15.8 C
New York City
duminică, mai 19, 2024

Buy now

spot_img

Studentă din Oradea premiată pentru creație

Filofteia Covaciu, studentă la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, premiul III, la secțiunea proză scurtă, a concursului Serbărilor de la Putna

O studentă de la Departamentul de Psihologie, al Facultății de Științe Socio-Umane, a Universității din Oradea, se numără printre laureații concursului serbărilor de la Putna, ediția 2021, „Continuitatea unui ideal”. Filofteia Covaciu a obținut premiul III, în cadrul secțiunii de proză scurtă, dedicată studenților. În prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, laureații concursului de creație literară au primit: diplome, medalii, premii în cărți și în bani, plus promisiunea publicării celor mai bune lucrări.

Filofteia Covaciu

Maramureșeancă premiată încă de la debut

Puțină lume știe că Filofteia Covaciu nu este la primul ei premiu literar. Originară din Baia Mare, studenta Universității din Oradea a primit, în anul 2020, premiul „Tânărul scriitor al anului din Maramureș”, Premiul I și premiul de popularitate al Festivalului „Arcade”, Premiul I al colocviilor interdisciplinare „Nicolae Steinhardt”, organizate de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, din Baia Mare și este laureată, „pentru debut”, a concursului național „Curse pentru vise” – București.

Filofteia Covaciu – „La timpul potrivit, voi scrie o carte”, promite tânăra de numai 19 ani

Dragostea și sacrificiul – fundamente pentru libertatea generațiilor viitoare

Nuvela premiată la Putna, „O scrisoare din infern”, are ca teme centrale dragostea și sacrificiul, temelii pentru libertatea generațiilor viitoare. Povestea se petrece în închisoarea politică de la Sighet, de unde, în anii celei mai crunte represiuni comuniste, Mihai, unul din deținuți, îi scrie iubitei sale scrisori despre chinurile pușcăriei, dar și despre viața lor viitoare, despre o lume mai bună. „Am încercat să îmbin tema propusă de organizatori cu tema care domină creațiile mele: iubirea. În plus, mi-am dorit să particip la acest concurs și pentru a veni cumva, prin intermediul scrierilor mele, în sprijinul evenimentului, deoarece susțin manifestările culturale organizate în cadrul spațiilor monahale”, spune tânăra scriitoare.

Când psihologia se întâlnește cu literatura

După ce a absolvit un liceu de matematică – informatică, în Baia Mare, Filofteia Covaciu a venit la Oradea, să studieze psihologia. „Am ales științele socio-umane pentru că ador lucrul cu oamenii. Scrisul e pasiunea numărul unu, dar psihologia este o opțiune de care am fost sigură din copilărie. Ar fi fost ciudat să nu aleg psihologia, având în vedere că, de la mine, părinții nu au auzit de vreun alt domeniu. Psihologia și literele se împletesc. Sentimentele oamenilor, trăirile lor, pe care psihologii le înțeleg, sunt descrise, în cuvinte, de scriitori. De ce n-aș fi eu un Irvin Yalom al României?”, declară, încrezătoare, studenta.

Un vis împlinit

Filofteia Covaciu e printre acei tineri care abia așteaptă să revină în amfiteatre. „Ador Oradea, oamenii de aici, și abia aștept să locuiesc aici, din toamnă. În primul an, chiar și online, am descoperit profesori minunați, devotați, oameni superbi. Pentru mine facultatea este un vis împlinit”.

„Este o plăcere să creez cât mai divers și să descopăr arii tot mai complexe ale scrisului”, mărturisește scriitoarea de numai 19 ani, adăugând că a crescut între cărți și că părinții, cititori împătimiți, au fost primele ei modele culturale. Filofteia Covaciu, e un nume care merită reținut. Ea promite că, „la timpul potrivit”, ne va surprinde cu un roman „ieșit din tipar, ceva caracteristic mie”.

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?