Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” aduce din nou la Oradea selecția sa de filme din cea de-a 16-a ediție, sub tema „O VIAȚĂ BUNĂ”. Evenimentul va avea loc în weekend-ul 6 – 8 octombrie și va fi găzduit de FIX Makerspace (Str. Șirul Canonicilor nr. 2, intrarea Decebal din Palatul Baroc) și Cetatea Oradea (Corpul F), cu sprijinul co-organizatorului local, Fundația Comunitară Oradea. Intrarea este liberă la toate proiecțiile.
Tema ediției din acest an este explorată prin proiecții și dezbateri care aduc în prim-plan conceptul filosofic de bine și felul în care acesta se regăsește în cultura și societatea actuală. Festivalul abordează dilemele morale, dilemele etice și compromisurile pe care le facem în căutarea unei vieți bune, fie că ne referim la satisfacția individuală imediată sau la bunăstarea colectivă sustenabilă. Pe lângă aceasta, festivalul nu ignoră nici teme consacrate precum migrația, situația refugiaților și comunitățile vulnerabile, atât la nivel global, cât și în contextul războiului din Ucraina.
Prin intermediul filmelor prezentate, festivalul își propune să răspundă la întrebări precum: Cum poate o societate să își îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt consecințele distructive ale deciziilor noastre asupra altor națiuni și asupra lumii în general?
Programul festivalului include documentare de succes prezentate în premieră în Oradea. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 6 octombrie, de la ora 19:30, la Cetatea Oradea, cu filmul „Iubirea nu e o portocală”, care explorează viața copiilor din Republica Moldova crescuți departe de părinții plecați la muncă în străinătate. Proiecția va fi urmată de o discuție online cu regizoarea Otilia Babara.
Sâmbătă, 7 octombrie, la FIX Makerspace, vor fi proiectate documentare care explorează universul romilor cortorari („Pocalul. Despre fii și fiice”) și povestea unei familii care a fugit din calea Războiului Civil Sirian și a ajuns în Ucraina („Această ploaie nu se va opri niciodată”). Duminică, tot la FIX Makerspace, „Frontul de est” prezintă o cronică frământată și fragmentată a primelor luni de război în Ucraina, iar „Iubire, moarte și mărci germane” spune povestea imigranților turci din Germania, explorând muzica lor ca un simbol al comunității.
Pentru mai multe informații despre selecția și invitații evenimentului, puteți urmări pagina de Facebook a festivalului.
Programul Complet:
Vineri, 6 octombrie, Cetatea Oradea
- 19:30 – „Iubirea nu e o portocală” / „Love Is Not an Orange” (Belgia, Franța, Olanda, Republica Moldova, 2022, 73’) de Otilia Babara, urmat de o discuție online cu regizoarea Ana Gurdiș.
Sâmbătă, 7 octombrie, FIX Makerspace
- 17:30 – „Pocalul. Despre fii și fiice” / „The Chalice of Sons and Daughters” (România, 2022, 83’) de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu.
- 19:30 – „Această ploaie nu se va opri niciodată” / „This Rain Will Never Stop” (Ucraina, Irak, Germania, Siria, Kurdistan, 2020, 102’) de Alina Gorlova, urmat de o dezbatere despre migrație și situația refugiaților.
Duminică, 8 octombrie, FIX Makerspace
- 17:30 – „Frontul de est” / „Eastern Front” (Letonia, Ucraina, Cehia, SUA, 2023, 98’) de Vitaly Mansky și Yevhen Titarenko.
- 20:00 – „Iubire, moarte și mărci germane” / „Love, Deutschmarks and Death” (Germania, 2022, 96’) de Cem Kaya, urmat de o discuție cu Peter Grosspersky, muzician, moderată de Răzvan Marchiș, manager cultural și fondator MA hub.
Evenimentul este organizat de Asociația One World Romania și co-organizat local de Fundația Comunitară Oradea, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al altor parteneri locali și naționali.
Nu ratați această oportunitate de a experimenta filme documentare captivante și de a lua parte la discuții semnificative despre drepturile omului și dilemele societății contemporane!