Acțiune rutieră în Bihor: 89 de sancțiuni aplicate în ultimele 24 de ore pentru încălcarea legislației rutiere

0
92

Polițiștii din Bihor intensifică măsurile pentru siguranța rutieră și combaterea abaterilor grave

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri din județul Bihor au aplicat 89 de sancțiuni contravenționale în valoare de 32.030 de lei pentru diverse încălcări ale legislației rutiere. Printre abateri se numără depășirea limitelor de viteză și nerespectarea prevederilor privind portul centurii de siguranță. De asemenea, 11 permise de conducere au fost reținute. Autoritățile avertizează asupra consecințelor grave pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

89 de participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră, sancționați de polițiștii rutieri în acțiune

Poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, a conducerii cu viteză excesivă, a depășirilor neregulamentare și, în general, a cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic pe șoselele bihorene, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 89 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 32.030 de lei.

Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 11 permise de conducere.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 52 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 12 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționați cinci bicicliști, patru sancțiuni au fost pentru depășiri neregulamentare, iar 16 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

Miercuri, 26 iulie a.c., la ora 15.48, pe strada Constantin Brâncoveanu din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un bărbat de 49 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Din verificări, s-a constatat că bărbatul de 49 de ani mai este cercetat de polițiștii bihoreni în alte două dosare penale, după ce în cursul lunilor martie și aprilie a.c., a fost depistat pe raza municipiului Oradea, în timp ce conducea un autoturism, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive sau având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar în urma administrării probatoriului, polițiștii Serviciului Rutier au dispus reținerea bărbatului de 49 de ani, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

* ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO: Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis. La data de 13 iulie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații: – nu deținea permis de conducere; – deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule; – a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge; – a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv! Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

D R U M B U N !

Șoferul aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor, care provoacă un accident soldat cu decesul unei persoane, va fi pedepsit cu închisoarea. Când drogurile și alcoolul preiau volanul, se închide drumul libertății!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.