15.5 C
New York City
luni, aprilie 22, 2024

Buy now

spot_img

Explorând Oradea: Lansarea cărții „Oradea – Nagyvárad – Großwardein. Momente inedite din istoria așezării”

Descoperă trecutul măreț al orașului Oradea prin paginile cărții „Oradea – Nagyvárad – Großwardein. Momente inedite din istoria așezării”, care va fi lansată la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” pe 17 august, de la ora 12.00.

Asociația Culturală D’ART Oradea în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea, alături de Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Asociația Culturală D’ART și SC Erbașu Transilvania, te invită la evenimentul de lansare a cărții lunii august: „Oradea – Nagyvárad – Großwardein. Momente inedite din istoria așezării”. Cartea, semnată de autori Dumitru Noane și Augustin Țărău, subliniază aspectele mai puțin cunoscute ale istoriei orașului, contribuind la înțelegerea adâncimii culturale și istorice a acestuia.

Lucrarea explorează diverse episoade din istoria milenară a orașului Oradea, începând de la primele consemnări documentare și până la momentul unirii din 1918. Fiecare eveniment important este descris într-un limbaj accesibil și nepretențios, destinat atât iubitorilor de istorie cât și publicului larg. De la rolul orașului în Ordinul Dragonului și influența lui Matei Corvin, la realizările semnificative ale personalităților locale, cartea aduce la viață fragmente de poveste ce au sculptat identitatea orașului.

În deschidere, la evenimentul de lansare vor lua cuvântul Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor-Complex Muzeal, Prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din Oradea, și Nicolae Pop, directorul Asociației Culturale D’ART Oradea. Intrarea la eveniment este liberă, iar lansarea cărții marchează simultan și aniversarea a 10 ani de la înființarea Asociației Culturale D’ART.

Această carte este nu doar o călătorie prin trecutul Oradiei, ci și un tribut adus moștenirii culturale și istorice a orașului. Autoarea Augustin Țărău menționează: „De la această primă ediție adevărată, ne gândim deja că vom evolua la o a doua ediție. A doua ediție ne-o dorim însă în două volume – primul de momente din istoria cetății și urbei orădene, al doilea de evenimente mai deosebite, evenimente ‘picante’, din viața acestora, evenimente de cele mai diverse, de la evenimente militare la evenimente mondene.”

Nu rata ocazia de a explora lumea istoriei Oradiei prin ochii experților și pasionaților de istorie. Fiecare pagină dezvăluie un alt aspect fascinant al evoluției acestui oraș, oferind o perspectivă profundă asupra rădăcinilor sale culturale și istorice. Prin contribuția acestei cărți, orașul Oradea continuă să își păstreze viu spiritul său unic și să împărtășească moștenirea sa cu generațiile viitoare.

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?