22.2 C
New York City
miercuri, mai 22, 2024

Buy now

spot_img

Festivalul-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”: Câștigătorii celei de-a zecea ediții

O ediție aniversară dedicată meșterului și instrumentistului renumit

Duminică, 30 iulie, Comuna Roșia a găzduit cea de-a zecea ediție a Festivalului-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor în colaborare cu Primăria comunei și cu sprijinul Consiliului Județean Bihor. Festivalul a avut o semnificație specială, fiind dedicat memoriei lui Dorel Codoban, un maestru și instrumentist remarcabil al viorii cu goarnă.

Patrimoniu cultural imaterial și prețioase vioare cu goarnă oferite ca premii

Începând cu anul 2022, vioara cu goarnă a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial al României, fiind recunoscută drept al zecelea element de patrimoniu. Cu o semnificație atât culturală, cât și tradițională, acest instrument a devenit protagonistul concursului care a reunit tineri soliști instrumentiști amatori cu vârste între 12 și 50 de ani, precum și meșteri populari.

Juriul, format din personalități muzicale de prestigiu, a avut sarcina dificilă de a desemna câștigătorii. Marele premiu i-a revenit lui Junc Andrei Florin, care a primit o vioară cu goarnă confecționată de Marius Mihuț, tezaur uman viu. Alături de el, alte opt premii speciale au fost acordate pentru talentul și abilitățile excepționale ale concurenților.

Orchestrală „Rapsodia Bihoreană” – o premieră muzicală la festival

Un moment inedit în cadrul festivalului a fost reprezentat de prezența orchestrei „Rapsodia Bihoreană”, dirijată de prof. Liviu Buțiu. Orchestra a interpretat muzică tradițională într-o manieră inconfundabilă, aducând publicului o experiență muzicală deosebită. Această colaborare a fost o premieră pentru eveniment și a adus o notă distinctivă și entuziasmantă atmosferei festive.

Angajamentul față de tradiții autentice și viitoarele generații

Prin organizarea Festivalului-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, Centrul de Cultură al Județului Bihor reafirmă angajamentul său de a promova și transmite meșteșugul tradițional autentic către viitoarele generații. Importanța păstrării tradițiilor autentice nu este neglijată, iar eforturile susținute depuse în această direcție au scopul de a proteja și promova moștenirea culturală a regiunii.

Festivalul-Concurs – o tradiție ce continuă să inspire

Din anul 2013, Festivalul-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban” a devenit o tradiție apreciată și iubită de comunitatea locală și de pasionații de muzică tradițională. Ediția aniversară din acest an a reprezentat o celebrare a valorilor culturale și a amintirii unui mare meșter al viorii cu goarnă, Dorel Codoban.

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?