8 C
New York City
joi, aprilie 18, 2024

Buy now

spot_img

”Marile speranțe” la pesionarea anticipată pentru medici și asistente. Prevederea a trecut tacit de Senat

Mai toată presa centrală a publicat astăzi informația că personalul medico-sanitar ar putea ieși la pensie la cerere, fără penalități. Informația a fost publicată de Agerpress și preluată apoi de TVR, România Liberă, ziare.com, Antena 1 și multe alte publicații online.

În realitate s-ar putea să fe vorba doar despre un subiect steril, care se va termina în coadă de pește. De ce? Pentru că în afara de Consiliul legislativ și Comisia pentru sănătate publică, proiectul inițiat de deputatul Buicu Corneliu Florin nu a primit avize favorabile.

Chiar dacă inițiatorul este de stânga, proiectul nu are susținerea Guvernului, fiind avizat negativ chiar de Viorica Dăncilă. Mai mult, nici secretarul Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială(orădeanul Bodog Florian Dorel, medic la rândul său și PSD-ist) nu a fost de acord cu acest proiect și l-a avizat negativ. În plus, Consiliul economic si social motivează avizul negativ prin aceea că măsura propusă este discriminatorie in raport cu celelalte categorii socio-profesionale prin faptul ca se acorda facilități privind ieșirea anticipată la pensie; că nu se justifică încadrarea în condiții speciale a locurilor de muncă aferente personalului medico-sanitar, aceasta trebuind să aibă la bază un raport de expertiză tehnică și medicală care să certifice necesitatea acestei măsuri; și în plus că ”afectează consumatorul de servicii medicale private de sănătate prin periclitarea actului medical”!

Ce prevede proiectul?

Că personalul medico-sanitar ar putea ieşi la pensie la cerere, fără penalităţi, corespunzător încadrării în locurile de muncă în condiţii speciale, identificate şi mai apoi nominalizate de către Ministerul Sănătăţii prin hotărâre de guvern. Și că personalul medico-sanitar pensionat în aceste condiţii nu va putea fi încadrat în unităţile sanitare publice, ci numai în unităţile sanitare private.

În expunerea de motive se arată că „pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii, personalul medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică şi psihică raportat la diversele locuri de muncă, respectiv specialităţi medicale şi chirurgicale. La acestea se adaugă desfăşurarea activităţii suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate, pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”.
În punctul de vedere al Guvernului, care nu susține adoptarea acestei inițiative legislative, se motivează că au fost luate o serie de măsuri care elimină sau reduc efectele apariției timpurii a unor boli profesionale sau decese în rândul personalului medico-sanitar din sistemul public, ba mai mult că s-au acordat concedii suplimentare între 3 și 10 zile, reducerea timpului de lucru normal sub 8 ore(!) și sporuri de până la peste 11 mii de lei lunar.

Povești cu pești!!!

Gărzile se fac tot ca înainte, de murit se moare în continuare din cauza gărzilor eterne iar la Spitalul Județean din Oradea zilele suplimentare de concediu au fost tăiate. Și nu pentru economie, ci pentru că administrația liberală consideră că toate meseriile și profesiile sunt egale și trebuie tratate la fel. De parcă șoferul ar putea opera pe creier sau paznicul ar putea administra injecții cu ce trebuie…

Două bârfe

1. Situația asta este prezentă în special la Oradea(singurul spital județean care depinde de Primărie și unde sunt cele mai mici salarii comparativ cu colegii din țară) unde, gurile rele spun că Bolojan ar avea ceva personal cu Spitalul Județean pentru că ar fi pierdut pe cineva apropiat lui aici. Medicii și asistentele au concediile ca la privat: minimul prevăzut de lege pentru un începător, adică 21 de zile, motiv pentru care numărul concediilor medicale a explodat! Motivul? Personalul este supra-surmenat, epuizat și nu apucă să-și remonteze capacitatea de muncă. Efecte? Stres, irascilibilitate, depresii, oboseală cronică și mulți nervi. Consecințe? Numai bunul Dumnezeu și Bolojan știe…

2. E interesant de văzut cum va fi primit domnul Bodog printre angajații spitalului după aflarea veștii că a avizat negativ proiectul, pentru că până acum era foarte îndrăgit din cauza comportamentului său. Pentru toată lumea avea câte o vorbă bună și era singurul medic care de 1 sau 8 martie oferea din propria leafă mărțișoare și flori femeilor de pe secții. Și mai ales după ce vor citi ce scrie în avizul semnat de el. Cică ar fi suficient că s-au mărit salariile în sănătate și că oricum migrația forței de muncă în străinătate s-a oprit. Astea da argumente!

Previziuni

Inițiativa legislativă nu a fost dezbătută din luna mai, așa că miercuri a trecut tacit de Senat. Urmează să fie dezbătut la Camera Deputaților, unde nu credem să aibă aceeași soartă, având în vedere numeroasele puncte de vedere, rapoarte și avize negative.

Așa că medicii și asistentele din secțiile speciale vor continua să ”zacă pe baricade”, în timp ce polițiștii, securiștii și ”magistrații” vor putea ieși linistiți la pensie la vârsta la care alții încă se apucă să facă urmași.

Până când? Până când se va mai întâmpla o tragedie care să țină toată suflarea țării cu gura la televizor. Nu pentru că o să moară vreun medic sau vreo asistentă. Astea s-au mai întamplat și n-a impresionat pe nimeni. Ci atunci când o să moară vreun pacient din cauza malpraxis-ului sau nebuniei vreunui angajat al spitalului. Atunci să vezi deontologi și critici constructive!!!!

 

Poți să-ți faci propria idee asupra obiectivității acestui articol consultând materialele care ne-au condus pe noi la această poziție.

19L312ES

19L312FG

19L312EM

19L312CR

19L312PV

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?