Uvertura anului 2020

Dragul meu orădean!

Aș dori să-ți spun că îți doresc un an plin de succese răsunătoare, un an sănătos și nu în ultimă instanță cu iubire multă, din aia orădeana, ,,hetero”.

Dacă mă acuzi că sunt homofob greșești, dar îmi place tipa, fata, femeia orădeană cu enigma curată, care se joacă cu bărbătușul, masculul până când se plictisește și își alege tare unul.

Ahh, sunt alte vremuri! Când nu se fură un sărut pe malul Crișului, când nu se mai cuceresc fetele cu un buchet de flori, sau când aștepți în ultima săptămână din februarie în careva luminiș din Pădurea de la Săldăbagiu aproape o zi să se deschidă vreun ghiocel, pe care să îl duci alesei sufletului tău.

652x450_072242-ghiocei_82265600

Orădene !

Te invidiez, cu siguranță că trăiești într-un oraș istoric! Unde străzile, porțile, podurile, aleile sunt îmbibate cu istorie austriacă, maghiară ,poloneză, evreiască… Poate cu ei ar fi trebuit sa încep enumerarea și leagănul României moderne, pentru că 1 Decembrie, într-adevăr, a fost la Apulum/Alba-Iulia, dar demersurile s-au făcut în Parisul de pe malul Peței, Oradea Mare.

Muzeul_Memorial_Aurel_Lazăr_Oradea-10.jpg
Sunt nostalgic?

Trebuie să-ți mărturisesc că da,  pentru că am trăit 17 ani în orașul tău. Care m-a format, care m-a iubit, m-a învățat, m-a ocrotit,  care mi-a dat iubirea unei femei orădene… care s-a jucat cu mine și m-a abandonat .

Orașul tău are grijă de părinții mei care dorm de mai bine de 20 de ani. Poate că au obosit prea repede, poate din cauza durerii pe care le-am creat-o prin faptul că am întors spatele orasului tău… al meu și implicit al lor.
Nu vreau să te împovărez cu dobitociile mele ,nu vreau să-ți răpesc timpul pe care l-ai petrece stând pe telefonul tău jucandu-te sau pur și simplu chat-uind cu un alt necunoscut din altă țară, alt oraș, rămânând indiferent față de semeni, față de părinți, sau față de orice alt membru al familiei.

Nu vreau să-ți fac morală!

Pentru că și eu am gresit. Dar te previn: să nu fii egoist,  să nu fii nerecunoscător deoarece vei plăti o factură scumpă.

Nu sunt deștept! Chiar am lacune serioase, dar pot să-ți spun cu certitudine că viața materialistă e pe sfâșite și va fi înlocuită cu ceva nou: mai multă gândire, poate cu inteligența artificială sau chiar cu a fostului meu vecin Lieb,  care s-a întors de la Birchenau și care-i spunea într-o seară de aprilie din 1974 vecinului său care încerca să se adapteze vieții nobile din acea vreme din Oradea : vecine, Oradea e un fel de paradis pământesc! De ce imi spui asta, nea Alfred? – îl întrebă vecinul….Pentru că Eu, (adică Alfred), m-am intors din iad.”

auschwitz-museum-1511253533.jpg

 

Morala …

 

Orădeanul poate fi turmentat, drogat mai nou, apolitic- foarte indicat pentru vremurile din urmă , vânător de fuste sau chiar colecționar, dar nu poate fi indiferent față de el însuși și față de Oradea !

 

La revedere, pe curând ! Al tău, Chiorică Zambilică.Toth Ștefan

Liked it? Take a second to support chioricazambilica on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× Ai vreo întrebare?