3 C
Oradea
joi, februarie 22, 2024
AcasăMuzeul Țării Crișurilor"Tipografia de idei" aduce un concert cameral de excepție la Oradea

„Tipografia de idei” aduce un concert cameral de excepție la Oradea

Valentin Șerban și Mihai Diaconescu, doi maeștri ai muzicii, vor încânta publicul bihorean cu un repertoriu clasic remarcabil

Tipografia de idei, un proiect cultural estival de referință, pregătește o nouă surpriză pentru iubitorii muzicii clasice din Oradea. Sâmbătă, 5 august 2023, de la ora 20:00, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A), publicul va fi încântat de un concert cameral extraordinar susținut de doi artiști excepționali: Valentin Șerban, câștigător al Festivalului George Enescu, și Mihai Diaconescu, unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști români.

Repertoriul magic al serii

În cadrul acestui eveniment muzical de excepție, spectatorii vor avea privilegiul de a asculta lucrări remarcabile semnate de mari compozitori:

  1. W. A. Mozart – Sonata pentru vioară și pian KV 378.
  2. M. Ravel – Sonata pentru vioară și pian nr.2 „Blues”.
  3. Paul Constantinescu – „Joc dobrogean”.
  4. Joseph Suk – Cântec de dragoste.
  5. G. Enescu – Lautarul.
  6. H. Wieniawski – Poloneza nr.1 op.4.

Valentin Șerban – Violonistul desăvârșit

Valentin Șerban, născut în 1990 în Brașov, este un violonist desăvârșit, laureat al premiului I George Enescu în ediția 2020-2021. A urmat studii de măiestrie la Universitatea de Muzică din Graz, Austria, sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. În parcursul său muzical, a beneficiat de învățături prețioase de la personalități de marcă, precum prof. Valeriu Rogacev, prof. Daniel Podlovschi, Maestrul Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski (SUA) și Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi. În plus, a participat la numeroase cursuri de măiestrie alături de renumiți violoniști, printre care Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Silvia Marcovici sau Adam Han-Gorski.

Valentin Șerban este membru al prestigioasei orchestre Les Dissonances din Paris, sub conducerea violonistului David Grimal, cu care concertează frecvent în Europa, în special în Franța. În prezent, el este concertmaistru al Filarmonicii George Enescu din București, impunându-se ca unul dintre cei mai talentați violoniști ai generației sale.

Mihai Diaconescu – Pianistul virtuoz

Născut în Craiova în 1991, Mihai Diaconescu și-a început călătoria muzicală la vârsta de 4 ani, când a început să studieze pianul. La doar 7 ani, a câștigat primul concurs de pian, iar la 16 ani a debutat ca solist alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr.1 în Do major de Ludwig van Beethoven. A dezvoltat ulterior abilitățile sale muzicale prin participarea la numeroase cursuri de perfecționare alături de personalități marcante din lumea muzicii.

Mihai Diaconescu a impresionat prin talentul și virtuozitatea sa, fiind apreciat și recunoscut de critici și public pentru interpretările sale subtile și expresive.

O colaborare de succes

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Armonix Centru Educațional SRL, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.

Tipografia de idei este un proiect cultural estival implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de România și Ungaria.

Intrarea este gratuită, așa că publicul din Oradea are ocazia unică de a se bucura de o seară de excepție în compania unor artiști de calibru internațional.

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

× Ai vreo întrebare?