23.8 C
New York City
joi, iunie 13, 2024

Buy now

spot_img

Bun revenit lui Gojdu, la loc de cinste

După ce a fost dat uitării de compatrioți cărora le-a lăsat o căruță de bani și un munte de cultură, după ce i-a fost cedată moștenirea Ungariei de către vremelnici conducători ”degrabă vânzători de țară”, după ce și-a ținut aniversarea prin cotloanele ștrandului Ioșia, iată că a sosit vremea reconcilierii între orădeni și Gojdu.

Mai bine mai târziu decât niciodată!

După un amplu și meritat proces de primenire și reabilitare, statuia marelui mecena Emanuil Gojdu va fi dezvelită în Parcul 1 Decembrie.

Se întâmplă evenimentul sâmbătă 05 octombrie, atunci când se împlinesc exact 100 de ani de la inaugurarea solemnă a primului an școlar la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Dezvelirea statuii va avea loc de la ora 12, pe noul amplasament din Parcul 1 Decembrie, la intrarea dinspre colegiu.

Istoric

În anul 1919, în cadrul României întregite, în Transilvania au fost înființate mai multe licee românești. Între acestea se numără și cele două licee românești de stat înființate în Oradea: Liceul real, prin transformarea fostei Școli reale maghiare, şi Liceul „Emanuil Gojdu”.

Actul de înființare a liceului datează din 15 iunie 1919. La 1 august 1919 încep prenotările elevilor, în 2 octombrie are loc primul consiliu profesoral, iar în 5 octombrie 1919 are loc inaugurarea solemnă a anului școlar.

Cinstea ce i se cuvine

Activitățile organizate cu ocazia sărbătoririi centenarului Colegiului Național „Emanuil Gojdu” sunt variate, incluzând atât programe destinate elevilor actuali, cât și celor care și-au terminat studiile la această școală.

Programul de centenar a început cu crosul gojdiștilor: „Aleargă cu Gojdu” și continuă cu multe alte surprize

Programele dedicate Centenarului au început deja sâmbătă, 29 septembrie, când peste 300 de participanți au luat parte la crosul gojdiștilor în Parcul 1 Decembrie.

participanți la crosul gojdiștilor

La evenimentul sportiv intitulat „Aleargă cu Gojdu” au participat atât elevii actuali, părinții acestora, cât și foști elevi, dar și alți orădeni care simpatizează cu școala și au dorit să ia parte la sărbătoarea Centenarului.

Centenar sărbătorit prin muzică cu Trupa Mustang, Smiley, Celelalte Cuvinte și Direcția 5

Data de 4 octombrie este dedicată lansării de cărți scrise de gojdiști, dar și unui concurs interjudețean, după care vor urma momente artistice și vor fi premiați 60 de elevi din cadrul instituției de învățământ. Programul va continua în curtea școlii, cu un concert al trupei Mustang din Oradea și un concert Smiley.

Sâmbătă, 5 octombrie, manifestările vor atinge punctul culminant: la ora 12:00, în parcul 1 Decembrie va fi dezvelită statuia reabilitată a lui Emanuil Gojdu, după care pe fațada clădirii colegiului va fi dezvelită o placă comemorativă a centenarului.

De la ora 13:00, se vor organiza diverse festivități pentru absolvenți și invitați, vor avea loc discursuri festive, momente artistice realizate de către absolvenții colegiului, iar de la ora 16.30  va avea loc concertul formației Celelalte Cuvinte, urmat de concertul trupei Direcția 5.

Colegiul Național „Emanuil Gojdu” are în prezent peste 1.100 de elevi, 70 de profesori, iar în cei 100 de ani de la înființare aproximativ 20.700 de absolvenți de liceu au studiat în băncile celei mai renumite școli din Oradea. 

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?