15.8 C
New York City
duminică, mai 19, 2024

Buy now

spot_img

Acțiuni de prevenire a accidentelor și asigurarea siguranței în trafic de către polițiștii bihoreni

Sancțiuni pentru nerespectarea legislației rutiere

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat acțiuni pentru sporirea siguranței în trafic și combaterea factorilor generatori de accidente rutiere. În ultimele 24 de ore, au fost aplicate 185 de sancțiuni contravenționale, majoritatea fiind pentru exces de viteză.

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 12 permise de conducere și 10 certificate de înmatriculare, în urma abaterilor constatate în trafic. Printre principalele încălcări sancționate se numără depășirea limitelor legale de viteză și nerespectarea prevederilor privind portul centurii de siguranță.

Cercetări penale pentru conducere sub influența alcoolului sau fără permis

În cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii au depistat și sancționat mai multe persoane care conduceau sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. De asemenea, au fost cercetate penal persoanele care au condus fără a poseda permis de conducere sau care și-au suspendat dreptul de a conduce.

Noua lege pentru pedepsirea conducătorilor auto implicați în accidente rutiere mortale

Începând cu data de 13 iulie, a intrat în vigoare o nouă lege care prevede că nu se mai poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul accidentelor rutiere cu victime, dacă șoferul se afla sub influența alcoolului sau a drogurilor, nu deținea permis de conducere sau conducerea sa era interzisă. Persoanele implicate în astfel de accidente riscă închisoarea cu executare.

Recomandări pentru siguranța în trafic

Poliția Bihor face un apel către toți conducătorii auto să respecte legislația rutieră, să evite consumul de alcool sau droguri înainte de a se urca la volan, și să fie responsabili în trafic. Alcoolul și drogurile afectează capacitatea de conducere și pot pune în pericol viața tuturor participanților la trafic. Siguranța rutieră este o responsabilitate comună, iar respectarea regulilor de circulație este esențială pentru evitarea accidentelor și protejarea vieților noastre.

Oradea / Depistat de polițiști în trafic, în timp ce conducea sub influența alcoolului.

Miercuri, 2 august a.c., în jurul orei 19.18, pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au depistat în trafic un bărbat de 52 de ani, din comuna bihoreană Remetea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 1,50 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub infleunța băuturilor alcoolice.

*

Oradea / Cercetat penal pentru conducere fără permis.

Joi, 3 august a.c., la ora 00.20, pe strada Podului din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un tânăr de 20 ani, din comuna bihoreană Cetariu, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

*

Oradea / Depistat de polițiștii orădeni în trafic, în timp ce conducea, deși avea suspendat acest drept.

Miercuri, 2 august a.c., la ora 18.40, pe strada Iuliu Maniu din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un tânăr de 25 ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

*

ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

La data de 13 iulie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

nu deținea permis de conducere;

– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea

dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

D R U M B U N !

Liked it? Take a second to support Florin Silviu Sabău on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Optimized by Optimole
× Ai vreo întrebare?