27.2 C
Oradea
marți, septembrie 26, 2023
AcasăUtileEfectele caniculei asupra sănătății și recomandările DSP Bihor pentru protecție

Efectele caniculei asupra sănătății și recomandările DSP Bihor pentru protecție

Căldura toridă a verii poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate a populației, în special asupra grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în aer liber. În acest context, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor vine cu recomandări esențiale pentru prevenirea și combaterea efectelor caniculei.

Într-un comunicat de presă recent, DSP Bihor a subliniat câteva măsuri esențiale pentru protejarea sănătății în perioadele cu temperaturi ridicate:

1. Evitarea activităților fizice în intervalul orar 11-18

Canicula este cel mai intensă în această perioadă, iar expunerea prelungită la soare poate fi periculoasă. Este indicat să stați în locuri răcoroase și cu umbră. Plimbările ar trebui să fie planificate dimineața devreme sau seara, când temperatura este mai scăzută.

2. Hidratarea corectă

Asigurați-vă că consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi, chiar și în absența senzației de sete. Este recomandat să beți un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute în perioadele de caniculă. Lichidele indicate includ apă plată, apă minerală, sucuri de fructe și legume. Evitați alcoolul și băuturile cu cofeină, deoarece acestea pot favoriza deshidratarea.

3. Alimentația ușoară

Optați pentru o alimentație ușoară și echilibrată, bogată în fructe proaspete, legume și cereale. Carnea slabă preparată la grătar și lactatele sunt recomandate. Limitați consumul de grăsimi și dulciuri concentrate.

4. Protecția solară

Evitați expunerea la soare între orele 11-18, perioada când razele solare sunt mai puternice. Folosiți o pălărie și ochelari de soare pentru a vă proteja capul și ochii. Purtați haine de culoare deschisă, subțiri și confecționate din materiale naturale pentru a evita supraincalzirea.

5. Răcirea locuinței

În interiorul locuinței, încercați să stați în camere răcoroase. Dacă nu aveți un sistem de aer condiționat, folosiți ventilatoare sau creați curent de aer în casă, deschizând ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme.

6. Protejarea persoanelor vulnerabile

Acordați o atenție deosebită copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și celor care depind de îngrijirea dumneavoastră. Asigurați-le hidratarea corespunzătoare și evitați expunerea lor prelungită la soare.

7. Drepturile lucrătorilor

Angajatorii sunt obligați să ofere condiții propice de muncă în perioadele cu temperaturi ridicate. Acestea pot include alterarea perioadelor de lucru cu repaus în locuri umbrite, reducerea intensității activităților fizice sau chiar întreruperea temporară a lucrului.

În caz de urgență, asigurați-vă că știți unde să găsiți punctele de prim ajutor și distribuție a apei potabile în zona dumneavoastră. DSP Bihor a furnizat o listă cu aceste locații în mai multe localități din județ.

ComunicatDSPBihor17072023

În concluzie, protejați-vă sănătatea și luați în serios recomandările DSP Bihor în această perioadă de caniculă. Fiți atenți la semnalele organismului și asigurați-vă că sunteți bine hidratați și răcoriți în mod corespunzător.

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

× Ai vreo întrebare?
%d blogeri au apreciat: