Descoperiri arheologice remarcabile la Toboliu – „Dâmbul Zănăcanului”: Așezare milenară din Epoca Bronzului în lumina cercetărilor

0
109

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Institutul de Pre- și Protoistorie al Universității din Köln (Germania) și Institutul de Arheologie din Iași al Academiei Române, au adus la lumină o nouă serie de descoperiri arheologice deosebite în timpul campaniei de cercetări desfășurate la Toboliu – „Dâmbul Zănăcanului”, în perioada 12 iunie – 21 iulie 2023. Așezarea multistratificată de tip tell, dezvăluie rămășițele a trei locuințe de suprafață, cu un inventar impresionant, care datează din perioada mijlocie a Epocii bronzului (1700 – 1550 î.Chr.).

Așezare cu o istorie îndelungată

Toboliu – „Dâmbul Zănăcanului” este o așezare cu o istorie îndelungată, care își dezvăluie secretele prin cercetările arheologice sistematice efectuate de către specialiștii Muzeului Țării Crișurilor Oradea și partenerii lor de la Universitatea din Köln și Academia Română. Această locuire de tip tell, caracterizată prin straturi multiple de locuire, oferă o perspectivă unică asupra evoluției umane și a civilizațiilor care au locuit în această zonă milenară.

Descoperiri remarcabile din Epoca Bronzului

Cercetările din acest an s-au concentrat asupra așezării secundare, identificându-se rămășițele a trei locuințe de suprafață. Inventarul descoperit în aceste locuințe a inclus chirpici, fragmente ceramice și osteologice, unelte, vetre și gropi de provizii. Aceste artefacte au fost datate cu precizie în perioada mijlocie a Epocii Bronzului, în intervalul 1700 – 1550 î.Chr., oferind o înțelegere mai profundă a modului de viață și culturii acestor strămoși îndepărtați.

Cercetări pentru reconstituirea mediului ambiant

Pe lângă artefactele descoperite, specialiștii au prelevat și probe de sol în vederea identificării resturilor de microfaună și paleobotanică, având ca scop reconstituirea mediului ambiant în care aceste comunități antice au trăit și s-au dezvoltat. De asemenea, probele vor fi supuse analizelor de radiocarbon pentru a oferi o datare cât mai precisă a descoperirilor arheologice.

Continuarea cercetărilor

Complexitatea și importanța acestor descoperiri au condus la decizia de a continua cercetările și în anul viitor. Echipa de arheologi și cercetători este hotărâtă să aducă la lumină și mai multe secrete ale acestei așezări istorice, pentru a aduce o contribuție semnificativă la cunoașterea istoriei și evoluției umane în această regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.