Avram Iancu și forța dreptului: Conferința aniversară a Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”
Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” al Universității din Oradea a sărbătorit 15 ani de existență prin conferința internațională „Izvoarele istoriei și interpretările istoricilor”. Evenimentul a fost marcat de prezența președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a vorbit despre vizionarismul lui Avram Iancu, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților.
Discursuri și recunoașteri academice
Conferința a fost deschisă de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea și director al Centrului de Studii Interdisciplinare. Acesta a subliniat realizările centrului în cei 15 ani de activitate, inclusiv organizarea a 39 de conferințe științifice și publicarea aproape tuturor comunicărilor prezentate. Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a evidențiat sprijinul constant primit din partea lui Ioan-Aurel Pop, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a transmis salutul Academiei și a observat că „românii au încredere în armată, biserică… și Academie. Dacă elita politică nu-i de treabă, poporul se îndreaptă spre elitele autentice”. De asemenea, a discutat despre relațiile academice cu Universitatea de Stat a Republicii Moldova, exprimând speranța că, poate prin academicieni, românii se vor uni.
Colaborări internaționale și apreciere academică
Prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat a Republicii Moldova, a onorat colaborarea cu Centrul de Studii Interdisciplinare prin acordarea unor diplome de recunoaștere colegilor săi orădeni. Prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, de la Societatea de Studii Românești a Universității din Padova, a mărturisit importanța relației cu Universitatea din Oradea pentru parcursul său științific și academic.
Moștenirea lui Avram Iancu
În cadrul conferinței, Ioan-Aurel Pop a discutat despre vizionarismul lui Avram Iancu și contribuțiile sale la istoria românilor. A subliniat că Iancu a lăsat un program național pentru libertate și egalitate, care a rodit în unirea Transilvaniei cu România în 1918. Pop a amintit și testamentul lui Iancu, care prevedea ca bunurile sale să fie folosite pentru înființarea unei academii de drepturi.
Un nou loc pentru cercetare
În onoarea celor 15 ani de activitate, la sediul Centrului de Studii Interdisciplinare a fost inaugurată sala „Profesor Sever Dumitrașcu”, un spațiu dedicat cercetării istorice.



