Stadiul de pregătire al unităților de învățământ din Bihor pentru debutul anului școlar 2023-2024

0
104

Comisia de Verificare a Unităților de Învățământ din județul Bihor a finalizat inspecțiile pentru pregătirea noului an școlar 2023-2024, marcând un pas important în asigurarea unui mediu educațional sigur și funcțional. Această comisie a fost constituită prin ordinul prefectului Dumitru Țiplea și a avut ca scop monitorizarea stadiului pregătirii școlilor și grădinițelor din zonele Aleșd, Beiuș, Marghita-Valea lui Mihai și Salonta.

Echipe mixte pentru inspecții

Pentru a realiza aceste inspecții, au fost formate patru echipe mixte, fiecare compusă din reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Bihor, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Aceste echipe au vizitat 136 de unități de învățământ din județ, efectuând verificări amănunțite în teren.

Aspecte cheie verificate în școli

Printre aspectele cheie verificate în unitățile de învățământ se numără:

  • Respectarea normelor igienico-sanitare;
  • Autorizația sanitară de funcționare;
  • Execuția lucrărilor de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare;
  • Igienizare și dezinfecție;
  • Asigurarea cu apă potabilă;
  • Starea grupurilor sanitare;
  • Starea sălilor de clasă (igienizare, mobilier, paviment, iluminat, încălzire);
  • Gestionarea reziduurilor menajere (rampă amenajată, mod de colectare și evacuare);
  • Asigurarea cu materiale de curățenie și dezinsecție;
  • Examinările medicale pentru cadrele didactice și personalul de îngrijire.

Rezultatele inspecțiilor

Potrivit raportului comisiei, din cele 136 de unități de învățământ verificate, 47% nu au obținut încă autorizațiile de funcționare, cu motive principale precum clădiri în curs de reabilitare, curți neîmprejmuite, lipsa grilajelor de protecție la sobe metalice, lipsa buletinelor de analiză a apei, amenajarea neadecvată a spațiului lapte-corn, acoperișuri deteriorate, fisuri pe partea exterioară a clădirilor și terenuri aflate în litigiu.

La data inspecțiilor, 87 de unități de învățământ aveau lucrări de pregătire în derulare, iar cele mai frecvente probleme identificate de comisie au inclus săli de clasă și grupuri sanitare neîntreținute corespunzător, depozite necorespunzătoare în curtea școlilor (lemne, mobilier școlar etc.), curți școlare neîntreținute, curți comune între școli și cămine culturale, precum și lipsa frigiderelor în spațiul lapte-corn.

Pentru 19 unități de învățământ, comisia a cerut reevaluarea măsurilor luate pentru remedierea problemelor până la începerea anului școlar. De asemenea, membrii echipelor de control au solicitat unităților de învățământ fără Autorizație Sanitară de Funcționare să depună toate eforturile necesare pentru a obține autorizația în cel mai scurt timp posibil.

Apel pentru asigurarea condițiilor optime de învățare

Prefectul Dumitru Țiplea a făcut un apel către toți factorii implicați, de la directorii unităților de învățământ, până la primari și directori de instituții din teritoriu, să asigure condiții optime pentru educația copiilor, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și mediul în care se desfășoară acesta. Cu grijă pentru viitorul copiilor, prefectul subliniază că nu se va face niciun compromis în acest sens.

Deschiderea școlii în județul Bihor

La nivelul județului Bihor, în data de 11 septembrie, un număr total de 94.085 de elevi își vor începe cursurile, iar eforturile pentru asigurarea unui mediu școlar sigur și adecvat continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.