

Oradea Transport Local (OTL) a lansat o nouă actualizare a aplicației lor mobile, care promite să faciliteze planificarea și efectuarea călătoriilor cu transportul public în Oradea. Această actualizare vine cu o serie de caracteristici noi și îmbunătățiri menite să ofere utilizatorilor o experiență de călătorie mai eficientă și mai plăcută.

Principalele caracteristici ale acestei actualizări includ:

 1. Planificare avansată a călătoriilor: Aplicația poate acum să calculeze traseele în timp real, luând în considerare poziția actuală a mijloacelor de transport în trafic. Această funcție permite călătorilor să vadă când va ajunge următorul autobuz sau tramvai la stația lor și să-și ajusteze călătoria în consecință.
 2. Dotări pentru persoanele cu dizabilități: Aplicația afișează acum informații despre dotările destinate persoanelor cu dizabilități pentru fiecare mijloc de transport. Aceste informații includ prezența punții low-floor și a rampei pentru accesul persoanelor cu dizabilități în mijloacele de transport.
 3. Interfață îmbunătățită: Interfața aplicației a fost actualizată pentru a oferi o experiență mai plăcută și mai ușor de utilizat. Schimbarea culorii de fundal din albastru în roșu face mai ușor de distins versiunea actualizată a aplicației de cea veche.

Această actualizare este un pas important în direcția îmbunătățirii serviciilor de transport public din Oradea și în creșterea satisfacției călătorilor. Utilizatorii sunt încurajați să descarce și să încerce noua versiune a aplicației pentru a beneficia de toate aceste caracteristici noi și îmbunătățiri.

Pentru a descărca aplicația actualizată, călătorii pot accesa Google Play Store pentru dispozitivele Android sau App Store pentru dispozitivele iOS.

Demo utilizare aplicație

Modificări importante în traseele autobuzelor OTL Oradea: îmbunătățiri pentru călători

0

Oradea Transport Local (OTL) anunță modificări semnificative în traseele liniilor de autobuz, începând cu data de 26 februarie 2024, în urma solicitărilor primite din partea călătorilor.

Potrivit comunicatului emis de OTL Oradea, ajustările vizează mai multe linii de autobuz din oraș, cu scopul de a îmbunătăți accesibilitatea și eficiența serviciilor de transport public.

Una dintre modificările majore este devierea traseului liniei 10, pe sensul de mers spre str.Ovid Densuşianu. Această modificare presupune o deviere de la Complexul Seleuşului spre Seleuşului nr. 16, apoi pe Calea Mareșal Averescu, Pod Averescu, Casa de Cultură, Piața 1 Decembrie/Bloc Turn, Parcul 1 Decembrie, și continuarea pe traseul normal. De asemenea, anumite stații precum Războieni, Autogara Războieni și Gara de Est nu vor mai fi operaționale pentru această linie.

În plus, traseele liniilor 13, 15 și 721 vor fi prelungite până la stația Centrul Civic/ANAF, iar stația Piața Emanuil Gojdu nu va mai fi operațională pentru aceste trasee.

De asemenea, traseul liniei 11 va fi prelungit de la Gara Centrală până în Piața Emanuil Gojdu, cu oprire în stația Magazinul Crișul, iar autobuzele vor opri în stațiile Magazinul Crișul și Autogara Ștefan cel Mare pe tronsonul prelungit. Stația Șirul Canonicilor nu va mai fi operațională pentru această linie.

Aceste modificări vin în urma unei evaluări atente a nevoilor călătorilor și reprezintă un efort continuu al OTL Oradea de a îmbunătăți experiența călătorilor în transportul public.

Pentru mai multe detalii și actualizări, călătorii sunt îndrumați să consulte aplicația OTL Oradea sau să acceseze site-ul oficial al OTL.

Ușurează-ți experiența călătoriei cu OTL: află poziția reală a tramvaielor și autobuzelor în Oradea

0

Descoperă cum poți călători inteligent cu ajutorul aplicației OTL Oradea

În era tehnologiei, călătoria cu transportul în comun devine tot mai ușoară și mai eficientă. Oradea Transport Local (OTL) își propune să aducă această experiență în viața fiecărui călător prin intermediul aplicației OTL Oradea, care îți permite să afli poziția reală a tramvaielor și autobuzelor.

Aplicația OTL Oradea este un instrument util pentru toți locuitorii și vizitatorii orașului, oferind informații în timp real despre mijloacele de transport în comun. Un clip demonstrativ recent prezintă modul simplu și intuitiv în care poți utiliza aplicația pentru a-ți planifica călătoria.

Prin intermediul aplicației, poți vizualiza poziția exactă a tramvaielor și autobuzelor în timpul călătoriei tale. Tot ce trebuie să faci este să selectezi linia dorită și direcția în care te îndrepți – tur sau retur. Aplicația îți va afișa apoi poziția mijlocului de transport pe traseu și timpul estimat până la sosirea în stația ta.

Acest instrument inteligent este indispensabil pentru călătoriile tale zilnice, oferindu-ți certitudinea că vei ajunge la destinația ta în timp util și fără stres. Nu mai pierde timpul așteptând în stații sau întrebându-te când va veni următorul tramvai sau autobuz. Cu aplicația OTL Oradea, călătoria ta devine mai eficientă și mai plăcută.

Pentru a experimenta această facilitate, descarcă acum aplicația OTL Oradea din Google Play sau App Store și fii pregătit să călătorești inteligent în Oradea!

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?