Păsărilă – Fie-ți țărâna ușoară

0
169

Azi se împlinesc 11 ani de la tragica noapte de 8 februarie, noapte când jucătorii lui MKB Veszprem s-au întrunit să serbeze ziua de naștere a căpitanului echipei Gergo Ivancsik și a playmakerului Nikola Eklemovic în localul Patriota din Veszprem.

 

Totul a fost pașnic și cu o ambianță de chef până la apariția interlopilor din Enying, Nemeth, Rafael și Sztojka  însoțiți de locotenenții lor.  Nici până în ziua de azi nu s-a clarificat dacă au venit după taxa de protecție sau pur și simplu din cauza invidiei cu care erau tratați handbaliștii echipei în zonă, sau chiar în local când își făceau apariția.

 

Echipa Veszprem era după o victorie în Champions League și ca de obicei, evenimentele din sânul echipei erau serbate împreună pentru coeziunea echipei. Așa susținea antrenorul Lajos Mocsai la acea vreme. Trebuie subliniat că acest Mocsai a fost acela care a ținut morțiș ca Veszprem să-l transfere pe Marian Cozma la MKB, un diamant neșlefuit la acea vreme în handbalul european. Păsărilă are la început probleme de integrare cu limba, cu orașul și cu singurătatea. Doar sârbii din echipă și Mocsai  încearcă să-l introducă în anturajul închis al orasului Veszprem.

 

Noaptea de 8 Februarie 2009 este fatală pentru Păsărilă, pentru Veszprem și pentru naționala de handbal a României.

 

Având dimensiuni fizice extreme p,este 2 metri și 122 kg de mușchi fibră, acesta și prietena lui devin ținta interlopilor romi din Enying, care controlau tot ceea ce însemna localuri și discoteci din jurul Balatonului. Legenda spune că din banii colectați ca taxă de protecție, o bună parte se întorcea în buzunarele politicienilor și a capilor poliției maghiare din acea vreme. Consecință? Erau ocrotiți iar legea nu se aplica în cazul lor. De ce? Nu vi se pare asemănător cu ceea ce s-a întamplat în ultimul deceniu în România?

 

Bani calzi

Bani calzi, adică un venit rapid fără taxe și în formă continuată, indiferent că proveneau din proxenetism, trafic de droguri, trafic de carne vie, forțarea părăsirii de proprietate.

Filmul tragediei

Păsărilă nu prea avea adversar pe teren la acea vreme, 2-3 încercau să-l sugrume pe teren când se întorcea către poartă, fără sorți de izbândă. Așadar, în localul Patriota a fost provocat, împins de la spate, înjunghiat, înconjurat de 5 persoane in local, mai apoi de 8 persoane în fața localului și înjunghiat cu bestialitate în inimă de Rafael și administrându-i-se picioare în cap, având deja 3 plăgi de cuțit.

Oare cât de rasist trebuie să fiu să am curajul să relatez ceea ce s-a intamplat? Oare ce conștiință de judecător trebuie sa ai, pentru ca unui psihopat, pentru care o viață de om e nimica toată, (fapt dovedit prin declarații și înregistrare video)  să i se schimbe încadrarea de la grup organizat la ucidere din culpă?  Iar pedeapsa, de la executare pe viață să ajungă la 18 ani de detenție?

 

Realități

Cît de liberal și de integru poți să fii ca să spui că integrarea romilor e mult mai greoaie, când de fapt e nevoie de programe de ridicare a acestora, pentru a se integra în societate? Câșț dintre miile de deținuți romi nu au deschis proces pentru condițiile precare de la penitenciarele din România și Ungaria și/sau s-a redus substanțial pedeapsa? Sau au primit despăgubiri în numerar pentru condițiile de detenție?

 

E foarte clar că neoliberalismul Europei Unite sprijină cu orice preț activități ale unor minorităti(romi, imigranți) în toată Europa, pentru absorbirea de fonduri. Pe principiul ,,eu creez problema ,o țin sub control și tot eu încerc să o rezolv, pentru că EU creatorul consider că sunt cel mai deștept.

 

Mușamalizări

Din punctul meu de vedere, la 11 ani de la această tragedie situația s-a agravat.  Atunci, în presa din România a fost prezentat cazul ca și o execuție a unui cetățean român pe teritoriul Ungariei. În presa din Ungaria, la început s-a încercat mușamalizarea. Că de fapt a fost o întâmplare nefericită și că totul a escaladat sub influența alcoolului, și că  de fapt, Păsărilă  a murit din greșeală .

Gustul amar și neputința

Păsărilă a fost executat cu sânge rece iar consecințele sunt nule. Adică Rafael, sub enigma nopții anul trecut în vară este eliberat pentru bună puertare, dar același Rafael, este arestat peste 11 saptamani  cu probe pentru proxenetism și trafic de carne vie.

Oare cum o să-și spele păcatele adevărului sau ale nedreptății judecătorul de la Szombathely? Pentru că a ”reușit” să mai distrugă viața unei persoane în doar 11 săptămâni.

Programul de ”integrare” a lui Rafael a fost foarte eficient! Dacă acest Rafael mergea în UK era imediat capturat în vamă, și cu surle și trâmbițe se relata că acest interlop a avut acces la pașaport și drept de călătorie chiar dacă e un ucigaș înnăscut.

 

Monumentul pivotului desăvârșit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marian Cozma are statuie în fața Veszprem Arena. Degeaba! Viața acestuia s-a frânt pentru că și-a apărat coechipierii, pe Pesic și Vilovski. Pentru că a fost cel mai mare și cel mai tare din echipă iar pentru Rafael si Sztojka a reprezentat trofeul care trebuia răpus.

Marian a însemnat podul dintre două nații care nu pot trăi una fără cealaltă, dar care și-ar face rău cu orice preț, chiar dacă nu au nici un câștig.

Moartea lui Marian a arătat că totul e de moment și totul se uită, chiar dacă în acel an a avut cel mai tare impact asupra a 35 milioane de oameni. Moartea lui este dispariția pivotului desăvârșit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.