Instituția Prefectului – Județul Bihor, în parteneriat cu 10 instituții, a intensificat acțiunile de control pentru identificarea problemelor existente la operatorii economici care depozitează, distribuie, transportă și comercializează carburanți, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) și gaz natural comprimat (GNC) în Bihor. Aceste verificări au fost demarate la sfârșitul lunii august, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea și vor continua până la sfârșitul lunii octombrie.

Echipe multidisciplinare la datorie
Controlul este efectuat de către echipe constituite din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCCIR), Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Comisariatul Județean Bihor al Gărzii de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor), Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ), Direcția antifraudă a Administraţiei Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor (ANAF), Biroul Vamal de Interior Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor (ITM) și Reprezentanţa Bihor a Registrului Auto Român (RAR).
Verificări amănunțite și sancțiuni
În prima săptămână de controale, au fost verificate 169 de locații și 75 de mijloace de transport. Principalele nereguli constatate includ lipsa Autorizației de Mediu, gestionarea defectuoasă a deșeurilor, nerespectarea regulilor de securitate la instalații, neconcordanțe cu Avizul Obligatoriu de Instalare, și nerespectarea regimului muncii și al cerințelor de securitate.
Pentru a asigura conformitatea, au fost aplicate 120 de sancțiuni, constând în 86 de avertismente și 34 de amenzi în valoare totală de 280.500 lei. De asemenea, s-a dispus suspendarea activității pentru 7 agenți economici.
Apel la responsabilitate
Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat importanța respectării normelor de siguranță și a cerut agenților economici să acorde prioritate siguranței în exploatare. Avertismentul său este clar: „Orice mică abatere poate costa vieți omenești.”
Aceste controale sunt vitale pentru asigurarea unui mediu sigur pentru cetățeni și mediul înconjurător. Instituția Prefectului – Județul Bihor rămâne vigilentă și continuă să monitorizeze situația, raportând regulat către Ministerul Afacerilor Interne.