Rentabilă sau nu, investiția realizată de orădeni la Termoficare SA era necesară. Cât de necesară era ”optimizarea costurilor” asta este o altă poveste, sau o altă discuție.
Nu încape nici o discuție, fără o innoire a echipamentelor la societatea care gestionează sistemul de termoficare amenzile ar fi continuat să curgă, în timp ce locuințele ar fi rămas tot cu sincope provizionarea cu agent termic pentru încălzire și apă caldă.
Tot la capitolul ”altă poveste” rămân și discuțiile despre cât de inspirate au fost achizițiile, prețul, contractul de mentenanță și pierderile cauzate de inerentele piedici ale începutului de drum.
Gaura asta neagră din bugetul local trebuia astupată. Iar decizia retehnologizării procesului de termoficare din oraș reușit atât de bine, încât gaura neagră s-a transformat într-o mină de aur. Numai din împrumutul de certificate verzi altor CET-uri din țară municipalitatea orădeană a câștigat binișor peste 1 milion de verzișori. Sau euroi, cum vrei tu să le spui.
Supărarea cea ma re este că odată cu modernizarea sistemului de termoficare și a CET-ului au crescut și facturile, iar orădenii nu prea iau parte la câștigul realizat și din contribuțiile lor. Preț la gigacalorie mare, subvenție mică – după buget, vorba lui Nenea Iancu.
În țara aia ”ca afară” la care tot jinduim nemulțumiți de ani de zile, firmele primăriilor fac profit pe care îl întorc contribuabililor. Același lucru îl facem și noi, ar putea răspunde edilii Oradiei. Nimic de zis, numai că atunci când benefiiile vin doar sub forma unor ”cântări” plătite de Primărie, pentru orădeni ce e drept, te gândești dacă banii ăia nu ar fi fot mai utili în altă parte.
Dar iar vom ajunge la alte discuții și nemulțumiri că nu se investește suficient în cultură. Și Primăria se poate apăra cu o vorbă pe cât de veche pe atât de adevărată: nu poți mulțumi pe toată lumea! Însă nu trebuie să fii ”mare intelectual” ca să sesizezi că multe trupe invitate să cânte pe banii orădenilor nu pot fi clasificate în categoria ”acte de cultură”, mai ales când fac și politică în actul lor ”cultural”. Iar chestia asta s-a observat cel puțin la ultimele două evenimente importante din oraș, Festivalul Medieval și Oradea Festifall. dar și asta e altă poveste!
După cum nu trebuie să fii ”mare specialist” ca să constați că firmele prestatoare de servicii și beneficiare ale contractelor pe bani publici sunt cam aceleași. Dar și asta e altă poveste iar subiectul nu e acesta!
Subiectul este încălzirea și Termoficare SA, mai exact o nouă ediție a Zilelor Porților Deschise. Pentru că anul acesta vor fi două zile cu porți deschise.
Termoficare SA și-a făcut temele pentru iarna asta
Până să ajungem însă la acest subiect, ne putem liniști. Chiar dacă prețul gazului crește, chiar dacă unii sunt îngrijorați că am putea rămâne fără resurse, adevărul este că Termoficare și-a făcut temele: după ce toată vara a înmagazinat gaz alb pentru zile negre, în septembrie s-a semnat și contractul de 1 an de zile cu Romgaz. Iar cum anul gazier începe la 1 octombrie, putem trage o primă concluzie: avem și echipamente, avem și gaz.
Investiții noi care ne vor ”scuti” de niște amenzi
Între timp, în curtea Termoficare se construiește de zor: o stație de tratare chimică – pentru că din considerente de mediu nu mai avem voie să ducem rezidurile de apă din sistem la Santău (anul trecut am luat și o amendă consistentă pentru asta), acolo unde e depozitul de zgură și cenusă. Stația are termen de finalizare 30 octombrie.
Nu este singura investiție care e în derulare. Se construiește și un degazor. Trebuie să știm că anul acesta este ultimul an în care Termoficare mai lucrează încă pe vechiul cazan, cazanul 1 nemaiavând autorizație de mediu, iar în prezent degazarea apei de adaos din sistem se face cu domul de degazare de la acest cazan. Din primăvară acest cazan va fi scos din uz, așa că e neaparat nevoie să existe un astfel de degazor pentru adaosul de apă din sistemul de termoficare.
Două zile pentru orădeni, cu oaspeți din toată țara, conferințe și vizite în teren
Vestea ceva mai relaxată care vine de la Termoficare este că anul acesta Ziua porților deschise se întinde pe durata a două zile. La fel ca anul trecut vor exista autobuse la dispoziția orădenilor care vor să vadă echipamentele cu care societate își propune să asigure apa caldă și căldura.
În prima zi, joi 17 octombrie, la Oradea vor veni peste 80 de reprezentanți ai societăților de termoficare din toată țara, ai mai multor primării din țară care vor au luat Oradea ca exemplu de bună practică, ai diferitelor ministere si ANRE, care vor face un tur al orașului pentru a vedea cu ochii lor dezvoltările pe care le fac antreprenorii în zonele Ceyrat, Grigorescu și Ciheiului, unde se va demonstra practic compatibilitatea sistemului de termoficare cu sistemele Smart-home de gestionare si tele-gestionare a comenzilor pentru încălzirea locuinței.
Iar vineri va fi o conferință în care vor vorbi mai mulți speakeri de la Ministerul Fondurilor Europene și de la Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și un profesor universitar de la Cluj care va face o comparație între poluarea cu centrale individuale și termoficările centralizate.
Au fost invitați și foarte mulți reprezentanți ai asociațiilor de proprietari care vor vorbi cu un reprezentant al Ligii Habitat despre noutățile din domeniul lor de activitate.
Nu ne mai rămâne decât să încercăm să ne bucurăm de această sarbătoare a unei societăți de succes, care teoretic ne aparține. Dacă tot ne costă atât!
Informațiile le-am cules din interviul telefonic pe care Stănel Necula l-a acordat postului de radio Transilvania, astăzi în timp ce se afla în delegație la București. Dacă te întrebi dacă a încălcat legea vorbind la telefon în timp ce se afla în trafic, atunci trebuie să știi că a ieșit din mașină pentru a putea vorbi la telefon. Nu se făcea să plătească din banii contribuabilului încă o amendă. Iar dacă ești curios, poți asculta aici tot interviul: