Următoarele rânduri se pot aplica în orice sport de echipă la nivel de copii și juniori.
E foarte important să înțelegi corect, altfel citești degeaba. E foarte bine să câștigi. Încurajez. Eu sunt extrem de competitiv în toate sporturile și activitățile sau jocurile pe care le mai practic în timpul liber. Nu poți sta lângă mine ziua respectivă dacă am pierdut.
Dar în fotbalul la nivel de copii și juniori nu e un scop. Nu anul ăsta și poate mulți ani de zile de acum încolo (depinde de vârsta și nivelul copilului).
Unul din principiile de bază după care mă ghidez este acela că ceea ce se întâmplă pe teren trebuie să aibe impact și înafara lui și vice versa. Nu contează dacă a pierdut sau câștigat. Are 9-10-11-12 ani. Are timp să câștige mai târziu. Știi de ce nu are timp mai târziu? De dezvoltare (socială și tehnică mai ales). Și spun asta pentru că mai târziu nu îi va acorda nimeni timp.
A câștiga meciul sau campionatul nu e scopul. Scopul este dezvoltarea copiilor, a calităților acestora. Din nou, atât pe teren cât și înafara lui. Și asta se întâmplă desigur, după cum o știm, spunem și credem cu toții… pe termen lung. Timp de 2 meciuri pierdute. Apoi toată lumea e dezorientată, demoralizată, frustrată, lipsită de speranță și încredere.
Eu încerc și să îți explic, nu doar să declar:
- Dacă va avea norocul să participe la probe – naționale sau internaționale, cine crezi că îl va întreba ”câte meciuri ai câștigat la 12 ani?” Sper că nimeni. Dar dacă sunt antrenori care fac asta, feriți-vă de ei! Sistemele de monitorizare la nivel de copii și juniori se pot manipula foarte ușor. Am auzit mai multe povești despre manipularea sistemului la nivel de copii și juniori, (atât în România cât și în Anglia) decât despre Ceaușescu în trenurile CFR! Nu va conta dacă a câștigat toate meciurile de la 8 la 12 ani dacă el nu știe face câteva dribblinguri și câteva schimbări de direcție cu mingea la picior (exemplu în fotbal). CÂTEVA! Pentru că sportivii de performanță nu au doar o schemă în buzunar.
- Dacă la un moment dat va trece prin academie sau academii, va avea o viață grea. Din nou, sunt foarte multe povești despre copii scoși din academie după 10 ani de activitate. 10 ani de loialitate și devotament pentru ca apoi să își caute de muncă în alt domeniu. Nu trebuie să câștige duminică. Trebuie să fie mai bun decât duminica trecută dar foarte important să și simtă că oferă mai mult decât meciul anterior. Desigur că și copiii de 10 ani se pot autoevalua. Așa treci prin Academie fără probleme. Fiind mai bun ca meciul trecut, muncind mai mult ca meciul trecut și antrenamentul trecut. Da, clișeu. Și toată lumea își dă ochii peste cap știind că e clișeu dar nimeni nu gândește așa, toată lumea știe că e pe termen lung… apoi pierzi un meci la 5 goluri diferență și îți trece panica prin vene. Ce păcat că nu este mască de protecție pentru așa ceva. De fapt… este. Dar nu o poartă nimeni.
În clubul meu, printre puținele trofee pe care le acordăm la sfârșit de sezon avem unul special intitulat Most Improved Player. Eu îl prezint mereu ca fiind cel mai important trofeu acordat!
Din experiența proprie și munca modestă depusă la o Academie de Premier League îți spun, antrenorii dezbat după orice antrenament, victorie sau înfrângerile performanțele jucătorilor. Un meci câștigat cu 8 goluri diferență nu asigură nimănui liniște și pace în echipă.
Calitate mai mare decât duminica trecută!