2.8 C
Oradea
joi, februarie 22, 2024
AcasăPastila de înțelepciune...popularăA ajuns oul mai deștept decât găina

A ajuns oul mai deștept decât găina

Să știi că proverbele nu reflectă doar realitatea românească. În urmă cu sute de ani serveau și drept reguli de conduită. Și nu cred că era foarte rău. Știi vorba aia: nimic nou sub soare! Aceleași situații, aceleași metehne, doar noi – deștepții de oameni, reacționăm altfel. Sau mai bine zis, nu prea mai acționăm, iar atunci când o facem nu mai ținem cont nici de bun-simț, și nici de înțelepciunea populară. Așa că cine n-are bătrâni să-și cumpere, iar cine e cu scaun la cap să asculte această rubrică.


A ajuns oul mai deștept ca găina

O expresie care se folosea în general atunci când se făcea referire la ieșirile deplasate și capriciile copiilor față de părinți. Dar nu numai. Situații nu de puține ori întâlnite în viață. Mai ales în zilele noastre, când foștii corigenți la limba maternă au ajuns azi domni cu multă carte și mai ales doctorate.

Cu salarii de țîșpe ori mai mari decît ale foștilor profesori și cu privilegii de nici boierii și grofii nu s-au bucurat vreodată. Miniștri și prim-miniștri care stâlcesc limba română. Aia de care zicea poetul ca e comoară în adâncuri înfundată.

Se vede bine treaba că a avut dreptate, de vreme ce nici pănă astăzi stimabilii la care fac referire, nu spui cine, persoane importante, n-au descoperit-o.

Fi-v-ar doctoratul să vă fie!

Dar dacă nu, măcar rușine să vă fie! Deși, se știe: incompetentul are tupeu! Iar tupeul este de cele mai multe ori masca sub care se ascunde nimicul. Dar măcar de-ar fi nimic, din păcate, in multe cazuri e multă prostie. iar cine umblă mereu alături de omul prost, se va umple și el de prostia acestuia.

Însă mai multe despre prostie, data viitoare. Până atunci, încearcă să fii înțelept!

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

× Ai vreo întrebare?