Centrul de Cultură al Județului Bihor, în parteneriat cu Primăria comunei Roșia și sprijinit de Consiliul Județean Bihor, se pregătește să aducă în prim-plan o tradiție muzicală românească inedită prin cea de-a zecea ediție a Festivalului-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”. Evenimentul va avea loc pe scena amenajată în Comuna Roșia, începând cu ora 13:00, duminică, 30 iulie 2023.
Instrumentul unic în România, vioara cu goarnă, a fost adus în lumina reflectoarelor în 2013, odată cu prima ediție a acestui festival-concurs, care este dedicat memoriei meșterului și instrumentistului Dorel Codoban. Începând din 2022, vioara cu goarnă a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial al României, fiind recunoscută drept un element prețios al moștenirii culturale.
Pe baza unei riguroase preselecții, 13 concurenți au fost aleși pentru a participa la această competiție muzicală, unde vor avea ocazia să-și demonstreze măiestria în interpretarea unor melodii autentice din zona Bihorului: o polcă și un pe picior. Tinerii soliști instrumentiști amatori cu vârste cuprinse între 12 și 50 de ani, dar și meșterii populari sunt cei care au primit această provocare culturală.
Festivalul-Concurs „Dorel Codoban” oferă ocazia ca tinerii interpreți să fie apreciați pentru calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, dar și pentru prezența scenică și autenticitatea costumului popular. Juriul, alcătuit din experți recunoscuți în domeniul muzical și cultural, va acorda următoarele premii:
- Marele Premiu: o vioară cu goarnă
- Premiul I: 1500 de lei
- Premiul II: 1000 de lei
- Premiul III: 800 de lei
În contextul globalizării și al dispariției unor tradiții autentice, Centrul de Cultură al Județului Bihor consideră deosebit de important să promoveze și să sprijine astfel de manifestări culturale care să contribuie la conservarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial și material specific zonei.
Vioara cu goarnă este un simbol reprezentativ pentru județul Bihor, și cei implicați în acest festival își doresc să păstreze vie această tradiție autentică. Cu toate provocările de mentenanță și regenerare ale acestui instrument, pasiunea și dedicarea instrumentiștilor sunt remarcabile. Oamenii care au învățat să cânte la vioara cu goarnă și-au adus o contribuție impresionantă în menținerea tradiției și a patrimoniului cultural al zonei.
Astfel, Festivalul-Concurs „Dorel Codoban” devine un eveniment de referință pentru conservarea și promovarea unei tradiții unice în România, și reprezintă o oportunitate de a aprecia eforturile și talentul tinerilor interpreți, dar și al meșterilor populari care au în inimi muzica și cultura autentică.