2.8 C
Oradea
joi, februarie 22, 2024
AcasăMuzeul Țării CrișurilorExplorând perioada mai puțin cunoscută a Cuceririi Otomane din 1660 la Oradea

Explorând perioada mai puțin cunoscută a Cuceririi Otomane din 1660 la Oradea

Oradea, un oraș cu o istorie bogată și diversă, adăpostește în paginile ei momente de mare importanță și impact asupra evoluției sale. În perioada 1-31 august 2023, Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, va găzdui programul muzeal-educativ „Cucerirea otomană din 1660 – Cetatea Oradea sub stăpânirea Semilunei”. Acesta oferă o oportunitate inedită pentru elevi și pasionații de istorie de a descoperi și explora o perioadă mai puțin cunoscută din istoria frumosului nostru oraș.

Un asediu îndelungat și urmările cuceririi

Muzeograful Dumitru Noane va aduce la viață evenimentele dramatice care au avut loc în timpul asediului din 1660. Cetatea Oradea a fost purtată în luptă de oștile Imperiului Otoman împotriva apărătorilor săi, majoritatea dintre aceștia fiind civili, inclusiv tineri învățăcei. După un asediu de 46 de zile, cetatea a căzut în mâinile otomanilor, marcând una dintre ultimele zvâcniri expansioniste ale acestui imperiu, înainte de a se îndrepta spre Europa centrală.

Această cucerire a avut consecințe semnificative asupra evoluției orașului și a așezărilor din jur. Prin transformarea Oradiei într-o reședință de pașalâc otoman, se crea o legătură în lanțul orașelor-cetăți reședințe de pașalâcuri, între Belgrad, Timișoara, Oradea și Eger. Această strategie a furnizat otomanilor un front capabil de a fi împins înainte, având consecințe durabile asupra istoriei cetății.

Cetatea apărată de oameni obișnuiți

Un aspect remarcabil al acestei povești istorice este curajul și hotărârea apărătorilor cetății. Majoritatea apărătorilor erau civili din oraș, neobișnuiți cu mânuirea armelor, iar printre aceștia se numărau chiar elevi de la școala orădeană. Chiar dacă s-au confruntat cu un dușman copleșitor numeric, aceștia nu s-au sfiit să își apere orașul. Lupta lor a deschis o pagină nouă în istoria cetății și orașului, transformând Oradea în reședința unuia dintre cele mai puțin longevive pașalâcuri otomane.

Explorați istoria Oradiei în programul muzeal

Toți cei interesați de istorie sunt invitați să se înscrie la programul muzeal. Elevii, în special, sunt așteptați să participe în grupuri constituite la nivelul școlilor, însoțiți de cadrele didactice care desfășoară activități pe timpul vacanței. Întâlnirile vor avea loc la secția Muzeul Orașului Oradea, situată în Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Biletele au un cost de 5 lei/persoană.

Programul muzeal-educativ „Cucerirea otomană din 1660 – Cetatea Oradea sub stăpânirea Semilunei” oferă o oportunitate unică de a pătrunde într-un capitol mai puțin cunoscut din istoria Oradiei. Așadar, călătoriți în timp și descoperiți trecutul încărcat de curaj și sacrificiu al acestui minunat oraș.

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

× Ai vreo întrebare?