15.8 C
New York City
duminică, mai 19, 2024

Buy now

spot_img

Panourile solare vor fi înlocuite de o vopsea

În viitorul apropiat, masivele panouri solare care se montează pe acoperișuri pentru a furniza electricitate vor fi înlocuite de o vopsea specială realizată de cercetătorii din Noua Zeelandă.

Echipa coordonată de profesorul Nathaniel Davis de la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă a realizat o vopsea care are capacitatea extraordinară de a absorbi lumina și de a o transmite mai departe, prin intermediul unor molecule luminiscente.

Procedeul este simplu: acoperișul este tratat cu substanța nou descoperită și se montează un sistem de panouri mult mai mici la nivelul jgheaburilor. Vopseaua absoarbe lumina și o redirecționează către sistemul de încărcare, transformând energia solară în energie electrică.

Avantajele sunt numeroase: nu mai este necesară montarea unor panouri de mari dimensiuni, iar costul sistemului implementat de cercetătorii neozeelandezi este mult mai mic – de circa 160 de ori mai ieftin decât metoda folosită în prezent; în plus, vopseaua nu are nevoie de întreținere și are o rezistență de ordinul zecilor de ani. Foarte important, vopseaua inventată de cercetătorii din Noua Zeelandă poate fi integrată și în sistemele actuale de energie solară.

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?