27.2 C
Oradea
marți, septembrie 26, 2023

Taitei cu mac

Este o mancare simpla rapida si sanatoasa care substituia pe vremuri placintele cu crema de alune sau pizza cu frisca si ananas.Generatia mea,,mai coapta”stie exact despre ce vorbesc in schimb copii nostri sunt influentati spre happy meal cu carbogazoase cu cartofi prajiti in ulei obosit si cu chiftele din carne care nu se strica.Nu e un banc prost se vinde pe net hamburgher de 5-7ani care nu s-a stricat doar s-a dezhidratat.

Mancare gatita

Oricat de ciudat ni se pare astazi mamicile noastre gateau nu din obligativitate ci din instinctul de mama care avea grija de bobocii ei.Era normal sa alaptezi un bebelus,sa-i speli scutece textile,,da textile din in ca sa nu aiba pruncul iritatie si se spala cu sapun de casa facut de bunica din grasime si slanina ranceda.Bineinteles nu vreau sa compar doua lumi diferite ca ar fi de prisos…unii s-ar opri sa citeasca mai departe e prea nostalgic iar generatia Q care oricum nu citeste consuma batoane cu proteine care la origine au o provenienta dubioasa.De unde stiu du-ti copilul la analiza de gamma GT si vei avea un raspuns concludent in acest sens.

O masa impreuna

Cei care cititi aceste randuri puteti sa confirmati sau sa negati ca oricat de mica ar fi fost locuinta sau oricat de vitrege ar fi fost conditiile de aprovizionare in multe familii pranzul sau cina era momentul cand membrii familiei oradene stateau la masa impreuna sa serveasca o zeama de croample si sa se uite vrand nevrand in ochii celuilalt.Aceste doua elemente fundamentale care iti fac diferenta in calitatea vietii de ce?nu pentru ca eu am fost mai mult ciorbar ci pentru ca leusteanul,busuiocul din ciorba maichii erau mana pamanteasca.Dar daca mergeam in tabara pe doua saptamani si atunci imi punea maicuta un borcan de carnati sau costita fripta in grasime si chiar daca nu aveai frigider la Bucsoaia,Savarsin sau Nucet aveai gustul de acasa de la tine ca sa stii sa te intorci ,,ACASA”

Bobocii

Primul an de liceu a insemnat lume noua si noi orizonturi in ce sens?Amalgam de boboci provinciali cu oradeni care de multe ori uitau ca si ei au radacini de la ,,Tara”-de unde vii calator,dar cu aceste dependente de mancare gatita si de farmecul Lactovegetarianului”din coltul corsoului am facut tranzitia cu elemente mostenite si noile obiceiuri de liceeni cu staif.Cei din provincia provinciei erau la internat cu casa masa ca o unitate militara iar bobocii autohtoni piperniciti incercau trairea aceea ciudata de a servi masa cu noua familie la Lacto Bar.De cand ma stiu era acel restaurant cu totul aparte intre autoservirea clasica si restaurantul etalon oradean vis-a-vis cu magazinul de confectii,,Bodea”unde bunica-mea a lucrat ca vanzatoare,dar nu am intrat vreodata pana la varsta de 15 ani.Bani de buzunar sa-i cheltui pe mancare cand oricum acasa era cea mai buna mi se parea o prostie.dar sa mergi cu colegii la o ciorba de fasole si un taitei cu mac era echivalent level 9 la ceva joc pe calculator cu consola.Unde mai pun ca nu-mi placea macul.Costul 9lei 60 de bani in total.

Smantana fara mac

Nu-mi place macul nici astazi dar cand ma gandesc ca imi cheltuiam banutii pe ceva insuportabil dar in talerul opus era noua mea familie si bobocitele care socializau asemeni noua la ,,Lacto”unde am vrut sa schimb din mers lucrurile,intreband ; sarumana”taitei in lapte vanilat nu aveti …..ca asa imi facea mami….raspuns rapid din partea tanti poate ,,smantana fara mac”si cu tucur

Liked it? Take a second to support chioricazambilica on Patreon!
Become a patron at Patreon!
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

× Ai vreo întrebare?
%d blogeri au apreciat: