Ungaria extinde în aproape tot vestul României programul de sprijinire a fermierilor maghiari. E vizat și Bihorul

Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat luni că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ținutul Secuiesc.

Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării).

Nu doar maghiarii beneficiază de acest program , ci și proximativ 8-10% români.

Péter Szijjártó consideră un mare succes etapa a treia a programului de dezvoltare economică transilvăneană, în cadrul căruia au fost depuse 5291 de proiecte din Ţinutul Secuiesc, fiind solicitate pentru dezvoltare, în total, 21,5 miliarde de forinţi (64,5 milioane euro). “Ţinând cont de succesul programului, am convenit cu Hunor Kelemen să anunţăm următoarea etapă a programului în noiembrie, pentru Partium. Până atunci va fi finalizat conceptul de dezvoltare economică care va clarifica în ce domenii vor fi lansate apelurile de proiecte”, a declarat luni la Arad ministrul ungar de Externe, citat de agenția MTI.

Partium se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România.

Detalii și sursă, aici:

Un comentariu la „Ungaria extinde în aproape tot vestul României programul de sprijinire a fermierilor maghiari. E vizat și Bihorul

  • 9 octombrie 2019 la 7:49 pm
    Permalink

    Partium este Crisana si partea de nord a Banatului nicidecum Maramures si Caras-Severin

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: